Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Νοε-2018 00:04

  Χρυσός και παγκόσμια αστάθεια

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Μελέτη Ρεντούμη 

  Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές υπάρχουν πάντα κάποιοι ειδικοί δείκτες και τάσεις που καταδεικνύουν, τόσο την παγκόσμια αστάθεια, ενώ προμηνύουν τις περισσότερες φορές μία νέα χρηματοπιστωτική κρίση και όχι μόνο.

  Αυτό ακριβώς συμβαίνει όλο το 2018 καθώς οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, αγοράζουν ήδη σε μεγάλες ποσότητες μετρικούς τόνους χρυσού, ώστε να ενισχύσουν τα αποθέματά τους και να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο από τη μεταβλητότητα των διεθνών χρηματαγορών.

  Πιο συγκεκριμένα, έχει ήδη δαπανηθεί από μεγάλες κεντρικές τράπεζες, το ποσό των 5,8 δισ. ευρώ μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες και μάλιστα με τιμή αγοράς άνω των 1.200 δολαρίων ανά ουγκιά, γεγονός που σημαίνει ότι επικρατεί η λογική της αποθεματοποίησης και όχι της κερδοσκοπίας σε μία ήδη αρκετά υψηλή τιμή.

  Μόνο η Ρωσία, αγόρασε πάνω από 92 μετρικούς τόνους πρόσφατα, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για το κλίμα προστατευτισμού στο διεθνές εμπόριο καθώς και των δυστοκιών στην παγκόσμια ανάπτυξη.

  Αυτά τα γεγονότα, μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς η αναιμική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, η πολιτική αστάθεια και οι αντιδράσεις στην Ιταλία για τον προϋπολογισμό, όσο και η ένταση του μεταναστευτικού, δημιουργούν ένα μείγμα αβεβαιότητας και επιφυλάξεων, όσον αφορά τις άμεσες ξένες επενδύσεις στον δυτικό κόσμο.

  Εκτός αυτού, έχουν συντελεστεί τεράστιες εκροές κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές άνω των 17 δισ. δολαρίων, που είναι οι μεγαλύτερες τα τελευταία 15 χρόνια, εν μέσω πτώσης των αντίστοιχων μετοχών στα χρηματιστήρια.

  Οι μαζικές ρευστοποιήσεις, προκαλούν πονοκέφαλο στις κυβερνήσεις, στην ΕΚΤ αλλά και την Fed, καθώς οι επενδυτές καλούνται να κλείσουν τις θέσεις τους στις αναδυόμενες αγορές, από στοιχεία ενεργητικού στις αναπτυγμένες οικονομίες, με αποτέλεσμα την απώλεια ρευστότητας και την πιθανή αύξηση του κόστους χρήματος στο μέλλον.

  Αν οι παραπάνω κινήσεις, συνδυαστούν με το ενεργειακό παιχνίδι στη ΝΑ Μεσόγειο που είναι σε εξέλιξη με την εμπλοκή και της χώρας μας, αντιλαμβάνεται κανείς, γιατί ο χρυσός αποτελεί ένα μόνιμο καταφύγιο των μεγάλων και σημαντικών οικονομιών, ώστε να είναι έτοιμες σε περίπτωση γεωπολιτικών συγκρούσεων ή αρνητικών συνεπειών ενός έντονου νομισματικού πολέμου κυρίως μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

  Εν κατακλείδι θα λέγαμε ότι όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά, για μία ενδεχόμενη νέα οικονομική κρίση, που μπορεί τελικά να πυροδοτηθεί από τις μαζικές αγορές χρυσού και την αδυναμία χρηματοδότησης νέων σημαντικών επενδύσεων στο διεθνές εμπόριο, αλλάζοντας τους υφιστάμενους συσχετισμούς και δημιουργώντας σταδιακά μία νέα πολυδιάστατη παγκόσμια ισορροπία.

  * Ο κ. Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων