Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 12-Σεπ-2022 08:38

  A-Quant: Εβδομάδα ανακοινώσεων πληθωρισμού

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  A-Quant: Εβδομάδα ανακοινώσεων πληθωρισμού

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στη συνεδρίαση της την περασμένη Πέμπτη, αύξησε τα επιτόκια κατά 0.75%, όπως οι αγορές ανέμεναν τον τελευταίο καιρό.

  Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, η επικεφαλής της τράπεζας Christine Lagarde, είπε πως ο υψηλός πληθωρισμός θα παραμείνει σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και πως αυτό αποτελεί το κύριο μέλημα των δράσεων που πρέπει να γίνουν στο μέλλον.

  Τόνισε επίσης πως οι όποιες αποφάσεις  ληφθούν στο προσεχές διάστημα, θα είναι σε συνάρτηση με την οικονομική κατάσταση αφού η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη μπορεί να οδηγήσει σε συρρίκνωση των οικονομιών ή ακόμα και σε ύφεση και αυτό το γεγονός δεν θα επιτρέπει στην ΕΚΤ να ασκεί σφιχτή νομισματική πολιτική με σχετική άνεση.

  Αντίθετα με την Ευρώπη, οι Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν πιο αποφασισμένες να  δαμάσουν το τέρας του πληθωρισμού και αναμένονται τρεις ακόμα αυξήσεις των επιτοκίων μέσα στο έτος με την πρώτη να είναι κατά πάσα πιθανότητα, αύξηση 0.75%, μέσα στο Σεπτέμβριο.

  Αυτό άφησε να εννοηθεί και ο επικεφαλής της Fed, Jerome Powell στην ομιλία του την προηγούμενη εβδομάδα, υπογραμμίζοντας πως ο στόχος του 2% για τον πληθωρισμό παραμένει. Η εικόνα της οικονομίας στις ΗΠΑ συνεχίζει να  είναι ισχυρή. Οι δείκτες ΡΜΙ υπηρεσιών είχαν πολύ θετικό αποτέλεσμα ενώ και οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ανακοινώθηκαν μειωμένες.

  Εντύπωση πάντως έχει προκαλέσει μία θετική μεταστροφή του επενδυτικού και οικονομικού κλίματος από την προηγούμενη Τετάρτη και μετά, το οποίο αποτυπώθηκε στο έντονο ράλι που σημείωσαν οι κύριοι δείκτες μετοχών σε Ευρώπη και Αμερική, στην αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου και στην ισχυροποίηση άλλων νομισμάτων όπως του ευρώ και της στερλίνας που παραδοσιακά θεωρούνται επιλογές υψηλότερου ρίσκου.

  Η μικρή άνοδος των τιμών του χρυσού, ήταν επίσης ένα  αποτέλεσμα αυτής της μεταστροφής ενώ το πετρέλαιο, παρότι έκλεισε την εβδομάδα με ελαφρές απώλειες, ενισχύθηκε και αυτό από τα μέσα της εβδομάδας και μετά.

  Ανοδικά συνέχισαν για έκτη συνεχή εβδομάδα και οι αποδόσεις των ομολόγων με το Αμερικανικό δεκαετές να ξεπερνάει το 3.30% και το Bitcoin όπως και τα περισσότερα κρυπτονομίσματα, ευθυγραμμίστηκαν στη βελτίωση του κλίματος των αγορών, έχοντας σημαντικά κέρδη.

  Η εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε, διακατέχεται από το ενδιαφέρον των επενδυτών για τις ανακοινώσεις του πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα αποτελέσματα του πληθωρισμού θα αποτελέσουν οδηγό για τις δράσεις των κεντρικών τραπεζών στο προσεχές διάστημα.

  Σημαντικές επίσης κρίνονται οι ανακοινώσεις των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ, του εμπορικού ισοζυγίου, της βιομηχανικής παραγωγής και του οικονομικού συναισθήματος στην ευρωζώνη καθώς και του ΑΕΠ και των λιανικών πωλήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

  SP500

  Με ανοδικές τάσεις έκλεισε την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανικός δείκτης SP500, στις 4,06 μονάδες και κέρδη της τάξης του 3.40%. Ο δείκτης είχε υποχωρήσει μέχρι τα μέσα της εβδομάδας, κάτω από τις 3,900 μονάδες αλλά η ανοδική αντίδραση από την Τετάρτη και μετά ήταν έντονη. Οι αγορές αξιολόγησαν θετικά μία σειρά από γεγονότα. Οι φήμες για εξομάλυνση των σχέσεων με την Κίνα μέσω της άρσης κάποιων περιορισμών που είχαν τεθεί παλιότερα, ήταν ένας από τους λόγους. Επίσης, η πτώση των τιμών του πετρελαίου που είδαμε μέχρι την Τετάρτη, φαίνεται πως επέδρασαν θετικά στις αγορές, με τη λογική του περιορισμού του πληθωρισμού. Τέλος, ίσως οι αγορές αξιολογούν πως η Fed, μετά τη νέα αύξηση των επιτοκίων που σχεδιάζει για τις 21 Σεπτεμβρίου και που μάλλον θα είναι κατά 0.75%, πρόκειται να χαλαρώσει και έτσι η ρευστότητα δε θα είναι τόσο περιορισμένη. Σημαντικός παράγοντας φυσικά ήταν και οι απώλειες του δολαρίου από την Τετάρτη και μετά. Νωρίς την τρέχουσα εβδομάδα πάντως, υπάρχουν δημοσιεύματα περί νέων περιορισμών στην Κίνα από τον πρόεδρο Biden και έτσι έχουν περιοριστεί κάπως τα μεγάλα κέρδη που είχε ο SP500 στην έναρξη της εβδομάδας. Αν ο δείκτης καταφέρει να ξεπεράσει τις 4,200 μονάδες, θα είναι σημαντικό άλμα βοήθειας στην ψυχολογία των αγορών.

  DAX40

  Έντονα ανοδικά κινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο γερμανικός δείκτης DAX40, κλείνοντας στις 13,132 μονάδες, με κέρδη της τάξης του 3.60%. Η Γερμανία είχε σειρά αρνητικών ανακοινώσεων αφού οι εργοστασιακές παραγγελίες και η βιομηχανική παραγωγή περιορίστηκαν τον Ιούλιο και οι δείκτες ΡΜΙ (σύνθετος και υπηρεσιών) βρέθηκαν τον Αύγουστο, αρκετά κάτω από το 50. Ωστόσο ο δείκτης όλη την εβδομάδα, με εξαίρεση την Πέμπτη, είχε ανοδική πορεία. Την Πέμπτη, η ανακοίνωση της αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, πίεσε τις αγορές μετοχών αλλά φαίνεται πως η βελτιωμένη ψυχολογία υπερίσχυσε και γρήγορα ο δείκτης επανήλθε σε κερδοφόρο τροχιά. Το πρόβλημα της ενεργειακής επάρκειας παραμένει ως κυρίαρχο θέμα στη Γερμανία αλλά φαίνεται πως η κυβέρνηση της χώρας είναι αποφασισμένη να σκληρύνει την στάση της με τη Ρωσία, ό,τι κι αν συνεπάγεται αυτό. Το γερμανικό υπουργείο οικονομικών σε ανακοίνωσή του τονίζει πως το πλαφόν στις τιμές ενέργειας είναι εναρμονισμένο με τις θέσεις της χώρας. Αν ο δείκτης παγιωθεί πάνω από τις 13,000 μονάδες και καταφέρει να βρεθεί πάνω από τις 13,400 μονάδες, τότε μια υπό διαμόρφωση ανοδική τάση, θα έχει καλύτερη τύχη.

  FTSE100

  Σημαντικά ανοδικά κινήθηκε ο βρετανικός δείκτης FTSE100 την προηγούμενη εβδομάδα κλείνοντας στις 7,387 μονάδες, έχοντας κέρδη σχεδόν 2.60%. Ο δείκτης εναρμονίστηκε με το γενικότερα θετικό κλίμα που επικράτησε από τα μέσα της εβδομάδας και μετά, καταφέρνοντας να αντιδράσει ανοδικά μετά από δύο εβδομάδες έντονων πιέσεων. Η εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε είναι ιδιαιτέρως σημαντική για την βρετανική οικονομία αφού εκτός από την απόφαση για τα επιτόκια από την Τράπεζα της Αγγλίας, ανακοινώνονται το ΑΕΠ, η ανεργία, ο πληθωρισμός και οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μετά από την τόσο ζοφερή εικόνα που σκιαγραφείται για το μέλλον της οικονομίας, από τραπεζίτες και αναλυτές, κάθε θετική είδηση μπορεί να μεταστρέφει το κλίμα και να προκαλεί μια ευφορία (έστω και παροδική) στις αγορές. Ο δείκτης είχε βρεθεί τον Αύγουστο πάνω από τις 7,570 μονάδες και αυτό είναι προφανώς το πρώτο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί, για την περαιτέρω ανοδική πορεία του FTSE100.

  Χρυσός

  Ελαφρώς ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για τον χρυσό, με κλείσιμο στα $1,728 και κέρδη κοντά στο 0.30%. Οι τιμές είχαν βρεθεί πάνω από τα $1,740 την Πέμπτη αλλά φαίνεται πόσο δύσκολη είναι η ανοδική αντίδραση του χρυσού αυτόν τον καιρό γιατί οι πιέσεις που ασκήθηκαν σε αυτήν την περιοχή τιμών ήταν μεγάλες. Ο χρυσός θα έπρεπε να έχει καλύτερη απόδοση, με βάση τις απώλειες του δολαρίου αλλά οι αγορές πιθανολογώντας πως ο πληθωρισμός θα αρχίσει να μειώνεται μετά τις δράσεις των κεντρικών τραπεζών, δε θεωρούν πως ο χρυσός θα ήταν μια καλή επενδυτική κίνηση αυτήν την εποχή. Η πτώση από τα $1,824 που είχε βρεθεί στις αρχές Αυγούστου ήταν ραγδαία και έφτασε ακόμη να απειληθεί η πολύμηνη στήριξη στα $1,678. Η ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ την Τρίτη θα είναι κομβικής σημασίας κι αν φανεί πως οι τιμές του πληθωρισμού συνεχίζουν να αποκλιμακώνονται τότε πιθανόν ο χρυσός να υποστεί και νέες απώλειες. Αντίθετα, τυχόν τιμές του πληθωρισμού πάνω από το αναμενόμενο 8.1%, μπορεί να ενισχύσουν τον χρυσό.

  Πετρέλαιο

  Πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το πετρέλαιο με τα futures του επομένου μήνα να κλείνουν στα $86.07, με απώλειες που προσέγγισαν το 1.15%. Ο κυριότερος λόγος που οι τιμές του πετρελαίου πιέζονται εδώ και τρεις μήνες περίπου, είναι η αντίληψη που έχει διαμορφωθεί σχετικά με την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας το προσεχές διάστημα. Μια τέτοια επιβράδυνση της ανάπτυξης ή ακόμη χειρότερα, μια πιθανή ύφεση θα μειώσει την ζήτηση σε πετρέλαιο. Προς αυτήν την κατεύθυνση, είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα αρνητικό ρεκόρ εικοσαετίας στη ζήτηση από την Κίνα αλλά αυτή η εξέλιξη εδράζεται και στα lockdown που έχουν επιβληθεί για τον περιορισμό της πανδημίας αλλά και στους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ. Στους αντίποδες, προβληματισμό προκαλεί στην προσφορά του πετρελαίου η διαμάχη μεταξύ των περισσότερων δυτικών χωρών με τη Ρωσία και οι απειλές του προέδρου Πούτιν για πλήρη παύση παροχής πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η μείωση της παραγωγής κατά 100 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως, όπως ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚ είναι ανεπαίσθητη και δεν επηρέασε σημαντικά τις τιμές. Πολλοί αναλυτές χαρακτήρισαν αυτή τη μείωση ως συμβολική και αναμένουν περισσότερες εξελίξεις στην επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ στις 5 Οκτωβρίου. Αν παγιωθεί η καθοδική διάσπαση της στήριξης των $85.70, που ήταν και τα χαμηλότερα επίπεδα τιμών από τις αρχές του έτους, ίσως δούμε ακόμη χαμηλότερες τιμές.

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURUSD που άνοιξε στο 0.9923 και έκλεισε στο 1.0046. Μέχρι την Τρίτη, η ισοτιμία είχε μία ελαφρά πτωτική τάση η οποία την οδήγησε σε νέα χαμηλά εικοσαετίας αρκετά κάτω από το 0.99 αλλά από την Τετάρτη και μετά υπήρχε μία έντονη ανοδική αντίδραση και επαναφορά πάνω από το 1:1. Η μερική αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου αλλά και η ενίσχυση του ευρώ μετά την αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ήταν σημαντικοί λόγοι για την ανάκαμψη της ισοτιμίας. Σημαντικό ρόλο επίσης έπαιξε και η βελτίωση του οικονομικού συναισθήματος που πάντα ευνοεί νομίσματα υψηλότερου ρίσκου όπως το ευρώ. Η Ευρωζώνη συνεχίζει να έχει ισχυρή μακροοικονομική εικόνα όσον αφορά στα αποτελέσματα του προηγούμενου τριμήνου και έτσι το ΑΕΠ και οι εργασιακές αλλαγές είχαν θετικό πρόσημο. Όσο όμως πλησιάζουμε προς το παρόν, τόσο οι ανακοινώσεις επιδεινώνονται. Οι λιανικές πωλήσεις τον Ιούλιο ήταν σε αρνητικό έδαφος ενώ αρκετά κάτω από τις προσδοκίες των αγορών ανακοινώθηκαν και οι δείκτες ΡΜΙ. Από ότι φαίνεται, η Ευρωπαϊκή Ένωση προτίθεται να έρθει σε ολική ρήξη με τη Ρωσία και έτσι η μικρή παροχή ενέργειας που ακόμα διατηρείται, μάλλον θα διακοπεί. Αυτό θα επιφέρει έναν πολύ δύσκολο χειμώνα για πολλές χώρες της Ευρώπης και ίσως οδηγήσει σε μεγάλη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Η πτωτική τάση  για το EURUSD δεν έχει αλλάξει, και κάθε επαναφορά κάτω από 1:1 θα ξυπνάει νέο ενδιαφέρον για περαιτέρω πτώση.

  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το GBPUSD, που άνοιξε στο 1.1476 και έκλεισε στο 1.1588. Κεντρικό γεγονός για τον Ηνωμένο Βασίλειο ήταν αναμφισβήτητα η αναφορά για την νομισματική πολιτική και η ομιλία του επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, Andrew Bailey. Στην ομιλία αυτή, ο Andrew Bailey τόνισε πως υπεύθυνη για μία πιθανή ύφεση στη χώρα είναι η Ρωσία και όχι οι αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Προέβλεψε επίσης πως ο πληθωρισμός ίσως ανέλθει σε υψηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα και πως θα υπάρξει επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας γιατί η οικονομία είναι ήδη ευαίσθητη μετά την πανδημία και πλήττεται περαιτέρω από τις υψηλές τιμές και την ενεργειακή κρίση. Η προσδοκώμενη αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας αυτήν την εβδομάδα σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου, βοήθησαν στην ανοδική αντίδραση της ισοτιμίας πάνω από την πολύ κρίσιμη στήριξη της περιοχής τιμών του 1.14. Θυμίζουμε πως στην περιοχή του 1.14, είχε βρεθεί το GBPUSD  στην έναρξη της παγκόσμιας περιπέτειας της πανδημίας του covid. Η Fed πάντως δείχνει πιο αποφασισμένη από κάθε άλλη κεντρική τράπεζα να επιτεθεί στον πληθωρισμό και έτσι υπάρχει πιθανότητα το δολάριο να ισχυροποιηθεί και πάλι και η ισοτιμία να δοκιμάσει την κρίσιμη στήριξη που αναφέραμε παραπάνω, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες.

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Ανοδικά κινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα το USDJPY, με άνοιγμα στο 140.12 και κλείσιμο στο 142.62. Ήταν η τέταρτη κατά σειρά ανοδική εβδομάδα για την ισοτιμία, η οποία μπόρεσε να κλείσει θετικά έστω κι αν υπήρξε ένα έντονο πτωτικό γύρισμα την Παρασκευή. Την Τετάρτη, το USDJPY είχε αγγίξει το 145 για πρώτη φορά μετά από 24 χρόνια και απείχε λίγο από την υψηλότερη τιμή όλων των εποχών. Ωστόσο, η αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου προκάλεσε διορθωτικές τάσεις, οι οποίες ενισχύθηκαν και από μία σχετική ενδυνάμωση του γιεν. Οι οικονομικές ανακοινώσεις της Ιαπωνίας κρίθηκαν θετικές από τις αγορές αφού το ΑΕΠ της χώρας ενισχύθηκε κατά 0.9%. Σημαντικότερο ρόλο όμως στην ανάκαμψη του γιεν έπαιξε η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών της Ιαπωνίας, σύμφωνα με την οποία η αγορά συναλλάγματος παρακολουθείται στενά από τους ιθύνοντες της τράπεζας και πως τίποτα δεν αποκλείεται όσο αφορά στις μελλοντικές δράσεις. Αυτή η δήλωση ερμηνεύθηκε ως μία ελαφρά απόκλιση από την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική που ασκεί η τράπεζα της Ιαπωνίας εδώ και αρκετό καιρό και έτσι το Ιαπωνικό νόμισμα ενισχύθηκε παροδικά. Αν όμως αυτές οι δηλώσεις και οι φήμες δεν ακολουθηθούν από συγκεκριμένες πράξεις, τότε η ισοτιμία θα συνεχίσει να ενισχύεται, με δεδομένο βέβαια πως το δολάριο θα παραμείνει ισχυρό.

  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Έντονα ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURJPY που άνοιξε στο 139.05 και έκλεισε στο 143.28. Ενδείξεις ανάκαμψης είχαν και το ευρωπαϊκό  και το Ιαπωνικό νόμισμα αφού η μεν Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 0.75%, η δε Ιαπωνία αρχίζει να εμφανίζει τα πρώτα άχνα σήματα αλλαγής της χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Είναι προφανές όμως ότι οι πράξεις είναι ισχυρότερες σε αυτή τη φάση από τις ενδείξεις και τις φήμες και έτσι η ισοτιμία είχε μία αλματώδη άνοδο που την έφερε πάνω από το 140, για πρώτη φορά από τα τέλη Ιουλίου. Υπήρξε πάντως αντίδραση σε αυτή την άνοδο μέσω της σημαντικής αντίστασης στο 144.30 που ήταν και η υψηλότερη τιμή από τις αρχές του 2015. Με δεδομένο πώς τα προβλήματα στην Ευρωζώνη συνεχίζουν να υφίστανται και με δεδομένο πως η τιμή της ισοτιμίας μπορεί να θεωρηθεί πως βρίσκεται σε υπεραγορασμένα επίπεδα, ίσως δούμε  διορθωτικές τάσεις επικρατούν αυτή την εβδομάδα.

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURGBP το οποίο άνοιξε στο 0.8642 και έκλεισε στο 0.8666. Υπήρξε μία επιβράδυνση της ανόδου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, έστω κι αν το ευρώ ενισχύθηκε μέσω της αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ.  Ο λόγος είναι πως και η στερλίνα βοηθήθηκε αυτή την εβδομάδα από τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και από τις προσδοκίες για επιθετικότερη πολιτική αύξησης των επιτοκίων. Η ομιλία του επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας την περασμένη εβδομάδα έδωσε έναν τέτοιο τόνο. Τεχνικά μιλώντας, το σοβαρότερο εμπόδιο για την περαιτέρω άνοδο είναι η αντίσταση της περιοχής τιμών του 0.8720 ενώ κάτω από το 0.86, οι αγορές θα θεωρήσουν πως ίσως το σημείο ισορροπίας για το EURGBP, που το τελευταίο διάστημα είναι στο 0.85, μπορεί να επανέλθει.

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το USDCAD, το οποίο άνοιξε στο 1.3129 και έκλεισε στο 1.3019. Το αδύναμο αμερικάνικο νόμισμα από τα μέσα της εβδομάδας και μετά, είχε καταλυτική επίδραση στην κίνηση της ισοτιμίας. Η πτώση φυσικά θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερη αλλά ξεκινώντας από την Τετάρτη, έπρεπε πρώτα να απορροφηθεί η άνοδος που είχε σημειωθεί ως τότε. Η ενίσχυση των τιμών του πετρελαίου από την Τετάρτη και μετά, βοήθησε αρκετά το δολάριο του Καναδά το οποίο ενισχύθηκε επίσης και από την αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα του Καναδά. Η απόφαση ήταν για αύξηση κατά 0.75% και έτσι τα τραπεζικά επιτόκια στη χώρα διαμορφώθηκαν στο 3.25%. Τις τελευταίες ώρες της Παρασκευής πάντως, είδαμε μία μίνι ανοδική αντίδραση για την ισοτιμία η οποία οφείλεται κυρίως στην απροσδόκητη αύξηση της ανεργίας στον Καναδά που κινήθηκε τον Αύγουστο στο 5.4%, αρκετά ανεβασμένη σε σχέση με το 4.9% του Ιουλίου. Η επαναφορά της ισοτιμίας στην ανοδική της πορεία ενισχύεται και από το γεγονός πως δεν μπόρεσε να διασπαστεί η τιμή ορόσημο του 1.30 και μία πιθανή επαναφορά του αμερικανικού νομίσματος σε ανοδική τροχιά μπορεί οδηγήσει το USDCAD προς την περιοχή τιμών του 1.32 και πάλι.

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Πτωτική πορεία είχε το USDCHF την προηγούμενη εβδομάδα, αφού το άνοιγμα ήταν στο 0.9797 και το κλείσιμο στο 0.9604. Η κύρια αιτία για αυτή την πτώση ήταν η μεγάλη αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου η οποία έλαβε χώρα από τα μέσα της εβδομάδας και μετά. Επιπλέον, το ελβετικό νόμισμα είχε και αυτό με τη σειρά του λόγους να είναι ανοδικό αφού τα αποτελέσματα της Ελβετίας ήταν αρκετά ικανοποιητικά. Πιο συγκεκριμένα, το δεύτερο τρίμηνο του 2022, η χώρα επανήλθε σε ανάπτυξη 0.3%, μετά την συρρίκνωση κατά 0.5% που είχε το πρώτο τρίμηνο. Επίσης η ανεργία στην Ελβετία τον Αύγουστο υποχώρησε στο 2.1%, τιμή ελαφρώς χαμηλότερη από το 2.2% του Ιουλίου. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες και τις αναλύσεις πάντως, η Fed  αναμένεται να κινηθεί πιο επιθετικά το επόμενο διάστημα από την αντίστοιχη κεντρική τράπεζα της Ελβετίας και αυτό ίσως  επαναφέρει την ισοτιμία στην ανοδική της τάση.

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το AUDUSD, το οποίο άνοιξε στο 0.6779 και έκλεισε στο 0.6843. Εκτός από την  πτώση του αμερικανικού δολαρίου, σημαντικός παράγοντας ανόδου της ισοτιμίας ήταν και η ενίσχυση του δολαρίου Αυστραλίας μέσω της αύξησης των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της χώρας κατά 0.50%. Τα επιτόκια της Αυστραλίας διαμορφώθηκαν στο 2.35% αλλά η συνέντευξη τύπου που ακολούθησε πίεσε το αυστραλιανό δολάριο γιατί φαίνεται πως οι προθέσεις της τράπεζας είναι  να μη συνεχίσει το ίδιο επιθετικά με νέες αυξήσεις επιτοκίων. Την Πέμπτη ανακοινώθηκε το εμπορικό ισοζύγιο, σε τιμή πολύ χαμηλότερη από τις προσδοκίες των αγορών αλλά καταλυτικής σημασίας ήταν η ανακοίνωση του πληθωρισμού στην Κίνα την Παρασκευή, στο 2.5%, τιμή αρκετά κάτω από αυτό που εκτιμούσαν οι αγορές. Η  στήριξη στο 0.6680 φαίνεται προς το παρόν πώς αντέχει αν και δεν αποκλείεται να δοκιμαστεί ξανά αυτή την εβδομάδα, αν το αμερικανικό δολάριο ενισχυθεί. Από την άλλη πλευρά, χρειάζεται μία καθαρή διάσπαση πάνω από το 0.70 ώστε να απομακρυνθεί το σενάριο συνέχισης του πτωτικού καναλιού.

  Bitcoin

  Ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το Bitcoin, που έκλεισε στα $21,835 με κέρδη που ξεπέρασαν 9%. Το Bitcoin όπως και τα περισσότερα κρυπτονομίσματα ακολούθησαν την πορεία που είχαν τα περισσότερα χρηματιστηριακά προϊόντα υψηλού ρίσκου, τα οποία ενισχύθηκαν έντονα από τα μέσα της εβδομάδας και μετά. Αυτή η έντονη συσχέτιση που έχει διαμορφωθεί εδώ και αρκετούς μήνες, υπερκερνάει τις υπόλοιπες ειδήσεις που αφορούν ειδικά στα κρυπτονομίσματα. Την Τετάρτη, μεταφέρθηκαν περίπου 15,000 Bitcoin από πορτοφόλια μεγάλων επενδυτών, στο ανταλλακτήριο Kraken. Αυτό συνήθως γίνεται προκειμένου να υπάρξει ρευστοποίηση και μια τέτοια είδηση παλιότερα θα επηρέαζε αρνητικά τις τιμές αλλά στις μέρες μας, οι φήμες για τη νομισματική πολιτική από τη Fed, φαίνεται πως έχουν μεγαλύτερη επίδραση στις αγορές των κρυπτονομισμάτων. Θετική είδηση είναι πως η MicroStrategy (εταιρεία λογισμικού & επιχειρηματικής ευφυϊας), σχεδιάζει να πουλήσει μετοχές αξίας 500 εκ. δολαρίων προκειμένου να αυξήσει τις θέσεις της σε Bitcoin. Γενικότερα μιλώντας, αν οι διεθνείς αγορές συνεχίσουν το ανοδικό ράλι που ξεκίνησε από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας, μάλλον θα συνεχίσουν ανοδικά και τα κρυπτονομίσματα.

  www.a-quant.com

   

  www.algo-profits.com

   

  H aQuant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.

  Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  14:37 07/10

  Οι Σαουδάραβες κλείνουν τη στρόφιγγα του πετρελαίου

  Αντιδράσεις προκαλεί στις ΗΠΑ η απόφαση του OPEC, υπό την καθοδήγηση της Σαουδικής Αραβίας, να μειώσει την παραγωγή του πετρελαίου. "Καμπανάκι" ύφεσης από το ΔΝΤ.

  12:26 07/10

  BofA: Η Fed θα συνεχίσει τις αυξήσεις μέχρι να δει "ρωγμή" στην αγορά εργασίας

  "Η Fed απέχει αρκετά ακόμα από το να τελειώσει τη δουλειά της", εκτιμά η Bank of America.

  10:39 07/10

  Ξανά κοντά σε επίπεδα που προκάλεσαν άμεση παρέμβαση από την Ιαπωνία το γιεν

  Αποδυναμώνεται και πάλι και κατευθύνεται προς τα επίπεδα που προκάλεσαν άμεση παρέμβαση στην αγορά τον περασμένο μήνα.

  09:21 07/10

  Ουκρανία: Προειδοποίηση Μπάιντεν για πυρηνικό "Αρμαγεδδώνα" - "Ο Πούτιν δεν αστειεύεται"

  "Δεν νομίζω ότι είναι δυνατή η χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων και να μην καταλήξεις σε Αρμαγεδδώνα".

  08:01 07/10

  Έδωσε ο Πούτιν την εντολή για σαμποτάζ στον Nord Stream; Δεν είναι ο μόνος πολιτικός που σκέφτεται παράλογα

  Οι ιδεολογίες και η πολιτική συνεχίζουν να θριαμβεύουν σε βάρος των πολιτών και ενάντια στις πρακτικές λύσεις.

  23:56 06/10

  ΗΠΑ: Ένας νεκρός και 5 τραυματίες από επίθεση με μαχαίρι στο Λας Βέγκας

  Τουλάχιστον έξι άνθρωποι μαχαιρώθηκαν, ένας εκ των οποίων θανάσιμα, έξω από καζίνο του Λας Βέγκας, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία της αμερικανικής μεγαλούπολης.

  23:44 06/10

  ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν έδωσε χάρη σε όλους τους καταδικασμένους για απλή κατοχή μαριχουάνας

  "Δεν πρέπει να φυλακίζεται κανείς για απλή χρήση ή κατοχή", τόνισε.

  22:22 06/10

  Συρία: Ηγετικό στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκε σε αμερικανική επιδρομή

  Ένα ηγετικό στέλεχος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) σκοτώθηκε και άλλο ένα τραυματίστηκε στη διάρκεια επιχείρησης των ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού στρατού σε κοινότητα της...

  19:51 06/10

  Η General Electric απολύει το 20% του προσωπικού της στις ανεμογεννήτριες στεριάς στις ΗΠΑ

  Για λόγους ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας.

  19:34 06/10

  ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση του ΟΠΕΚ+

  Δήλωσε πως αξιολογεί εναλλακτικές λύσεις.

  18:57 06/10

  ΗΠΑ: Είκοσι έξι κλινικές αμβλώσεων έκλεισαν μέσα σε διάστημα 100 ημερών από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου

  Η απόφαση έκρινε ότι το Σύνταγμα δεν διασφαλίζει το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

  18:34 06/10

  Λευκορωσία: Ο Λουκασένκο "απαγόρευσε" την αύξηση των τιμών

  Η Μόσχα χορηγεί δάνειο 1,5 δισ. δολαρίων στο Μινσκ.

  15:57 06/10

  ΗΠΑ: Σε υψηλό 5 εβδομάδων οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

  Ο αριθμός των νέων αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 1η Οκτωβρίου εκτινάχθηκε κατά 29.000 και ανήλθε στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 219.000 αιτήσεων.

  15:19 06/10

  ΗΠΑ: Η αμερικανική ειδική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία είχε ως στόχο στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους

  Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποίησαν τα ξημερώματα επιδρομή στην περιοχή Καμισλί της βορειοανατολικής Συρίας κατά την οποία στόχος ήταν στέλεχος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος,...

  15:07 06/10

  Πρακτικά ΕΚΤ: Ο πληθωρισμός παρέμεινε εξαιρετικά υψηλός και θα διατηρηθεί εκτός στόχου

  Σημαντική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τον πληθωρισμό προς τα πάνω έως το 3ο τρίμηνο του 2023.

  12:28 06/10

  Ευρωζώνη: Συνεχίστηκε και τον Αύγουστο η υποχώρηση των λιανικών πωλήσεων

  Μειώθηκαν κατά 0,3% σε επίπεδο μήνα και κατά 2% σε ετήσια βάση, παρά την αύξηση του όγκου πωλήσεων στα καύσιμα.