Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Οκτ-2020 08:15

  Γιατί άλλαξε τακτική ο Λουκασένκο και πώς επηρεάζει αυτό τη Λευκορωσία

  Γιατί άλλαξε τακτική ο Λουκασένκο και πώς επηρεάζει αυτό τη Λευκορωσία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Nigel Gould-Davies

  Στις 10 Οκτωβρίου ο Λευκορώσος ηγέτης Alexander Lukashenko πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη σε φυλακές στο Μινσκ. Συναντήθηκε με 11 πολιτικούς κρατούμενους για τεσσερισήμισι ώρες. Η εξέλιξη είναι πρωτοφανής και σημαντική.

  Από τις 9 Αυγούστου που ξέσπασαν μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη Λευκορωσία μετά από τις νοθευμένες εκλογές, ο Lukashenko προσπάθησε να καταστείλει την κοινωνία των πολιτών, να ενισχύσει το καθεστώς του και να παραμείνει στην εξουσία. Η πρώτη του προσέγγιση βασίστηκε στο ένστικτο και στην πρακτική: να διαλύσει τις λαϊκές διαδηλώσεις με συντριπτική δύναμη. Αλλά η ένταση της βιαιότητας ένωσε την κοινωνία των πολιτών αντί να την φοβίσει. Αντιμέτωπος με μια πολύ μεγαλύτερη πρόκληση, ο Lukashenko άλλαξε ρότα, απευθυνόμενος άμεσα σε έναν πυρήνα –στους εργάτες των κρατικών επιχειρήσεων- για στήριξη. Και αυτό απέτυχε. Οι επισκέψεις του και οι ομιλίες του είχαν ως απάντηση το "Ukhodi!" (φύγε!) που άκουσε στους δρόμους.

  Η τρίτη προσέγγιση του Lukashenko στη διογκούμενη πολιτική κρίση, ήταν να εντείνει τις εκκλήσεις του προς τη Μόσχα. Οι Ρώσοι δημοσιογράφοι, και πιθανώς και άλλοι πράκτορες, άρχισαν να εργάζονται για κρατικούς οργανισμούς της Λευκορωσίας. Ο Lukashenko έλαβε την υπόσχεση του Putin για την στήριξη στην επιβολή του νόμου και για περαιτέρω δάνειο 1,5 δισ. δολαρίων. Αλλά πλήξη και  αγανάκτηση του Ρώσου ηγέτη στη μεταξύ τους συνάντηση στις 14 Σεπτεμβρίου, υποδηλώνει πως δεν ήταν δεσμευμένος στον Lukashenko –και ότι οποιαδήποτε ρωσική στήριξη θα ερχόταν με ένα μεγαλο τίμημα.

  Τι πρέπει να κρατήσουμε από την επίσκεψη του Lukashenko στη φυλακή;

  Μέσω όλων αυτών των ελιγμών, ο Lukashenko απέρριψε κάθε ειλικρινή διάλογο με την αστική κοινωνία. Απαγόρευσε το Συντονιστικό συμβούλιο της αντιπολίτευσης και συνέλαβε τα περισσότερα μέλη του. Αυτή η ασυμβίβαστη προσέγγιση ήταν σταθερό χαρακτηριστικό της θητείας των 26 ετών του. Έχει περιστασιακά απελευθερώσει πολιτικούς κρατούμενους για να κερδίσει την εύνοια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά τέτοιες παραχωρήσεις ήταν πάντοτε περιορισμένες και αναστρέψιμες. Ποτέ δεν ασχολήθηκε άμεσα με την αντιπολίτευση –στην καλύτερη, χαλάρωσε ελαφρώς την καταστολή. Η πρωτοφανής συνάντηση του Lukashenko στις 10 Οκτωβρίου –πλήρης απομάκρυνση της προηγούμενης πρακτικής- δείχνει ότι στερείται εμπιστοσύνης στη δυναμική της τωρινής πολιτικής κατάστασης.

  Ελάχιστες λεπτομέρειες της συνάντησης έχουν εμφανιστεί. Η κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε ότι συζητήθηκαν "πολιτικά και οικονομικά ζητήματα". Έδειξε τον Lukashenko να μιλάει στους κρατούμενους, να κάθονται γύρω από ένα τραπέζι με τα ονόματά τους τυπωμένα σε κάρτες, σαν α επρόκειτο για μια επίσημη συνάντηση. Τους δήλωσε ότι "το σύνταγμα δεν είναι γραμμένο στο δρόμο" και ότι ο ίδιος προσπαθεί "να πείσει όχι μόνο τους υποστηρικτές (των κρατουμένων), αλλά και όλη την κοινωνία ότι πρέπει να κοιτάξουμε το πρόβλημα ευρύτερα.

  Ο σκοπός ήταν επίσης ασαφής. Μια θεωρία είναι ότι ο Lukashenko συμμορφώνεται με τις ρωσικές επιθυμίες. Ο πιο σημαντικός κρατούμενος στη συνάντηση ήταν ο Viktor Babariko, ένας αξιόπιστος και δημοφιλής προεδρικός υποψήφιος που συνελήφθη τον Ιούνιο για κατηγορίες απάντης και υπεξαίρεσης στην Belgazprombank, την λευκορωσική-ρωσική τράπεζα της οποίας ηγούνταν. Οι φήμες ότι ο Babariko μπορεί να είναι η προτιμώμενη εναλλακτική της Μόσχας στον Lukashenko, τροφοδοτήθηκαν νωρίτερα από ρωσικές πηγές ότι είχε συζητηθεί από τον Putin και τον Lukashenko στο Σότσι.

  Μια δεύτερη θεωρία λέει ότι ο Lukashenko προσπάθησε να διχάσει την αντιπολίτευση ασχολούμενος με τον Babariko και όχι με την Svetlana Tikhanovskaya, την νικηφόρα αλλά τώρα εξόριστη, προεδρική υποψήφια. Την προηγούμενη εβδομάδα η Λευκορωσία κλιμάκωσε την πίεσή της τοποθετώντας ην στη διεθνή λίστα με τους καταζητούμενους. Ωστόσο δεσμοί μεταξύ διαφόρων τμημάτων του εθνικού κινήματος για αλλαγή, είναι ισχυροί. Αυτοί περιλαμβάνουν την Maria Kolesnikova, την υπεύθυνη για την προεκλογική εκστρατεία του Babariko η οποία συμμάχησε με την Tikhanovskaya μετά από τη σύλληψή του. τώρα στη φυλακή, αρνήθηκε να συμμετέχει στη συνάντηση με τον Lukashenko. Στις 12 Οκτωβρίου, η Tikhanovskaya συναντήθηκε με μέλη της ομάδας του Babariko και εκείνους του Valery Tsepkalo, ενός τρίτου προεδρικού υποψηφίου, σε μια επίδειξη ενότητας.

  Στο μεταξύ, η συμπεριφορά του καθεστώτος στους δρόμους δεν επιτρέπει οποιαδήποτε πρόταση διαλόγου. Την επόμενη ημέρα, η καταστολή στους διαδηλωτές κλιμακώθηκε. Ο αναπληρωτής υπ. Εσωτερικών προειδοποίησε ότι ο στρατός του ήταν έτοιμος να χρησιμοποιήσει "ειδικό εξοπλισμό και στρατιωτικά όπλα" εναντίον "οργανωμένων και ριζοσπαστικών" διαδηλώσεων.

  Γιατί έχει σημασία

  Ενώ τα κίνητρα του Lukashenko είναι ασαφή και οι ενέργειές του χωρίς συνέπεια, η συνάντησή του στη φυλακή έχει σημασία για δύο λόγους. Πρώτον, από τη στιγμή που προδίδει αδυναμία, θα ενθαρρύνει την κοινωνία των πολιτών, η οποία θα το δει ως δικαίωση της πίεσής του.

  Δεύτερον, μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στην ελίτ. Μέχρι τώρα, ο Lukashenko έχει δικαιολογήσει την καταστολή του, αποδίδοντας αρνητικά πράγματα στην αντιπολίτευση. Η επί μακρόν συζήτησή του με τους πολιτικούς κρατούμενους, υπονομεύει αυτή τη θέση. Εάν αυτοί γύρω του αισθάνονται αβεβαιότητα ή αλλαγή, είτε επειδή ο Lukashenko νιώθει καταδικασμένος ή επειδή βρίσκεται υπό πίεση από τη Μόσχα ή απλώς λόγω της φύσης του, μπορεί να είναι λιγότερο πρόθυμοι να ποντάρουν στο μέλλον του. η ιστορία καταστάσεων όπως αυτές στη Λευκορωσία σήμερα, υποδηλώνει ότι αυτό που κάνουν οι ελίτ, είναι συνήθως καθοριστικό

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.iiss.org/blogs/analysis/2020/10/lukashenkos-change-of-tactics

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων