Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Νοε-2018 00:03

  Το Brexit βυθίζει τη στερλίνα ενώ το ιταλικό φιάσκο επιδρά στο ευρώ

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Matthew Ryan

  Η στερλίνα είχε τη χειρότερη επίδοση από τα νομίσματα των G10 την περασμένη εβδομάδα, φτάνοντας σε χαμηλό δύο μηνών έναντι του δολαρίου, καθώς εντείνονται οι φόβοι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να έχει επιτύχει συμφωνία. 

  Σχεδιάγραμμα 1: GBP/USD (Οκτώβριος 2017 - Οκτώβριος 2018)

  πιν
  Πηγή: Thomson Reuters Datastream, 29/10/2018

   

  Ο χρόνος για ένα Brexit deal εξαντλείται για τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Η χώρα επισήμως θα βγει από την Ένωση στα τέλη Μαρτίου. Παρόλο που αναφέρεται ότι υπάρχει συμφωνία στο 95% των εκκρεμών θεμάτων, το ζήτημα των συνόρων της Ιρλανδίας παραμένει το βασικό εμπόδιο και "αγκάθι", όπως το χαρακτηρίζει η κυρία Μέι. 

  Και τα δυο διαπραγματευόμενα μέρη ξεκάθαρα επιθυμούν να αποφύγουν μια "σκληρή" συνοριοποίηση που να απαιτεί σωματικούς ελέγχους και την κατασκευή σημαντικών υποδομών. Όμως, ακόμη δεν έχουν φτάσει σε κάποια λύση. Το θέμα διχάζει το κόμμα της Τερέζα Μέι και δεν είναι λίγες οι φωνές που κάνουν λόγο ακόμη και για αλλαγή στην ηγεσία. Ωστόσο, η έλλειψη ικανών και πρόθυμων αντικαταστατών της κυρίας Μέι κάνει το ενδεχόμενο αυτό να απομακρύνεται.

  Η σύγκληση μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής τον Νοέμβριο με θέμα το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης έχει συζητηθεί, καθώς σημειώθηκε ελάχιστη πρόοδος μετά τη Σύνοδο του Οκτωβρίου. Πιστεύουμε ότι η Σύνοδος Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 13-14 Δεκεμβρίου θα είναι το de facto χρονικό όριο για την επίτευξη συμφωνίας. Υπάρχει ισχυρή βούληση και των δυο πλευρών να αποφύγουν ένα no deal σενάριο, επιβεβαιώνοντας ότι είναι πιο πιθανόν να υπάρξει συμφωνία παρά να μην υπάρξει. 

  Τα παραπάνω μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι πιθανόν να σημειωθεί περαιτέρω πτώση της στερλίνας μέσα στις επόμενες εβδομάδες και να την διατηρήσει κάτω από το 1,30 σε σχέση με το δολάριο. Κατά τη γνώμη μας, ακόμη κι έτσι η στερλίνα είναι υπερτιμημένη. Εφόσον υπάρξει "λευκός καπνός" για τη συμφωνία στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου, όπως προβλέπουμε, θα περιμένουμε ένα αρκετά ριψοκίνδυνο αντανακλαστικό ράλι για τη λίρα, έναντι των άλλων νομισμάτων.     

  Η Κομισιόν απορρίπτει τον προϋπολογισμό της Ιταλίας

  Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία "τράβηξε" το ευρώ προς τα κάτω τον Οκτώβριο. Το κοινό νόμισμα έπεσε στο χαμηλό του περασμένου Αυγούστου έναντι του δολαρίου.

  Επισήμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας την περασμένη εβδομάδα. Οι αυξημένες δαπάνες μπορούν να αυξήσουν δραματικά το χρέος της χώρας, το οποίο σήμερα υπερβαίνει το 130% του ΑΕΠ. Είναι ο δεύτερος υψηλότερος σε αναλογία (μετά της Ελλάδας) λόγος χρέους προς ΑΕΠ και ο τέταρτος μεγαλύτερος στον κόσμο. 

  Τα σχέδια του κυβερνητικού συνασπισμού της Ιταλίας έχουν προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στις αγορές αναφορικά με τη δημοσιονομική βιωσιμότητα της χώρας. Αυτό αποτυπώνεται στα spread της χώρας σε σχέση με αυτά της Γερμανίας. Ο δείκτης έχει ανέβει στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας επταετίας (Διάγραμμα 2). Η πρόσφατη υποβάθμιση από την εταιρία Moody’s της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κάθε άλλο παρά βοηθά την κατάσταση. 

  Σχεδιάγραμμα 2: Η εξέλιξη των σπρεντ Ιταλίας Γερμανίας (2010-2018) 

  πιν
  Πηγή: Thomson/Reuters Datastream, 29/10/2018

   

  Αναφορικά με το ευρώ, έχει μειωθεί σχετικά η αδυναμία που παρατηρήθηκε στο νόμισμα, η οποία είναι σε άμεση συνάρτηση με το αδιέξοδο του σχεδίου προϋπολογισμού της Ιταλίας. Πάντως, παρά την αστάθεια που δημιουργούν οι παρούσες συνθήκες, δεν φαίνονται στον ορίζοντα κινήσεις που να δείχνουν προσέγγιση της Ιταλίας με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. 

  * Ο  Matthew Ryan είναι Senior Market Analyst στην fintech εταιρεία Ebury. Οι αναλυτές της Ebury αναδείχθηκαν από το Bloomberg στην πρώτη εξάδα των πιο επιτυχημένων ως προς τις προβλέψεις τους για την ισοτιμία EUR/USD για το τρίτο τρίμηνο του 2018. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ