Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 03-Δεκ-2016 12:38

  Θόριο: Παραγωγή ενέργειας και σπάνιες γαίες

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σωτήρη Ν. Καμενόπουλου

  Η εκλογή του Donald Trump ως νέου Προέδρου των ΗΠΑ θα φέρει στο προσκήνιο και πάλι τις σπάνιες γαίες. Αυτό εξηγήθηκε σε παλαιότερα άρθρα εδώ στο capital.gr οι εκτιμήσεις των οποίων σιγά-σιγά επιβεβαιώνονται. Πχ. δεν πέρασαν λίγες ημέρες από το άρθρο στο Capital.gr και φαίνεται πως έρχονται οι πρώτες αντίστοιχες επιβεβαιωτικές(;) γνώμες από το έγκριτο site του Forbes.

  Τι υποστήριξε ο αρθρογράφος του Forbes (4 ημέρες μετά το άρθρο μου);

  "... I believe there is another reason that Trump won't impose tariffs on China: Rare Earth Elements. They are important to the US Defense and technology products. (...) the ability of China to cut or stop exporting Rare Earth Elements would be devastating to US manufacturing and its overall economy..."

  Δεν νομίζω να χρειάζεται περαιτέρω σχόλιο πέραν από το ότι αυτές οι εκτιμήσεις είχαν προηγηθεί εδώ, στην Ελλάδα...

  Ωστόσο, οι σπάνιες γαίες δεν είναι το μοναδικό θέμα το οποίο θα περιλαμβάνεται πιθανώς στην ατζέντα της Διοίκησης Trump: πολύ πιθανώς θα περιλαμβάνεται και η χρήση θόριου για την παραγωγή ήπιας μορφής πυρηνικής ενέργειας. Για όσους ασχολούνται με αυτά τα θέματα, η εξόρυξη/επεξεργασία σπάνιων γαιών και η χρήση θόριου για παραγωγή ήπιας μορφής πυρηνικής ενέργειας είναι δύο αλληλένδετα θέματα. Όπου υπάρχει θόριο, συνήθως, υπάρχουν και σπάνιες γαίες. Οι σχετικές επενδύσεις θα τείνουν να περιλαμβάνουν την ταυτόχρονη εκμετάλλευσή τους. Η παραγωγή ήπιας μορφής πυρηνικής ενέργειας από το θόριο δεν είναι κάτι νέο. Οι έρευνες είχαν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό. Στη Νορβηγία έχει δημιουργηθεί μάλιστα και ο πρώτος αντιδραστήρας θόριου προς εμπορική χρήση από την ίδια εταιρεία η οποία στις 19 Νοεμβρίου 2016 ανακοίνωσε και την αδειοδότηση για την επέκταση του εργοστασίου επεξεργασίας σπάνιων γαιών ως κομμάτι ενός ευρύτερου κρατικού προγράμματος με την ονομασία Innovation Norway. Βλέπετε, εκεί στη Νορβηγία οι οικολόγοι-φίλοι του περιβάλλοντος και οι οικολογικές ΜΚΟ δεν φοβούνται ούτε τη χρήση ήπιας μορφής πυρηνικής ενέργειας ούτε την εξόρυξη και επεξεργασία των σπάνιων γαιών.

  Πρόσφατα επίσης (Ιούλιος 2016) ο Ρώσος πρόεδρος Putin έδωσε εντολή στο Εθνικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Kurchatov και στην κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom να συνεργασθούν για την παραγωγή ενέργειας από θόριο με παράλληλη αξιοποίηση των ρωσικών σπάνιων γαιών οι οποίες θα προκύψουν από τη σχετική διαδικασία εκμετάλλευσης του θόριου.

  Η διοίκηση Trump αναμένεται να πραγματοποιήσει κάτι παρόμοιο παρεμβαίνοντας στη γραφειοκρατία η οποία αποτρέπει μέχρις στιγμής την αξιοποίηση του θόριου αλλά και την εξόρυξη σπάνιων γαιών στις ΗΠΑ. Μετά από πολλά χρόνια η εξουσία σε Κογκρέσο, Γερουσία και Λευκό Οίκο βρίσκεται στα χέρια το Ρεμπουμπλικανικού κόμματος. Αυτό αποτελεί τεράστια ευκαιρία για το ξεκλείδωμα πολλών αγκυλωτικών νομοθεσιών οι οποίες απέτρεπαν την αξιοποίηση του θόριου αλλά και την εξόρυξη και επεξεργασία των σπάνιων γαιών.

  Τί άλλο μπορεί να προκύψει από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού; Η δημιουργία των πρώτων συνεταιρισμών (ναι, καλά διαβάσατε: συνεταιρισμών με την παλαιά μορφή του συνεταιριστικού κινήματος!) μεταξύ εταιρειών για την αξιοποίηση των σπάνιων γαιών ώστε να δημιουργηθεί η κατάλληλη αλυσίδα του πρόϊόντος (value chain) και να σταματήσει το μονοπώλιο της Κίνας...

  Στην Ελλάδα υπάρχουν σπάνιες γαίες και πιθανώς θόριο...Θα το τολμήσουμε ή θα κολλήσουμε στις ανόητες ιδεολοψίες του παρελθόντος οι οποίες έχτισαν όμως αμέτρητες ακριβοπληρωμένες καριέρες άεργων ψευδοοικολόγων;

  *Ο κ. Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ Πολυτεχνείου Κρήτης 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ