Πέμπτη, 03-Ιουλ-2025 09:56
Τι λέει το "The Banker" για την επιστροφή των τραπεζών στα μερίσματα μετά από 16 χρόνια

Ειδική αναφορά 7 σελίδων σχετικά με τη θεαματική επιστροφή στην κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών και στα μερίσματα προς τους μετόχους μετά από 16 χρόνια "ανομβρίας", κάνει στο αφιέρωμά του το διεθνές περιοδικό "The Banker".
Όπως αναφέρεται, πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επέτρεψε στις ελληνικές τράπεζες να επιστρέψουν στη διανομή μερισμάτων για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια, αφού περιέκοψαν τα Με Εξυπηρετούμενα Δάνεια, μείωσαν τη συμμετοχή του δημοσίου στα μετοχολόγιά τους και επέστρεψαν στην κερδοφορία, ως σημαντικό στοιχείο αναγνώρισης της μεγάλης προόδου που πέτυχαν.
Στο τέλος του 2024, ο δείκτης για το σύνολο των ΜΕΔ στις ελληνικές τράπεζες ήταν 2,9% υψηλότερα ακόμα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 1,9% αλλά ραγδαία βελτιούμενου, σύμφωνα και με τα στοιχεία της Scope Ratings.
Από τότε που ενέσκηψε η κρίση στην Ελλάδα, οι ελληνικές τράπεζες υπέφεραν από την έλλειψη κεφαλαίων και χρόνια χαμηλή κερδοφορία, διατηρώντας "κόκκινα δάνεια" από τα οποία τους πήρε χρόνια για να απαλλαγούν.
Στο αφιέρωμα παρουσιάζονται τα επιτεύγματα και οι ξεχωριστές επιδόσεις καθεμιάς από τις ελληνικές τράπεζες με την Τράπεζα Πειραιώς σε περίοπτη θέση καθώς είχε κορυφαία απόδοση για τους μετόχους της το 2024 και είδε τις αξίες των περιουσιακών στοιχείων της να αυξάνονται 9% από την έναρξη της κρίσης το 2008.
Στο αφιέρωμα γίνεται επίσης αναφορά στην κορυφαία ανάπτυξη, κερδοφορία και ρευστότητα της Eurobank και στην επέκταση και ανάπτυξή της σε Κύπρο και Βουλγαρία. Γίνεται επίσης αναφορά στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων της Εθνικής Τράπεζας και στην επιχειρησιακή της αποτελεσματικότητα.
Ειδική αναφορά περιλαμβάνεται για την Alpha Bank που επίσης παρουσίασε ισχυρά αποτελέσματα και προσέλκυσε το ενδιαφέρον της UniCredit. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σε αντίθεση με την Ιταλία και τη Γερμανία το ενδιαφέρον της UniCredit έτυχε τελείως διαφορετικής αντιμετώπισης από την πλευρά του Διευθύνοντος Συμβούλου της Alpha Bank και από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Έτσι η UniCredit, έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της Alpha Bank στο τέλος του 2023, αγοράζοντας το μερίδιο της τράπεζας που είχε το ΤΧΣ για 293,5 εκατ. ευρώ.