Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 29-Μαϊ-2015 01:14

  Διεκδικείστε επιστροφές ΦΠΑ εκτός... συνόρων

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Σιακαντάρη

  Στο άκουσμα της διαδικασίας, που ονομάζεται “επιστροφή ΦΠΑ”, οι περισσότεροι Έλληνες επιχειρηματίες απλά γελάνε. Κι αυτό, λόγω των σημαντικότατων καθυστερήσεων από το ελληνικό Δημόσιο, που δημιουργούν τα γνωστά προβλήματα στη ρευστότητα των εταιρειών. 

  Υπάρχουν, όμως, χώρες, που επιστρέφουν κατά πολύ ταχύτερα το φόρο προστιθέμενης αξίας, όχι μόνο στις τοπικές επιχειρήσεις, αλλά και σε ξένες. Πολύ απλά, αυτό που οι περισσότεροι αγνοούν είναι ότι το δικαίωμα επιστροφής του ΦΠΑ δεν περιορίζεται στην ελληνική επικράτεια.

  Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...

  Βάσει της 8ης και 13ης Κοινοτικής οδηγίας, οι Ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ στην Ελλάδα είτε εξ ολοκλήρου είτε με prorata, δικαιούνται επιστροφής του ΦΠΑ, με τον οποίο επιβαρύνθηκαν οι δαπάνες, που πραγματοποιήσαν στο εξωτερικό. 

  Η επιστροφή αυτή γίνεται απευθείας από τις αρχές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και από την Ελβετία και τη Νορβηγία, χώρες με τις οποίες έχει υπογραφεί η συνθήκη αμοιβαιότητας. Βάσει αυτής, η Ελλάδα επιστρέφει και δέχεται επιστροφές ΦΠΑ από και προς τις χώρες αυτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι προηγμένες χώρες, όπως η Γερμανία, έχουν υπογράψει αντίστοιχες συνθήκες αμοιβαιότητας επιστροφών ΦΠΑ με δεκάδες χώρες παγκοσμίως, ενώ η Ελλάδα μόνο με τις δύο που αναφέραμε παραπάνω, αφήνοντας εκτός κράτη με έντονη ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως η γειτονική Σερβία. 

  Το δικαίωμα των επιστροφών ΦΠΑ από το εξωτερικό δεν περιορίζεται, όμως, μόνο στις χώρες της Ευρώπης και σε αυτές που έχει υπογραφεί συνθήκη αμοιβαιότητας. Επιστροφή του ΦΠΑ παρέχεται και από χώρες, όπως η Αυστραλία, όπου ο αντίστοιχος με το ΦΠΑ φόρος, ο GST (Goods & Services Tax), μπορεί να επιστραφεί χωρίς το προαπαιτούμενο της ύπαρξης συνθήκης αμοιβαιότητας και, μάλιστα, αναδρομικά, σε βάθος πέντε ετών.

  Στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, ο επιστρεφόμενος ΦΠΑ επεκτείνεται σε υπηρεσίες, για τις οποίες ο αντίστοιχος ΦΠΑ δεν εκπίπτει στην Ελλάδα, όπως π.χ. για τις υπηρεσίες διαμονής και εστίασης. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν συνηθίσει να αγνοούν το δικαίωμα επιστροφής των συγκεκριμένων ποσών ΦΠΑ, περνώντας το σαν έξοδο στα βιβλία τους. Επιπρόσθετα, εκτός από τα έξοδα διαμονής και σίτισης, αφήνουν αδιεκδίκητα και τα ποσά του ΦΠΑ, που σχετίζονται με σημαντικότερα έξοδα, όπως η συμμετοχή σε εκθέσεις, οι ενοικιάσεις αποθηκών και τα έξοδα επιμόρφωσης (σεμινάρια), τα οποία μπορούν επίσης να διεκδικηθούν από ορισμένες χώρες της ΕΕ. 

  Αντίθετα, οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις υποβάλλουν αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ εδώ και αρκετά χρόνια στις αρχές των υπόλοιπων χωρών της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, πετυχαίνοντας έτσι μικρές ενέσεις ρευστότητας σε σχέση με τις αντίστοιχες Ελληνικές επιχειρήσεις, που μειονεκτούν, καθώς - ως επί το πλείστον - αγνοούν τη διαδικασία αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ από το εξωτερικό.

  Σε αντίθεση με τις συνήθεις καθυστερήσεις στην επιστροφή του ΦΠΑ εντός Ελλάδας, η ευρωπαϊκή νομοθεσία έχει προβλέψει χρηματικά πρόστιμα, που επιβάλλονται στις εκάστοτε αρχές σε περιπτώσεις καθυστερήσεων, με αποτέλεσμα ο μέσος όρος του χρονικού ορίου επιστροφής ΦΠΑ από τα Κράτη-μέλη να είναι σε γενικές γραμμές εντός εξαμήνου. 

  Μετά τον εκμοντερνισμό στην αλλαγή της διαδικασίας, που πρότεινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (Directive 2008/9/EC) και εφαρμόστηκε από το 2010 και μετά, η διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ από άλλα κράτη μέλη απλουστεύτηκε. Η εφαρμογή από ελληνικής πλευράς περιγράφεται στην ΠΟΛ 1003 (15/1/2010). Τα αποτελέσματα της αλλαγής αυτής είναι προς θετική κατεύθυνση, χωρίς ωστόσο να αποφεύγονται σημαντικά εμπόδια. Αυτά πηγάζουν από την ατελή ηλεκτρονική ενοποίηση των web portals των Κρατών-Μελών και τη διαφοροποίηση των εσωτερικών νομοθεσιών ΦΠΑ από χώρα σε χώρα, που λαμβάνει χώρα ταχύτατα και δυσκολεύει τη μεγιστοποίηση των επιστροφών ΦΠΑ προς τις ελληνικές επιχειρήσεις.

  Τα προβλήματα αυτά τακτοποιούνται πανευρωπαϊκά από την ίδια την αγορά, μέσω εξειδικευμένων δικτύων επιστροφών ΦΠΑ, που χρησιμοποιούν την τοπική εμπειρία των μελών τους σε συνδυασμό με εκλεπτυσμένα πληροφοριακά συστήματα, λύνοντας οποιαδήποτε σχετικά προβλήματα, που προκύπτουν από τη διαδικασία, διευκολύνοντας τις επιστροφές, αλλά και τις κρατικές αρχές. Τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να παρέχονται παρόμοιες υπηρεσίες και στη χώρα μας. Απομένει να φανεί έμπρακτα και η πολιτική δράση, μέσα από τη σύναψη συνθηκών αμοιβαιότητας επιστροφών ΦΠΑ με χώρες, όπου υπάρχει ελληνικό ενδιαφέρον, όπως συμβαίνει με τα σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη.

  * Ο κ. Νίκος Σιακαντάρης είναι Managing Partner της UnityFour

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ