Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Ιουν-2020 14:45

  Στα €1,35 τρισ. το QE για την αντιμετώπιση της πανδημίας - προσθέτει επιπλέον €600 δισ. η ΕΚΤ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Στα €1,35 τρισ. το QE για την αντιμετώπιση της πανδημίας - προσθέτει επιπλέον €600 δισ. η ΕΚΤ

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:30

  Την αύξηση του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (pandemic emergency purchase programme – PEPP) κατά 600 δισ. ευρώ στα €1,350 τρισ. συνολικά ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

  "Αντιδρώντας στην καθοδική αναθεώρηση του πληθωρισμού λόγω της πανδημίας, η επέκταση του PEPP θα χαλαρώσει περαιτέρω την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, υποστηρίζοντας τις χρηματοδοτικές συνθήκες στην πραγματική οικονομία, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά", σημειώνει η κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής.

  Αναφέρει ακόμα ότι θα συνεχίσει να διενεργεί τις αγορές "με ευελιξία ως προς τον χρόνο, τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και τις χώρες". "Αυτό επιτρέπει στο Δ.Σ. να αποτρέψει αποτελεσματικά τους κινδύνους στην ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής", προσθέτει.

  Το Δ.Σ. της ΕΚΤ αποφάσισε επίσης ο [χρονικός] ορίζοντας για τις αγορές στο πλαίσιο του PEPP να παραταθεί έως τουλάχιστον το τέλος Ιουνίου του 2021. Σε κάθε περίπτωση, το Δ.Σ. θα διενεργεί τις αγορές υπό το PEPP μέχρι να κρίνει ότι η φάση της κρίσης του κορονοϊού έχει λήξει.

  Η ΕΚΤ αποφάσισε επίσης τα ποσά από την  εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος  PEPP θα επανεπενδύονται μέχρι τουλάχιστον το τέλος του 2022. Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική μετακύλιση του χαρτοφυλακίου του PEPP θα γίνει προκειμένου να αποφευχθεί πιθανή παρεμβολή με την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, αναφέρει.

  Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) θα συνεχιστούν με ύψος 20 δισεκ. ευρώ μηνιαίως, σε συνδυασμό με τις αγορές στο πλαίσιο της πρόσθετης χρηματοδότησης ύψους 120 δισεκ. ευρώ που διατίθεται προσωρινά μέχρι το τέλος του έτους. Το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να αναμένει ότι οι μηνιαίες καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος APP θα διενεργούνται για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο προκειμένου να ενισχυθεί η διευκολυντική επίδραση των επιτοκίων πολιτικής του και ότι θα λήξουν λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ.

  Οι επανεπενδύσεις των ποσών κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους θα συνεχιστούν, πλήρως, για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία το Διοικητικό Συμβούλιο θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και σε κάθε περίπτωση για όσο είναι αναγκαίο για να διατηρηθούν οι ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας και ο διευκολυντικός σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρας της νομισματικής πολιτικής.

  Αμετάβλητα τα επιτόκια

  Όσον αφορά τα επιτόκια, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

  Επαναλαμβάνει παράλληλα ότι "το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστώσει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σθεναρά προς επίπεδο πλησίον, σε επαρκή βαθμό, αλλά κάτω του 2%, εντός του χρονικού ορίζοντα προβολής που εξετάζει και ότι αυτή η σύγκλιση αντανακλάται κατά τρόπο συνεπή στη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού".

  Υπογραμμίζει τέλος ότι "το Διοικητικό Συμβούλιο είναι απολύτως έτοιμο να προσαρμόσει καταλλήλως όλα τα μέσα που διαθέτει,  για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί προς επίπεδα συμβατά με την επιδίωξή του κατά τρόπο διαρκή, σύμφωνα με τη δέσμευσή του για συμμετρία".

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Lagarde: Αναμένεται βαθιά ύφεση 8,7% φέτος στην Ευρωζώνη

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  22:26 17/05

  Υψηλό άνω των δύο ετών για το αργό

  Καθώς η οικονομική ανάκαμψη σε ΗΠΑ και Ευρώπη συνεχίζει να τροφοδοτεί την αισιοδοξία για τις προοπτικές της ζήτησης τους επόμενους μήνες.

  21:55 17/05

  Σε υψηλό τεσσάρων μηνών ο χρυσός, άλμα 3,3% το ασήμι

  Με ισχυρά κέρδη ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Δευτέρας ο χρυσός και έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο καθώς η αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου, οι απώλειες των δεικτών της Wall...

  21:19 17/05

  Clarida (Fed): Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο για περιστολή των αγορών ομολόγων

  Η αμερικανική οικονομία δεν έχει φτάσει ακόμα στο σημείο να εμφανίζει "ουσιαστική περαιτέρω πρόοδο" ώστε η κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε περιστολή των αγορών ομολόγων, δήλωσε σήμερα ο...

  20:44 17/05

  ΗΠΑ: Kυρώσεις σε τρία φυσικά πρόσωπα και μία τουρκική εταιρεία για συναλλαγές με το ISIS

  Έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διασύνδεση του ISIS με δίκτυο χρηματοδοτών.

  20:13 17/05

  Γερμανία: Το 2023 ή το 2024 εφικτή η εκ νέου εφαρμογή του "φρένου χρέους" εκτιμά ο Άλτμαϊερ

  Η κοινοβουλευτική ομάδα Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών επιμένει εν τούτοις στην τήρηση του φρένου χρέους ήδη από το 2023.

  12:00 16/05

  Τι σημαίνει η άνοδος των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα

  Η Ευρώπη έχει ξεπεράσει τα εμπόδια της διακοπής του εφοδιασμού εμβολίων που αντιμετώπισε νωρίτερα μέσα στο έτος και τώρα πλησιάζει τον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο.

  08:11 15/05

  Μελέτη ΕΚΤ: Πώς και πότε χρησιμοποιούν τα μετρητά οι Έλληνες

  Ο ένας στους πέντε πληρώνει ΔΕΚΟ, ενοίκια και στεγαστικά με μετρητά και ένας στους τρεις έχει σπίτι του μέχρι 1000 ευρώ.

  16:13 14/05

  Reuters: "Ολοκληρωμένη αξιολόγηση" στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούνιο για την πορεία του PEPP

  Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προετοιμάζουν την σκηνή για μια νέα αναμέτρηση στην επόμενη συνεδρίαση τους στις 10 Ιουνίου όσον αφορά το μέλλον του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής...

  13:08 14/05

  Οι ισπανικές τράπεζες δανείστηκαν 290 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ τον Απρίλιο

  Οι ισπανικές τράπεζες δανείστηκαν 290 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ τον Απρίλιο, τον περισσότερο των τελευταίων οκτώ ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ισπανίας.

  11:44 12/05

  Ενρία: Οι ελληνικές τράπεζες έχουν πετύχει σημαντική μείωση των NPLs

  Για τις ελληνικές τράπεζες και τα NPLs μίλησε ο επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ σε συζήτηση με τον διευθυντή του Capital.gr, Σπύρο Δημητρέλη στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών.

  12:50 10/05

  ΕΚΤ: Ανοιχτή η απόφαση για τον ρυθμό αγοράς ομολόγων

  Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της.

  12:00 09/05

  Γκρίζα αγορά 3,7 δισ. ευρώ δημιούργησε η καραντίνα στην Ελλάδα

  Στην Ελλάδα, τα μετρητά εκτός τραπεζών έφτασαν τον Μάρτιο στα 32 δισ. ευρώ, που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ. Η ΕΚΤ διαπίστωσε το ίδιο φαινόμενο πανευρωπαϊκά κατά τη διάρκεια των lockdown.

  18:57 05/05

  ΕΕ: Στο τραπέζι η λήψη μέτρων κατά της Γερμανίας για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ

  Ένα xρόνο μετά την απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης.

  08:09 03/05

  Το "χρυσό" παράθυρο ευκαιρίας ύψους έως €21 δισ. της ΕΚΤ για την Ελλάδα

  Ένα πολύ σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας έχει το Ελληνικό Δημόσιο στους επόμενους 11 μήνες, ώστε να εκμεταλλευτεί πλήρως το... μπόνους που προσέφερε η κρίση που προκάλεσε η πανδημία.

  20:00 02/05

  ΕΚΤ: Δικό της σήμα πιστωτικών καρτών αποκτά η Ευρώπη

  Ένα βήμα πιο κοντά βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και το Ευρωσύστημα γενικότερα, στη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών και διατραπεζικού δικτύου που θα είναι ανταγωνιστικό...

  20:48 28/04

  Κρ. Λαγκάρντ: Η πρόοδος στον εμβολιασμό θα εκτινάξει την ανάπτυξη της οικονομίας στο β΄ εξάμηνο

  Aισιόδοξη για την πορεία ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας η επικεφαλής της EKT.