Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Δεκ-2022 07:33

  Μπόνους για όσους καταγγέλλουν μαϊμού αποδείξεις

  αποδειξη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Προκόπη Χατζηνικολάου

  Στη Βουλή οδεύει η διάταξη με την οποία καθορίζονται τα κίνητρα για τους πολίτες που σκανάρουν αποδείξεις και εντοπίζουν επί της ουσίας πειραγμένους φορολογικούς μηχανισμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πολίτες που συμβάλουν στις προσπάθειες του ελεγκτικού μηχανισμού για τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής θα λαμβάνουν μπόνους το οποίο θα είναι πολλαπλάσιο της αξίας της απόδειξης η οποία μπορεί να φθάνει έως το 10πλάσιο της αξίας της απόδειξης με ανώτατο όριο τα 1.500 έως 2.000 ευρώ.

  Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, από τις 20 Σεπτεμβρίου διαβιβάστηκαν προς διερεύνηση στη φορολογική διοίκηση 73.834 αποδείξεις. Από αυτές οι 32.789 ήταν επώνυμες καταγγελίες και οι 41.045 ανώνυμες. Οι περισσότερες από τις καταγγελίες αφορούσαν στη μη διαβίβαση από τους επιχειρηματίες των αποδείξεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα MyDATA. Μάλιστα, οι επιχειρηματίες που "ξέχασαν" την υποχρέωση τους, έλαβαν ηλεκτρονικό μήνυμα από την ΑΑΔΕ, αφενός να ενημερώσουν την πλατφόρμα για τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν, ενώ ταυτόχρονα ενημερώνονται ότι θα επιβάλλεται πρόστιμο και θα αναστέλλεται η λειτουργία της επιχείρησης του έως και 96 ώρες. Με βάση τα στοιχεία το 80% των καταγγελιών αφορούν μη διαβίβαση της απόδειξης στην εφορία, ενώ οι υπόλοιπες θα ελεγχθούν καθώς η απόδειξη φαίνεται ότι είναι παραποιημένη.

  Για παράδειγμα έχουν εντοπιστεί πρατήρια καυσίμων με παραποιημένους μηχανισμούς. Τα κλιμάκια των ελεγκτών και στις 4 περιπτώσεις που έχουν εντοπιστεί διαπίστωσαν ότι οι υπεύθυνοι του πρατηρίων έδιναν αποδείξεις που αφορούσαν άλλο είδος, ποσότητα και αξία καυσίμου, από αυτό, που διαβιβαζόταν μέσω του συστήματος εισροών εκροών και του Φορολογικών μηχανισμών στη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ.

  Ανάλογα περιστατικά έχουν διαπιστωθεί σε επιχειρήσεις εστίασης αλλά και σε αλυσίδα λιανικής πώλησης. Σημειώνεται ότι μόνο οι φορολογούμενοι που κάνουν επώνυμη καταγγελία και εφόσον οι ελεγκτικές αρχές διαπιστώσουν φοροδιαφυγή θα λάβουν και το σχετικό μπόνους το οποίο όπως προαναφέρθηκε θα  νομοθετηθεί προσεχώς.

  Από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι η εφαρμογή appodixi καθώς και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS θα συρρικνώσουν τη φοροδιαφυγή που συντελείται στη λιανική. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθεί η διασύνδεση των 536.000 ταμειακών με τα POS. Οπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση το μέτρο για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις θα εφαρμοσθεί τέλη Μαίου-αρχές Ιουνίου, επισημαίνοντας ότι η ΑΑΔΕ είναι σε συνεχή επικοινωνία με την ΚτΠ ώστε η χρηματοδότηση (επιδότηση) να πάει ταχύτερα στους δικαιούχους έτσι ώστε να ξεκινήσει η σωστή και ομαλή εφαρμογή του μέτρου.  Έτσι λοιπόν από τον Ιούνιο κλείνει ένα ακόμα παράθυρο φοροδιαφυγής καθώς πλέον στις πληρωμές με κάρτες θα εκδίδεται αυτοματοποιημένα και η απόδειξη.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ