Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Νοε-2018 11:13

  Ομάν: Μικρό κράτος, δυνατή φωνή

  Ομάν: Μικρό κράτος, δυνατή φωνή
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Nicholas Redman

  Η εξωτερική πολιτική μικρών κρατών είναι ένα θέμα στο οποίο δεν δίνεται πολύ σημασία στις Διεθνείς Σχέσεις. Τα μικρά κράτη υποτίθεται ότι δεν έχουν μεγάλη σημασία. Αυτό θεωρούνταν πραγματικότητα στον 5ο αιώνα π.Χ., όταν ο Θουκυδίδης επισήμανε ότι "ο ισχυρός παίρνει αυτό που μπορεί και ο αδύναμος υπομένει αυτό που πρέπει", και παραμένει έτσι και σήμερα. Τα μικρά κράτη προορίζονται να ακολουθούν τη γραμμή των πιο ισχυρών ομολόγων τους. Οι νεορεαλιστές υποστηρίζουν ότι η εξωτερική πολιτική των μικρών κρατών καθορίζεται από εξωτερικές δυνάμεις, ανεξαρτήτως της εγχώριας πολιτικής αυτών.

  Εάν αυτοί είναι οι κανόνες των διεθνών σχέσεων, το Ομάν φαίνεται δεν τους έχει διαβάσει. Είναι ένας έξυπνος "παίκτης" που στο παρελθόν έχει μεσολαβήσει μεταξύ μεγαλύτερων δυνάμεων που εμπλέκονται στην Υεμένη. Όταν οι εντάσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν βρισκόταν στο αποκορύφωμά τους πριν από μερικά χρόνια, ξεκίνησε και διευκόλυνε μια αμερικανό-ιρανική διπλωματική πορεία που οδήγησε στη συμφωνία για τα πυρηνικά του 2015.

  Πριν από λίγα χρόνια ο υπουργός Εξωτερικών του, Yousef bin Alawi, άφησε άφωνους τους παρευρισκόμενους στο συνέδριο Manama Dialogue, ανακοινώνοντας ότι η χώρα δεν ενδιαφέρεται για μεγαλύτερη ολοκλήρωση του GCC –αμέσως μετά από τις δηλώσεις των κορυφαίων κρατών του Οργανισμού στο πόντιουμ, με τις οποίες ανέλυσαν αυτή την προοπτική. Και ξανά φέτος, το Ομάν προσέφερε ένα από τα πιο σημαντικά πεδία ενδιαφέροντος με την προσέγγισή του στο Ισραήλ.

  Οι συνεδριάσεις ερωταπαντήσεων στο Manama έχουν αναδείξει την ανησυχία των Αράβων συμμετεχόντων ότι το Παλαιστινιακό ζήτημα βγαίνει από τις προτεραιότητες των περιφερειακών κυβερνήσεων για χάρη της realpolitik –συγκεκριμένα η επιθυμία να συμπράξει με το Ισραήλ εναντίον του Ιράν. Και τώρα το Ομάν εμφανίζεται επισήμως να έχει σπάσει τα ταμπού φιλοξενώντας τον πρωθυπουργό του Ισραήλ την παραμονή του Συνεδρίου και σε μια περίοδο όπου οι σχέσεις Ισραήλ-Παλαιστινίων βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο. Όπως επισήμανε ο διευθυντής της CIA, David Petraeus, αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να έχει βαθιές επιπτώσεις στην περιοχή.

  Ο bin Alawi απέρριψε την κριτική ότι το Ομάν κινείται προς την αναγνώριση του Ισραήλ. Επισήμανε ότι το Ισραήλ ήταν ένα εδραιωμένο περιφερειακό κράτος και υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Ο λαός του έχει υποφέρει και έχει τη δυναμική να συμβάλλει θετικά στην περιφερειακή ασφάλεια. Υποστήριξε ότι αντί να θρηνούμε για το παρελθόν, είναι καιρός να δεσμευτούμε και να διασφαλίσουμε τα παλαιστινιακά δικαιώματα μέσω των σχέσεων κράτους με κράτος. Πρότεινε διευκόλυνση, όχι διαμεσολάβηση.

  Στυλιστικά, αυτός ο ψυχρός ρεαλισμός διαχωρίζει το Ομάν. Τα άλλα περιφερειακά κράτη έχουν έρθει σε συνεννόηση με το Ισραήλ αλλά δεν το έχουν δημοσιοποιήσει. Ο καιρός θα δείξει εάν οι συζητήσεις του Ομάν με τον Benjamin Netanyahu οδηγούν σε θεμελιώδη αλλαγή στην περιοχή. αλλά το γεγονός ότι το Ομάν έχει αναλάβει την πρωτοβουλία δημοσίως, αποτελεί ένδειξη ανεξαρτησίας και αξιοπιστίας που θα αφήσει τους θεωρητικούς να απορούν.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.iiss.org/blogs/analysis/2018/10/oman-alawi-speech

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων