Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Μαρ-2021 12:02

  Πώς το νερό είναι ο "παράγοντας Χ" για καλύτερη φυσική κατάσταση και έλεγχο του βάρους

  Πώς το νερό είναι ο "παράγοντας Χ" για καλύτερη φυσική κατάσταση και έλεγχο του βάρους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σύμφωνα με τους ειδικούς του αμερικανικού φορέα National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine οι απαραίτητες ποσότητες υγρών για τους άντρες είναι περίπου 3,7 λίτρα την ημέρα και για τις γυναίκες περίπου 2,7 λίτρα. Οι συστάσεις αυτές περιλαμβάνουν τα υγρά από νερό, άλλα ροφήματα και από τις τροφές από τις οποίες προέρχεται περίπου το 20% της καθημερινής μας πρόσληψης υγρών. Και παρότι οι συστάσεις διαφέρουν από φορέα σε φορέα, και επιπλέον δεν μπορούμε να… ζυγίζουμε το νερό μας, αν τηρούμε τον κανόνα των 8 ποτηριών τη μέρα, θα είμαστε σίγουρα σε καλό δρόμο για την επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού μας.

  Τα οφέλη του νερού στην άσκηση και τον έλεγχο του βάρους 

  Το νερό είναι με πολλούς τρόπους απαραίτητο για την καλή μας υγεία. Όχι όμως μόνο για την υγεία αλλά και για τη φυσική μας κατάσταση και τη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρος. 

  Νερό και έλεγχος του βάρους 

  Το ξέρατε ότι συχνά "μεταφράζουμε" τη δίψα ως πείνα και οδηγούμαστε να τρώμε περισσότερο ενώ δεν το χρειαζόμαστε; Πίνοντας τακτικά νερό στη διάρκεια της ημέρας, ο οργανισμός παραμένει ενυδατωμένος και δεν "τσιμπολογούμε" ενώ δεν πεινάμε. Ένα πρακτικό τρικ γι’ αυτό είναι κάθε φορά που νιώθουμε πείνα, να πίνουμε ένα ποτήρι νερό. Εάν μετά από δέκα λεπτά εξακολουθούμε να πεινάμε, τότε τρώμε ένα υγιεινό σνακ. 

  Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο η καλή ενυδάτωση του οργανισμού συμβάλει στον έλεγχο του βάρους είναι μέσω της ρύθμισης του μεταβολισμού. Πεντακόσια ml νερό (1/2 λίτρο δηλαδή) μπορεί να αυξήσουν το μεταβολισμό έως και 30% για μία ώρα περίπου όπως δείχνει έρευνα . Πώς συμβαίνει αυτό; Το νερό διεγείρει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, που με τη σειρά του διεγείρει το μεταβολισμό.

  Τα παραπάνω συνηγορούν με τα αποτελέσματα έρευνας που συνέδεσε την απώλεια σωματικού λίπους και βάρος με την κατανάλωση νερού τόσο σε υπέρβαρες έφηβες όσο και σε γυναίκες. Το συμπέρασμα που υπογραμμίζουν οι ερευνητές είναι πως η κατανάλωση περισσότερου νερού όταν κάνουμε δίαιτα και ασκούμαστε συμβάλει σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους.  

  Νερό και φυσική κατάσταση 

  Έρευνα έδειξε ότι οι αθλητές μπορεί να αποβάλουν μέσω του ιδρώτα έως και το 6-10% του σωματικού τους βάρους κατά τη διάρκεια της προπόνησης, κάνοντας παραπάνω από απαραίτητη την επαρκή ενυδάτωση. 

  Επιπλέον, μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ στις ΗΠΑ βρήκε ότι όταν γυμνάζεται κανείς σε κατάσταση αφυδάτωσης έχει δεκαοχτώ παραπάνω καρδιακούς παλμούς το λεπτό. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως όταν δεν είμαστε σωστά ενυδατωμένοι κατά την άσκηση, ασκείται μεγαλύτερη πίεση στην καρδιά και γίνεται πιο έντονη η αίσθηση της κόπωσης. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η αφυδάτωση είναι μία από τις συχνότερες αιτίες κόπωσης και αυτό γιατί το νερό βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα και συμβάλλει στην εξισορρόπηση των ηλεκτρολυτών στο σώμα και προλαμβάνονται οι μυικές κράμπες και η μυική αδυναμία. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ