Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Νοε-2018 00:04

  Έξυπνες πόλεις σημαίνει έξυπνη διακυβέρνηση

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θεμιστοκλή Τσούφη

  Έξυπνες πόλεις, τεχνολογία, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, καινοτομία, ανάπτυξη.  Εφόσον δεχτούμε τις διεθνείς πρακτικές και την τάση, που συνεχώς αποκτά δυναμική σε μεγάλες πόλεις και δούμε τις έξυπνες πόλεις ως μία μεγάλη ευκαιρία για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών σε καθημερινό επίπεδο τότε θα πρέπει να αναλύσουμε τους βασικούς τομείς και τα πεδία εκείνα πάνω στα οποία αναπτύσσονται οι δυνατότητες τους.

  Έτσι, ένας από τους βασικούς πυλώνες των έξυπνων πόλεων είναι το e-democracy. Φυσικά προϋπόθεση της ηλεκτρονικής δημοκρατίας είναι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση (e-government). Ουσιαστικά ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι εκείνο το περιβάλλον στο οποίο οι πολίτες μπορούν να διαλέξουν τις μεθόδους διάδρασης με το Κράτος και τις υπηρεσίες του. Από την άλλη το ίδιο το Κράτος διαλέγει  πως η πληροφορία και οι νέες τεχνολογίες θα αναπτυχθούν για να υποστηρίζουν τις επιλογές των πολιτών. Έτσι, προκύπτει μία τριπλή σχέση από το Κράτος στους πολίτες, από το Κράτος προς τις επιχειρήσεις και από το Κράτος προς άλλα Κράτη (διακρατικές και διεθνείς συναλλαγές). Εφόσον ολοκληρωθεί η πορεία του μετασχηματισμού των υπηρεσιών σε επίπεδο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης -ένα μεταρρυθμιστικό στοίχημα για τη χώρα μας- τότε είναι βιώσιμο το σχέδιο της ηλεκτρονικής δημοκρατίας, κατά πρώτον στο τοπικό και άμεσο επίπεδο των έξυπνων πόλεων.

  Τι είναι λοιπόν το e-democracy και τι θέλει να πετύχει; Το e-democracy αυξάνει την ποιότητα και την αμεσότητα της πληροφόρησης στους πολίτες. Τους παρέχει ενημέρωση για τις προσφερόμενες υπηρεσίες, επιλογές και τους οδηγεί από την παθητική σύλληψη της έννοιας του πολίτη στην ενεργητική συμμετοχή. Σήμερα ζούμε σε ένα περιβάλλον, στο οποίο η πολιτική και το policy making αφήνει, συχνά, αδιάφορους πάρα πολλούς πολίτες. Όμως, εάν εφαρμοστεί σωστά ένα τέτοιο σχέδιο "ηλεκτρονικής δημοκρατίας", άμεσο αποτέλεσμά του θα είναι η ενεργή συμμετοχή των πολιτών στα δρώμενα της πόλης τους. Η έξυπνη διακυβέρνηση με τη σειρά της θα διευκολύνει τους πολίτες στις καθημερινές συναλλαγές τους με το Κράτος και τις Δημοτικές Αρχές (δημόσιες υπηρεσίες κ.ά.). Άλλωστε το πρόβλημα είναι υπαρκτό σήμερα και χρήζει άμεσων λύσεων. Πόσες φορές διαβάζουμε και ακούμε ιστορίες καθημερινών δυσκολιών στην επιτέλεση των πιο απλών υποθέσεων; Αυτός ο άξονας των έξυπνων πόλεων προωθεί μία λύση σε αυτά τα προβλήματα.

  Καταληκτικά αξίζει να επισημάνουμε πως η υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου θέλει ένα ολιστικό όραμα για την αστική ανάπτυξη και δεν θα συνδράμει θεαματικά εάν πραγματοποιηθεί αποσπασματικά. Για αυτό και στη συνέχεια θα παρουσιάσουμε και τους έτερους πυλώνες των έξυπνων πόλεων.

  * Ο κ. Θεμιστοκλής Τσούφης, είναι ειδικός σύμβουλος Ανάπτυξης Έξυπνων Πόλεων και Ψηφιακής Στρατηγικής, Γενικός Γραμματέας Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Επιχειρηματίας / MSc Smart Cities, MSc Management

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ