Τετάρτη, 15-Νοε-2023 19:26
Μικρά κέρδη στις ευρωαγορές - Σε θετικό έδαφος για το έτος ο FTSE

Μικρά κέρδη κατέγραψαν σήμερα οι ευρωαγορές με τους επενδυτές να αξιολογούν μια σειρά από μακροοικονομικά στοιχεία σε ΗΠΑ και Κίνα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κέρδισε 0,4% στις 454,52 μονάδες με τον τεχνολογικό κλάδο να ηγείται των κερδών με άνοδο 2,2% και την πλειοψηφία των άλλων κλάδων να ολοκληρώνουν σε θετικό έδαφος.
H σημερινή συνεδρίαση διεξήχθη στην απόηχο των ενθαρρυντικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν χθες στις ΗΠΑ για τον πληθωρισμό. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή έμεινε αμετάβλητος τον Οκτώβριο από τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δομικός δείκτης αυξήθηκε 0,2%. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών ήταν για αύξηση 0,1% του γενικού δείκτη και 0,3% του δομικού.
Ενθαρρυντικά ήταν και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Κίνα, με τις λιανικές πωλήσεις να αυξάνονται κατά 7,6% τον Οκτώβριο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η βιομηχανική παραγωγή, στο μεταξύ, αυξήθηκε 4,6%, επίσης ξεπερνώντας τις προβλέψεις.
Στο ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,86% στις 15.748 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,33% στις 7.209 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,62% στις 7.486 μονάδες μετά τα στοιχεία που έδειξαν σημαντική επιβράδυνση του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Οκτώβριο.
Ο ετήσιος πληθωρισμός επιβράδυνε στο 4,6% τον Οκτώβριο από 6,7% τον Σεπτέμβριο, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. Αυτή είναι η μικρότερη άνοδος στις τιμές καταναλωτή τα τελευταία δύο χρόνια.
Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τον πληθωρισμό στο 4,8%.
Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,42%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ολοκλήρωσε με μικρά κέρδη 0,18%.
Την ίδια στιγμή οι αποδόσεις των ομολόγων συνεχίζουν να υποχωρούν, δίνοντας με τη σειρά τους ώθηση στο επενδυτικό κλίμα.