Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Φεβ-2021 08:55

  A-Quant: Με το βλέμμα στις αποδόσεις των ομολόγων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  A-Quant: Με το βλέμμα στις αποδόσεις των ομολόγων

  Το βασικό μήνυμα από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες του πλανήτη, την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ECB), είναι σχεδόν το ίδιο: ποσοτική χαλάρωση για όσο χρειαστεί ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του COVID-19 στην οικονομία.

  Το αξιοσημείωτο γεγονός όμως των τελευταίων εβδομάδων είναι η μεγάλη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων: το αμερικανικό δεκαετές ομόλογο έφτασε αισίως στο 1.39%, μια πολύ μεγάλη αύξηση αν θυμηθούμε πως στα τέλη του περασμένου έτους ήταν σταθερά κάτω από το 1%.

  Θα πρέπει να θυμηθούμε ότι η τιμολόγηση (pricing) των βασικών assets διεθνώς βασίζεται άμεσα ή έμμεσα στην απόδοση των αμερικανικών ομολόγων και κυρίως του δεκαετούς treasury yield. Η άνοδος των αποδόσεων αυτών καθιστά όλα τα υπόλοιπα assets, όπως πχ τις μετοχές, πιο ακριβά και συνεπώς δημιουργεί μία τάση derisking.

  Έτσι λοιπόν, μία τέτοια εξέλιξη αναμένεται να φοβίσει και να πιέσει τις αγορές , αλλά ταυτόχρονα θα ωφεληθούν οι αγορές των εμπορευμάτων και των συναφών με αυτά εταιρειών, κάτι που ήδη βλέπουμε στις αγορές τις τελευταίες ημέρες και αναμένεται να ενταθεί.

  Οι αγορές μετοχών σε ΗΠΑ και Ευρώπη είχαν μια μικρή διόρθωση με παράλληλη διόρθωση και για το δολάριο. Η στερλίνα ενισχύθηκε σημαντικά ενώ το ευρώ με τις γνωστές του αδυναμίες δεν μπόρεσε να επωφεληθεί από το ασθενές δολάριο. Ο χρυσός συνέχισε την καθοδική του πορεία, το πετρέλαιο είχε σταθεροποιητικές τάσεις αλλά τεράστια άνοδο έχει σημειώσει ο χαλκός που κινείται ήδη σε υψηλά 10 ετών περίπου. Τέλος, το Bitcoin συνέχισε τη φρενήρη άνοδό του, καταρρίπτοντας αλλεπάλληλα ρεκόρ.

  Η παρούσα εβδομάδα, εκτός των ομιλιών Powell και Lagarde, δεν περιέχει σημαντικές τακτικές οικονομικές ανακοινώσεις και έτσι το ενδιαφέρον των αγορών θα είναι και πάλι στραμμένο στην πανδημία και στην πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών.

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Σταθεροποιητικά κινήθηκε το EURUSD την περασμένη εβδομάδα, ανοίγοντας και κλείνοντας γύρω από την περιοχή τιμών του 1.2120. Το δολάριο είχε μια ελαφρά κάμψη αλλά το νόμισμα της Ευρώπης δεν μπόρεσε να επωφεληθεί αφού τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν ήταν μεν ελαφρώς ενθαρρυντικά αλλά ακόμα αντανακλούν τα προβλήματα στην οικονομία. Οι ομιλίες Lagarde (Δευτέρα) και Powell (Τετάρτη) μαζί με την ανακοίνωση του γερμανικού και αμερικανικού ΑΕΠ για το 4ο τρίμηνο του 2020 θα δώσουν ένα στίγμα την τρέχουσα εβδομάδα. Ας μην ξεχνάμε επίσης και τη Σύνοδο Κορυφής στην Ευρώπη την Πέμπτη και την Παρασκευή. Η ισοτιμία δείχνει μια δυσκολία να κινηθεί υψηλότερα, παρ’όλη την αδυναμία του δολαρίου και έτσι σε ενδεχόμενη πρόσκαιρη ενδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος, ίσως κινηθεί χαμηλότερα, ακόμα και στην περιοχή του 1.20.

  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ακόμα μια ανοδική εβδομάδα (την 6η κατά σειρά), είδαμε για το GBPUSD που κατάφερε να διασπάσει ανοδικά το 1.40 και να παραμείνει οριακά πάνω από αυτό στο κλείσιμο της εβδομάδας, έστω κι αν το άνοιγμα ήταν στο 1.3850. Οι αγορές αναμένουν την ομιλία του Boris Johnson αυτήν τη Δευτέρα και τον επικείμενο καταστατικό χάρτη χαλάρωσης του lockdown, αφού οι εμβολιασμοί στο Ηνωμένο Βασίλειο προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς και υπάρχει η αισιοδοξία πως όλος ο ενήλικας πληθυσμός θα έχει εμβολιαστεί μέχρι τον Ιούλιο. Η διάσπαση του ορόσημου του 1.40 καταδεικνύει την ανοδική δύναμη της ισοτιμίας και φυσικά είναι δυνατόν με αυτήν την ορμή να κινηθεί υψηλότερα αλλά σε τέτοιες μεγάλες ανόδους δεν αποκλείονται διορθώσεις σε περίπτωση κατοχύρωσης κερδών κάποιων αγοραστών.

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Σημαντική άνοδο για το USDJPY την περασμένη εβδομάδα, με άνοιγμα στο 104.92 και κλείσιμο στο 105.42 ενώ μέσα στην εβδομάδα είδαμε τιμές πάνω από το 106. Το επιτόκιο του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου καλπάζει αγγίζοντας το 1.39% σημειώνοντας άνοδο 20% περίπου στις τελευταίες δέκα ημέρες, ωθώντας την ισοτιμία ψηλότερα. Οι οικονομικές ανακοινώσεις της Ιαπωνίας για πληθωρισμό και PMI της περασμένης εβδομάδας είχαν μάλλον ουδέτερο αντίκτυπο στις αγορές και έτσι δεν αποκλείεται, η ανοδική τάση που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του έτους για το USDJPY να συνεχιστεί και πάνω από το 106.

  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Η περασμένη εβδομάδα μπορεί να χαρακτηριστεί ως η εβδομάδα διαφυγής του EURJPY από την περιοχή τιμών του 127. Η ισοτιμία άνοιξε στο 127.18 και έκλεισε στο 127.75 ενώ νωρίς την τρέχουσα εβδομάδα, ήδη κινείται πάνω από το 128. Αυτά τα επίπεδα τιμών είχαμε να τα δούμε από τα τέλη του 2018 και δεδομένη την καχεκτικότητα του ευρώ, φαίνεται πως οι επενδυτές απομακρύνονται από το γιεν. Ο επόμενος προφανής στόχος είναι το 130 αλλά φυσικά σε τέτοια πρωτοφανή υψηλά, πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος διορθώσεων από επενδυτές που κατοχυρώνουν κέρδη.

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Συνέχισε καθοδικά το EURGBP για ακόμα μία εβδομάδα (4η κατά σειρά), ανοίγοντας στο 0.8742 και κλείνοντας στο 0.8650. Σημαντική κρίνεται η καθοδική διάσπαση της ισχυρής στήριξης του 0.8670 και με δεδομένη την μέχρι τώρα ισχύ της στερλίνας και την αδυναμία του ευρώ, η περιοχή τιμών του 0.85 φαντάζει ως ένας ρεαλιστικός στόχος.

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Ακόμα μια πτωτική εβδομάδα πέρασε για το USDCAD, με άνοιγμα στο 1.2683 και κλείσιμο στο 1.2617. Οι τιμές του πετρελαίου εμφάνισαν μια ελαφρά κάμψη αλλά αυτό δεν εμπόδισε την ισοτιμία να κινηθεί χαμηλότερα, κυρίως λόγω της αδυναμίας του αμερικανικού νομίσματος. Πλέον το USDCAD είναι πολύ κοντά στην πολυετή στήριξη του 1.2590 και ενώ αναμένονται σε αυτήν την περιοχή λογικές ανοδικές αντιδράσεις, τυχόν παγιωμένη διάσπασή της ανοίγει το δρόμο για το 1.25 ή για ακόμα χαμηλότερα.

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Ανοδική η εβδομάδα για το USDCHF το οποίο άνοιξε στο 0.8912 και έκλεισε στο 0.8965, έστω κι αν το δολάριο αποδυναμώθηκε ελαφρώς. Πλέον το στοίχημα για τους αγοραστές είναι η τιμή ορόσημο του 0.90 γιατί με εξαίρεση την εβδομάδα στις αρχές Φεβρουαρίου, η ισοτιμία δεν μπορεί να πιάσει και να κατοχυρώσει αυτά τα επίπεδα.

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ισχυρά ανοδική εβδομάδα είδαμε για το AUDUSD που άνοιξε στο 0.7765 και έκλεισε στο 0.7869, καταρρίπτοντας την αντίσταση του 0.7820 που ήταν υψηλό τριών ετών περίπου. Εν αναμονή της απόφασης για τα επιτόκια στην Κίνα, η οικονομία της Αυστραλίας δείχνει αρκετά υγιής και η επαναφορά της Κίνας στην ενεργό δράση μετά τον πολυήμερο εορτασμό του νέου έτους δίνουν ώθηση ανόδου στην ισοτιμία. Είναι πολύ λογικό μετά από αυτές τις εξελίξεις, οι αγοραστές να ονειρεύονται τα επίπεδα τιμών του 0.80 χωρίς αυτό να σημαίνει πως κάποιοι δε θα πουλήσουν για να αντλήσουν σημαντικά κέρδη, προκαλώντας πιθανές διορθώσεις.

  SP500

  Ελαφρώς διορθωτικά κινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ο αμερικανικός δείκτης SP500, κλείνοντας στις 3,898 μονάδες, με απώλειες που προσέγγισαν το 1%. Το επιτόκιο του αμερικανικού δεκαετούς σημειώνει θεαματική άνοδο και έτσι μερίδα των επενδυτών στρέφεται προς τα εκεί έστω κι αν οι προσδοκίες του πακέτου στήριξης των 1.9 τρις δολαρίων θα έπρεπε να δημιουργεί μεγάλη ευφορία στις αγορές μετοχών. Δεν αποκλείεται αυτή η εικόνα να συνεχιστεί, εντείνοντας τη διόρθωση προς την περιοχή των 3,860 μονάδων αλλά μια δομημένη και στέρεη επαναφορά πάνω από τις 3,900 μονάδες θα επαναφέρει την αισιοδοξία στους αγοραστές, οι οποίοι θα κυνηγήσουν τα υψηλά των 3,960 μονάδων.

  DAX30

  Ελαφρώς πτωτικά κινήθηκε ο γερμανικός δείκτης DAX30 την εβδομάδα που μας πέρασε, κλείνοντας στις 13,953 μονάδες, εμφανίζοντας απώλειες της τάξης του 0.70% περίπου. Η γενικότερη εικόνα της αγοράς μετοχών παγκοσμίως σε συνάρτηση με τα επίπεδα τιμών ρεκόρ του δείκτη, προκάλεσαν αυτή τη διόρθωση που δεν αποκλείεται να ενταθεί προς την περιοχή των 13,800 μονάδων όσο ο δείκτης παραμένει κάτω από τις 14,000 μονάδες. Πάνω από τις 14,000 μονάδες, μάλλον θα επανέλθουν τα χαμόγελα και οι στόχοι για νέα ρεκόρ πάνω από τις 14,180 μονάδες.

  FTSE100

  Σταθεροποιητική η εβδομάδα για τον βρετανικό δείκτη FTSE100 που έκλεισε στις 6,560 μονάδες χωρίς να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Ο δείκτης είχε καλύτερη παρουσία από τους υπολοίπους κύριους δείκτες μετοχών αφού η βρετανική οικονομία μπορεί να αναπνεύσει περισσότερο στο εγγύς μέλλον με γρήγορη άρση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας. Μακροπρόθεσμος στόχος των αγοραστών είναι τα υψηλά ενός έτους πάνω από τις 6,900 μονάδες ενώ κάτω από τις 6,400 θα ενταθούν οι ανησυχίες.

  Χρυσός

  Ισχυρά πτωτικά κινήθηκε ο χρυσός την περασμένη εβδομάδα, κλείνοντας στα $1,783, έχοντας απώλειες 2.25% περίπου. Οι αγορές αρχίζουν και αποκτούν προφίλ ρίσκου, θεωρώντας πως η πανδημία δε θα μπορεί να καταβάλει για πολύ καιρό ακόμα τις οικονομίες και έτσι παρ΄όλη την αδυναμία του δολαρίου, ο χρυσός κινήθηκε χαμηλότερα, αγνοώντας ακόμα και την πιθανότητα υψηλού πληθωρισμού λόγω της επικείμενης ποσοτικής χαλάρωσης. Δεδομένο είναι όμως πως και η ισχυρή αντίσταση στα $1,765 άντεξε στο καθοδικό ράλι της προηγούμενης εβδομάδας και ενώ το προφίλ του χρυσού είναι καθαρά πτωτικό, δεν μπορούν να αποκλειστούν ανοδικές αντιδράσεις. Κάτω από τα $1,765 η πτώση είναι πιθανό να επιταχυνθεί.

  Πετρέλαιο

  Μια παύση στο ράλι ανόδου στις τιμές του πετρελαίου είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα με τα  futures του επομένου μήνα έκλεισαν στα $58.97, καταγράφοντας απώλειες 1.20% περίπου. Το πολύ κρύο και οι παγωμένες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Τέξας επέδρασαν αρνητικά στις τιμές του πετρελαίου. Η ζήτηση δεν έχει αυξηθεί σημαντικά αφού πολλές οικονομίες παραμένουν σε καθεστώς lockdown ενώ και οι περικοπές στην παραγωγή των μελών του ΟΠΕΚ οδεύουν προς το τέλος τους αλλά υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία για το μέλλον και για τη λήξη της πανδημίας που μπορεί να επαναφέρει το πετρέλαιο στην ανοδική του πορεία, πάνω από τα $60 και με πιο μακροπρόθεσμο στόχο τα $65. Αντιθέτως, κάτω από τα $58.50 υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα για συνέχιση της διορθωτικής κίνησης.

  Bitcoin

  Ακάθεκτο συνέχισε το Bitcoin για ακόμα μία εβδομάδα, κλείνοντας στα $57,493 με εβδομαδιαία κέρδη που ξεπέρασαν το 18%. Η τιμή ορόσημο των $50,000 ξεπεράστηκε άνετα και η κεφαλαιοποίηση ξεπέρασε ήδη το 1 τρισ. δολάρια. Τα θετικά νέα για το Bitcoin και τα κρυπτονομίσμστα γενικότερα ολοένα και πυκνώνουν: εμφανίστηκε το Bitcoin ETF το οποίο συγκέντρωσε σε μία μόλις ημέρα 165 εκ. δολάρια, η Motley Fool μεγάλη επενδυτική εταιρεία ανακοίνωσε πως επένδυσε ένα σεβαστό ποσόν σε Bitcoin, ακόμα και ο Bill Gates που ενώ δήλωσε πως δεν είναι κάτοχος κρυπτονομισμάτων, είναι προς την κατεύθυνση της έρευνας για την ψηφιοποίηση του χρήματος. Ενώ όλοι βλέπαμε την τιμή στόχο των $100,000 ως κάτι ακραίο, με βάση την εικόνα του Bitcoin τελευταία, ίσως τελικά να είναι πιο εφικτό απ΄ότι αρχικά φάνταζε.

  www.a-quant.com

   

  www.algo-profits.com

  H aQuant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.

  Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  10:57 07/02

  Το ευρώ υποχωρεί 0,05%, στα 1,0725 δολάρια

  Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει οριακή άνοδο 0,02% και διαμορφώνεται στα 1,2025 δολάρια.

  10:53 06/02

  Το ευρώ υποχωρεί 0,04%, στα 1,0792 δολάρια

  Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει οριακή άνοδο 0,06% και διαμορφώνεται στα 1,2064 δολάρια.

  10:22 06/02

  Ebury: Το δολάριο ενισχύεται μετά τα ισχυρά στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ

  Η έκθεση για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ για τον Ιανουάριο, διέλυσε όλες τις προσδοκίες και εκτόξευσε τις αποδόσεις των ομολόγων και το δολάριο, εκτιμά ο Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer της...

  10:05 06/02

  Τουρκία: Νέο ιστορικό χαμηλό κατέγραψε η λίρα τη Δευτέρα

  Υποχώρησε νωρίτερα σήμερα έως τις 18,85 λίρες ανά δολάριο, πριν ανακτήσει μέρος των απωλειών της.

  21:30 03/02

  Σε χαμηλό 3 και πλέον εβδομάδων ο χρυσός - Έχασε τα 1.900 δολάρια με πτώση 2,8%

  Στην εβδομάδα το πολύτιμο μέταλλο διολίσθησε κατά 2,7%.

  11:10 03/02

  Η Ευρώπη ετοιμάζεται να κλιμακώσει τον πετρελαϊκό πόλεμο κατά της Ρωσίας

  Οι αγορές προετοιμάζονται για νέες αναταράξεις.

  17:15 02/02

  Διευρύνονται οι απώλειες του ευρώ έναντι του δολαρίου

  Αυτήν την ώρα, το ευρώ υποχωρεί κατά 0,94%, στο 1,0884 δολάριο.

  18:42 01/02

  EIA: Αυξήθηκαν για 6η διαδοχική εβδομάδα τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ - Πτωτικά το αργό

  Σημαντικά αυξημένα και τα αποθέματα βενζίνης και διυλισμένων προϊόντων.

  16:31 01/02

  OPEC+: Διατηρεί σταθερή την παραγωγή πετρελαίου

  Εν μέσω αβεβαιότητας για Κίνα και Ρωσία.

  10:54 31/01

  Το ευρώ υποχωρεί 0,42%, στα 1,0811 δολάρια

  Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση 0,32% και διαμορφώνεται στα 1,2315 δολάρια.

  11:56 30/01

  Η Ebury για την εβδομάδα που αρχίζει στις αγορές

  Η προσοχή αυτή την εβδομάδα θα είναι στις συνεδριάσεις των Κεντρικών Τραπεζών.

  11:02 30/01

  Το ευρώ ενισχύεται 0,12%, στα 1,0887 δολάρια

  Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση 0,09% και διαμορφώνεται στα 1,2384 δολάρια.

  10:51 30/01

  Μικρές απώλειες στις ευρωαγορές εν αναμονή των Κεντρικών Τραπεζών

  Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,51% στις 452,80 μονάδες.

  08:29 30/01

  A-quant: Εβδομάδα που θα κρίνει πολλά στις αγορές

  Η τρέχουσα εβδομάδα είναι ιδιαιτέρως σημαντική μιας και εμπεριέχει αποφάσεις κεντρικών τραπεζών και πολύ σημαντικές οικονομικές ειδήσεις.

  18:29 27/01

  Ενισχύονται τα ομόλογα εν αναμονή της ανακοίνωσης από την Fitch

  Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν σήμερα στο 4,16%, από 4,21%