Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Νοε-2018 00:04

  Μετά την επόμενη μέρα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κουμπαράκη

  Το ότι οι σημερινοί κυβερνώντες θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να παραμείνουν μέχρι την τελευταία στιγμή στην καρέκλα τους δεν αποτελεί πλέον είδηση αλλά ένα γεγονός το οποίο άλλοι περισσότερο άλλοι λιγότερο το έχουν αποδεχθεί. Μέχρι τότε όμως η χώρα πορεύεται μέσα σε ένα περιβάλλον τοξικής αστάθειας. Τα spreads των ομολόγων μας έχουν χτυπήσει κόκκινο. Η χώρα παραμένει αποκλεισμένη από τις αγορές. Οι δείκτες ανάπτυξης αναπροσαρμόζονται επί τα χείρω. Η χώρα βουλιάζει και εμείς λογομαχούμε επειδή πιάσανε κάποιον να κλέβει!

  Με τι θα έπρεπε να ασχοληθούμε; Μα φυσικά με το τι θα μας κληρονομήσει η σημερινή κυβέρνηση και με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αυτή μετά την επόμενη μέρα;

  Μετά την επόμενη μέρα,  η ημέρα θα μας βρει σε μια κατάσταση ανεξέλεγκτης αποεπένδυσης και σε μια ζοφερή πραγματικότητα  με υπερμεγέθεις απώλειες τόσο σε επίπεδο παραγωγικού κεφαλαίου, όσο και σε επίπεδο καταρτισμένου και εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και σε επίπεδο απασχόλησης το οποίο μας μετατρέπει σήμερα που μιλάμε σε ουραγούς της Ευρωζώνης. 

  Επίσης η μέρα μετά την επόμενη μέρα θα μας βρει παρέα με ένα βουνό από κόκκινα δάνεια, με την υπερχρέωση του ιδιωτικού τομέα, με την εξοντωτική υπερφορολόγηση των Ελλήνων φορολογούμενων, με τα εμπόδια της γραφειοκρατίας και με το ολοένα και αυξανόμενο κύμα είτε πτωχεύσεων είτε μετεγκατάστασης μικρών και μεγάλων εταιρειών.

  Όλα τα παραπάνω αποτελούν την προίκα της σημερινής κυβέρνησης στους επόμενους και σε όλους εμάς. Όλα τα παραπάνω αποτελούν τα συστατικά στοιχεία μια τοξικής κατάστασης που μας κρατάει εγκλωβισμένους στο χτες. Μιας κατάστασης η οποία πολλαπλασιάζεται και παρασύρει στο πέρασμα της, τις όποιες προοπτικές ανάκαμψης και προοπτικής μπορεί να είχαν δημιουργηθεί από τις προσπάθειες και τους κόπους ενός ολόκληρου λαού.  

  Πως θα ανασχεθεί η πορεία της τοξικής αυτής κατάστασης; Οι περισσότερο ειδικοί σημειώνουν πως η ελληνική οικονομία θα χρειαστεί συνολικά άμεσες επενδύσεις (ιδιωτικές και δημόσιες) ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ μέχρι το 2020, προκειμένου να εξέλθει της κρίσης. Προσωπικά θεωρώ πως η επέλαση της τοξικότητας μπορεί να ανασχεθεί με έναν και μόνο τρόπο, με την αλλαγή της σημερινής πολιτικής ηγεσίας και με την αντικατάσταση αυτής από μια πολιτική δύναμη με διάθεση να εφαρμόσει τομές σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα. Μια πολιτική δύναμη η οποία δεν θα είναι ακόμη ένα εκλογικό ατύχημα αλλά ένα εθνικό ευτύχημα είναι που χρειάζεται η χώρα μετά την επόμενη μέρα.

  *Ο κ. Γιώργος Κουμπαράκης είναι Σύμβουλος/Υπ. Διδάκτωρ ΕΜΠ
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων