Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Ιουν-2020 14:45

  Στα €1,35 τρισ. το QE για την αντιμετώπιση της πανδημίας - προσθέτει επιπλέον €600 δισ. η ΕΚΤ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Στα €1,35 τρισ. το QE για την αντιμετώπιση της πανδημίας - προσθέτει επιπλέον €600 δισ. η ΕΚΤ

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:30

  Την αύξηση του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (pandemic emergency purchase programme – PEPP) κατά 600 δισ. ευρώ στα €1,350 τρισ. συνολικά ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

  "Αντιδρώντας στην καθοδική αναθεώρηση του πληθωρισμού λόγω της πανδημίας, η επέκταση του PEPP θα χαλαρώσει περαιτέρω την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, υποστηρίζοντας τις χρηματοδοτικές συνθήκες στην πραγματική οικονομία, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά", σημειώνει η κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής.

  Αναφέρει ακόμα ότι θα συνεχίσει να διενεργεί τις αγορές "με ευελιξία ως προς τον χρόνο, τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και τις χώρες". "Αυτό επιτρέπει στο Δ.Σ. να αποτρέψει αποτελεσματικά τους κινδύνους στην ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής", προσθέτει.

  Το Δ.Σ. της ΕΚΤ αποφάσισε επίσης ο [χρονικός] ορίζοντας για τις αγορές στο πλαίσιο του PEPP να παραταθεί έως τουλάχιστον το τέλος Ιουνίου του 2021. Σε κάθε περίπτωση, το Δ.Σ. θα διενεργεί τις αγορές υπό το PEPP μέχρι να κρίνει ότι η φάση της κρίσης του κορονοϊού έχει λήξει.

  Η ΕΚΤ αποφάσισε επίσης τα ποσά από την  εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος  PEPP θα επανεπενδύονται μέχρι τουλάχιστον το τέλος του 2022. Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική μετακύλιση του χαρτοφυλακίου του PEPP θα γίνει προκειμένου να αποφευχθεί πιθανή παρεμβολή με την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, αναφέρει.

  Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) θα συνεχιστούν με ύψος 20 δισεκ. ευρώ μηνιαίως, σε συνδυασμό με τις αγορές στο πλαίσιο της πρόσθετης χρηματοδότησης ύψους 120 δισεκ. ευρώ που διατίθεται προσωρινά μέχρι το τέλος του έτους. Το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να αναμένει ότι οι μηνιαίες καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος APP θα διενεργούνται για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο προκειμένου να ενισχυθεί η διευκολυντική επίδραση των επιτοκίων πολιτικής του και ότι θα λήξουν λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ.

  Οι επανεπενδύσεις των ποσών κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους θα συνεχιστούν, πλήρως, για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία το Διοικητικό Συμβούλιο θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και σε κάθε περίπτωση για όσο είναι αναγκαίο για να διατηρηθούν οι ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας και ο διευκολυντικός σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρας της νομισματικής πολιτικής.

  Αμετάβλητα τα επιτόκια

  Όσον αφορά τα επιτόκια, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

  Επαναλαμβάνει παράλληλα ότι "το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστώσει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σθεναρά προς επίπεδο πλησίον, σε επαρκή βαθμό, αλλά κάτω του 2%, εντός του χρονικού ορίζοντα προβολής που εξετάζει και ότι αυτή η σύγκλιση αντανακλάται κατά τρόπο συνεπή στη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού".

  Υπογραμμίζει τέλος ότι "το Διοικητικό Συμβούλιο είναι απολύτως έτοιμο να προσαρμόσει καταλλήλως όλα τα μέσα που διαθέτει,  για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί προς επίπεδα συμβατά με την επιδίωξή του κατά τρόπο διαρκή, σύμφωνα με τη δέσμευσή του για συμμετρία".

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Lagarde: Αναμένεται βαθιά ύφεση 8,7% φέτος στην Ευρωζώνη

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  15:15 18/06

  ΕΚΤ: Επεκτείνει για άλλους εννέα μήνες ευνοϊκό μέτρο για τις τράπεζες

  Ώστε να συνεχίσουν να δανείζουν την οικονομία.

  11:10 17/06

  Lane (ΕΚΤ): Ίσως να μην έχουμε όλα τα στοιχεία τον Σεπτέμβριο για να συζητήσουμε απόσυρση του ΡΕΡΡ

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ίσως να μην έχει τα στοιχεία που χρειάζεται μέχρι τη συνεδρίαση της 9ης Σεπτεμβρίου για να αποφασίσει το μέλλον του προγράμματος αγοράς ομολόγων, τόνισε ο επικεφαλής...

  15:25 16/06

  Bloomberg: H EKT επεκτείνει κατά εννέα μήνες μέτρο για την ελάφρυνση των τραπεζών

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να επεκτείνει το δικαίωμα στην ελάφρυνση μιας εκ των κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις τράπεζες, κατά εννέα μήνες, προκειμένου να διατηρηθεί η ροή της πίστωσης εν ...

  15:13 15/06

  Enria (EKT): Ελπίζω να αρθεί σύντομα το όριο στα τραπεζικά μερίσματα

  Ο επικεφαλής της κορυφαίας ρυθμιστικής αρχής της ΕΚΤ, δήλωσε πως ελπίζει να άρει το όριο στα τραπεζικά μερίσματα "σύντομα", διασκεδάζοντας τις προσδοκίες παράλληλα για υπερβολικές πληρωμές προς τους...

  14:00 15/06

  ΕΚΤ: Αναθεωρεί τα κριτήρια καταλληλότητας των μελών ΔΣ των τραπεζών

  Η επαναξιολόγηση θα γίνει σύμφωνα με τα κριτήρια του νέου Κώδικα, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ μετά τον Αύγουστο.

  12:55 15/06

  Rehn (ΕΚΤ): Τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο το ΡΕΡΡ

  Η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει να παρέχει άφθονη στήριξη και θα συζητήσει τη μετάβαση από τις έκτακτες αγορές ομολόγων "εν ευθέτω χρόνο", πιθανώς τον Σεπτέμβριο, τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης της...

  16:32 14/06

  Με αρνητική απόδοση το ελληνικό 5ετές ομόλογο

  Μόνο το ιταλικό 5ετές πλέον με θετική απόδοση στην ευρωζώνη.

  09:57 14/06

  Lagarde: Ούτε συζήτηση ακόμη για απόσυρση της έκτακτης βοήθειας από την ΕΚΤ

  Η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται σε σημείο καμπής αλλά η ανάκαμψη της πρέπει να είναι σταθερή.

  08:03 12/06

  Έτσι θα είναι το ψηφιακό ευρώ

  Πληρωτέο επί τη εμφανίσει, δηλαδή νόμισμα σε ψηφιακή μορφή και όχι ψηφιακός τρόπος πληρωμής - Τα τέσσερα σενάρια για τη μορφή του - Στις 14 Ιουλίου η απόφαση για τη δεύτερη φάση.

  12:05 11/06

  Ισχυρό ράλι στα ελληνικά ομόλογα δια χειρός ΕΚΤ

  Σε… μαζικό ράλι έχει ωθήσει τα ομόλογα της ευρωζώνης η απόφαση της ΕΚΤ να συνεχίσει για ένα ακόμη τρίμηνο τις σημαντικά αυξημένες αγορές ομολόγων υπό το PEPP.

  16:17 10/06

  Κομισιόν κατά Γερμανίας για την ΕΚΤ

  Οι Βρυξέλλες κινούν διαδικασία "επί παραβάσει" του δικαίου της ΕΕ κατά της Γερμανίας μετά τη μομφή του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου για αγορές ομολόγων της ΕΚΤ.

  15:33 10/06

  Λαγκάρντ: Έρχεται επιτάχυνση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού

  Περαιτέρω βελτίωση της ευρωπαϊκής οικονομίας τους επόμενους μήνες αναμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με επιτάχυνση της ανάπτυξης το β' εξάμηνο, καθώς αίρονται τα περιοριστικά μέτρα.

  14:45 10/06

  ΕΚΤ: Συνεχίζει τις αγορές ομολόγων με αυξημένο ρυθμό

  Δεν αφήνει το πόδι της από το γκάζι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και συνεχίζει τις αγορές των ομολόγων "με ρυθμό σημαντικά υψηλότερο από ό,τι τους πρώτους μήνες του έτους".

  12:10 10/06

  Βαρόμετρο για το πρόγραμμα κρατικού δανεισμού οι αποφάσεις της ΕΚΤ

  Τη συνέχιση του χαμηλότοκου κρατικού δανεισμού θα σημάνει, η αναμενόμενη απόφαση της ΕΚΤ, να συνεχίσει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP) και για το επόμενο διάστημα . Η ΕΚΤ έχει στο...

  13:37 09/06

  Κομισιόν: Ξεκινά νομική διαδικασία εναντίον της Γερμανίας για τις αποφάσεις της ΕΚΤ

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε νομικές διαδικασίες εναντίον της Γερμανίας, ερευνώντας κατά πόσο ένα γερμανικό δικαστήριο παραβίασε τους κανόνες της ΕΕ, αμφισβητώντας τις αγορές ομολόγων από την...

  20:00 08/06

  Ανησυχία του υπουργείου Οικονομικών για τιμές και επιτόκια

  Οι ανατιμήσεις στα ράφια μετά το άνοιγμα της οικονομίας έχουν αρχίσει να ανησυχούν το οικονομικό επιτελείο, που βλέπει πλέον τις πληθωριστικές πιέσεις να αρχίζουν να εμφανίζονται και στην Ελλάδα. Μια ...