Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Ιουλ-2018 00:04

  Ψηφιακό restart

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κουμπαράκη

  "Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά.", συμβούλευε ο ποιητής. Η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των υπηρεσιών του δημοσίου μπορούν να λειτουργήσουν ως μίτος της Αριάδνης προκειμένου όχι μόνο να βρούμε το δρόμο της εξόδου από τον λαβύρινθο της γραφειοκρατίας, αλλά και το μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στην έξοδο από τη κρίση. 

  Πως; Μέσω των Τεχνολογιών της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών μπορεί να επιτευχθεί ο πολυπόθητος μετασχηματισμός της δημόσιας διοίκησης και να επανεκκινηθεί η εθνική μας οικονομία. Οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών δύνανται να λειτουργήσουν ως παράγοντας βελτίωσης της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας και απλούστευσης των διαδικασιών στη δημόσια διοίκηση. 

  Το όλο ζήτημα είναι εξαιρετικά απλό ως προς τη σύνθεσή του και διέπεται από μια λογική ακολουθία δράσεων. Η απλούστευση των διαδικασιών στη δημόσια διοίκηση θα δημιουργήσει μια διαφανή, λειτουργική και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση. Η βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας σε συνδυασμό με την απλούστευση των διαδικασιών της δημόσιας διοίκησης θα φέρουν επενδύσεις, οι οποίες εν συνεχεία θα  δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για εξειδικευμένο προσωπικό. Μέσα από την ανάγκη πλήρωσης των θέσεων που θα δημιουργηθούν στον κλάδο των ΤΠΕ θα περιοριστεί σταδιακά το φαινόμενο του  "brain drain" και θα αρχίζει να κερδίζει έδαφος το φαινόμενο του  "brain gain".

  Πριν να γίνουν όλα αυτά όμως χρειαζόμαστε ένα ψηφιακό "restart", το οποίο δεν μπορεί να γίνει με μια κυβέρνηση της οποίας η ψηφιακή πολιτική περιορίζεται μόνο σε επίπεδο εξαγγελιών. Μέχρι να αλλάξει αυτό όμως η Ελλάδα θα συνεχίσει να συγκαταλέγεται στην ομάδα των χωρών που παρουσιάζουν υστέρηση ως προς τον μέσο όρο της Ένωσης. Σύμφωνα με τον δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (DESI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2018 η χώρα δυστυχώς συνεχίζει ακάθεκτη στον ρόλο του ουραγού, ούσα 2η από το τέλος και 27η στο σύνολο των 28 κρατών, αποτελώντας την "ουρά" της Ευρώπης και σε αυτή την κατάταξη που αξιολογεί το βαθμό ψηφιοποίησης κάθε χώρας. 27η από τα 28 κράτη ήταν και το 2017. Επιπρόσθετα η Ελλάδα κατατάσσεται στην 26η θέση μεταξύ των 28 κρατών-μελών ως προς τις ψηφιακές επιδόσεις, ενώ μόνο το 63% είναι τακτικοί χρήστες του διαδικτύου και το 30% δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ διαδίκτυο. Οι Έλληνες έχουν χαμηλό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων και εμπιστοσύνης. Και δυστυχώς οι επιδόσεις της Ελλάδας στον τομέα των ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών και των ψηφιακών δεξιοτήτων, παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και λειτουργούν ως εμπόδιο για την περαιτέρω ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας της κοινωνίας και εν γένει της χώρας.  

  Και κάπου εδώ εύλογα κάποιοι θα αναρωτηθούν: "Μα καλά, όλα αυτά  θα γίνουν από τις Ψηφιακές Τεχνολογίες;" Η απάντηση είναι ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες είναι ο τρόπος να είμαστε τώρα αυτό που θα γίνουμε μετά. Δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός ότι αποτελούν την αιχμή του δόρατος για την παγκόσμια οικονομία δημιουργώντας πάνω από το 1/5 του ΑΕΠ στις ψηφιακά ώριμες αγορές του κόσμου. Σύμφωνα με τη μελέτη "Digital Disruption, the growth multiplier" των Accenture Strategy και του Oxford Economics, το ποσοστό για την ψηφιακή οικονομία μέχρι το 2010 εκτιμάται ότι θα φτάσει να αφορά το 1/4 του παγκόσμιου ΑΕΠ.

  Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη η ψηφιακή υπεροχή του εργατικού δυναμικού μπορεί να επιφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη για την οικονομία μιας χώρας. Ο μετασχηματισμός της οικονομίας μιας χώρας είναι άμεσα συνδεδεμένος με τις Ψηφιακές Τεχνολογίες. Η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή δεν αποτελεί μόνο αδήριτη ανάγκη αλλά και ικανή συνθήκη για να πετύχει μια χώρα υψηλά ποσοστά ανάπτυξης μέσα από την ενίσχυση της ψηφιακής της δύναμης και αλλαγή της θέσης που έχει σε επίπεδο "Digital Density Index" (Δείκτη Ψηφιακής Ωριμότητας). Χαρακτηριστικό παράδειγμα ψηφιακής ωριμότητας και υπεροχής του εργατικού δυναμικού είναι το παράδειγμα των ΗΠΑ όπου περίπου ένας στους δύο εργαζόμενους είναι σε θέση να υποστηρίξει την ψηφιακή στρατηγική των επιχειρήσεων της χώρας. 

  Και για να προλάβω τις "καλές" γλώσσες θα αναρωτηθώ πρώτος: "Τι θα κερδίζει η χώρα μας από όλο αυτό;" Τα οφέλη που θα μπορούσε να αποκομίσει η Ελλάδα από αυτή την ψηφιακή "επανάσταση" είναι αναμφισβήτητα μεγάλα. Αρκεί να σκεφτείτε ότι το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας στη χώρα μας, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, αποτελούν τη βασική αιτία για την έλλειψη ανταγωνιστικότητας στην ελληνική οικονομία. Κλείνοντας, ο Τζων Κέννεντυ προαναγγέλλοντας τον ερχομό της διαστημικής εποχής είχε πει: "Στεκόμαστε σήμερα στην άκρη ενός νέου συνόρου."  σε ό,τι αφορά τα σύνορα της ψηφιακής εποχής και τη δική μας περίπτωση νομίζω πως ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να στεκόμαστε στην άκρη τους και να καταλάβουμε πως ήρθε η ώρα να τα διαβούμε! 

  * Ο κ. Γιώργος Κουμπαράκης είναι Σύμβουλος/ Υπ. Διδάκτωρ ΕΜΠ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων