Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 17-Δεκ-2020 07:59

  Πώς εκμεταλλεύεται την κρίση της πανδημίας το οργανωμένο έγκλημα στα Δ. Βαλκάνια

  Πώς εκμεταλλεύεται την κρίση της πανδημίας το οργανωμένο έγκλημα στα Δ. Βαλκάνια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι εγκληματικές οργανώσεις που είναι ενεργές στα Δυτικά Βαλκάνια, έχουν αποδειχθεί πολύ ικανές να εκμεταλλευτούν την εξέλιξη της πανδημίας και των σχετικών κυβερνητικών αντιδράσεων, για να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.

  Ο βασικός ρόλος που διαδραμάτισε η Ευρωπαϊκή Ένωση το τελευταίο διάστημα για να προωθήσει το κράτος δικαίου και θεσμικές μεταρρυθμίσεις έναντι του οργανωμένου εγκλήματος στην περιοχή, κινδυνεύουν με πισωγύρισμα δεδομένων των περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων μετά από τον κορονοϊό και την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας μέσω της διπλωματίας της οικονομίας και των επενδύσεων.

  Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου θα δυσκολευτούν να αποτρέψουν κυβερνητικές οργανώσεις από το να διεισδύσουν περαιτέρω στις οικονομίες της περιοχής εν μέσω αυξανόμενων δημοσιονομικών περιορισμών.

  Οι κυβερνήσεις των Δυτικών Βαλκανίων θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τις τρέχουσες δύσκολες συνθήκες ως ευκαιρία για να αναπροσδιορίσουν τις μέσο-μακροπρόθεσμες προτεραιότητες στις προσπάθειές τους εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος.

  Ωστόσο, για να πετύχουν οι προσπάθειες αυτές, θα χρειαστεί συνεχής πολιτική και επιχειρησιακή στήριξη και άλλων χωρών, δεδομένης της εκτεταμένης διεθνούς εμβέλειας των περιφερειακών εγκληματικών οργανώσεων.

  Μετά από την όποια αρχική αναστάτωση στις δραστηριότητες τους, οι ομάδες οργανωμένου εγκλήματος στα Δυτικά Βαλκάνια επωφελούνται τώρα από την εν εξελίξει κρίση του κορονοϊού, εκμεταλλευόμενες τις μακροχρόνιες διαρθρωτικές ευπάθειες της περιοχής.

  Τα κυβερνητικά μέτρα για την συγκέντρωση πληροφοριών αναφορικά με τον κορονοϊό και τη μείωση του πεδίου των αιτημάτων ελευθερίας της πληροφόρησης, ενδέχεται να υπονομεύσουν τις προσπάθειες των ανεξάρτητων ΜΜΕ να αποκαλύψουν περιπτώσεις διαφθοράς, κακοδιαχείρισης και συναφών εγκληματικών δραστηριοτήτων.

  Μέσω της διαδικασίας διεύρυνσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαδραματίσει έναν κρίσιμο ρόλο στο να προωθήσει θεσμικές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος στην περιοχή.

  Ωστόσο, η συνεχιζόμενη ελκυστικότητα της ΕΕ ως μοντέλο, θα εξαρτηθεί από το εύρος της στήριξης της στην περιοχή, για την αντιμετώπιση των επιδράσεων της πανδημίας και την οικονομική ανάκαμψη.

  Το project της ΕΕ μπορεί να χάνει έδαφος σε σχέση με τα μαζικά επενδυτικά projects της Κίνας στα Δυτικά Βαλκάνια και τη ρωσική επιρροή.

  Οι εγκληματικές οργανώσεις των Βαλκανίων έχουν εκτεταμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και είναι επομένως όλο και περισσότερο σε θέση να μοχλεύσουν -και να προσαρμοστούν- στην εξέλιξη της πανδημίας και των σχετικών κυβερνητικών μέτρων σε παγκόσμια κλίμακα.

  Είναι επομένως σε παγκόσμιο επίπεδο αυτό που πρέπει να αντιμετωπίσουν. Παρά τις μεγάλες προκλήσεις που έχει φέρει η πανδημία, προσφέρει μια ευκαιρία για στρατηγικές αλλαγές στην ιεράρχηση πολιτικών και επιχειρήσεων, με στόχο τη διακοπή του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος.

  Η συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην φάση ανάκαμψης μετά την πανδημία, θα είναι απαραίτητη για την επιτυχία στον τομέα επιβολής του νόμου.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.iiss.org/blogs/research-paper/2020/12/covid-19-organised-crime-western-balkans

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ