Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Νοε-2018 11:07

  Deutsche Bank, UBS: Τι σημαίνει για τις αγορές το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Deutsche Bank, UBS: Τι σημαίνει για τις αγορές το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ

  Μετά από δύο χρόνια πλήρους ελέγχου της αμερικανικής κυβέρνησης, οι Ρεπουμπλικάνοι για άλλη μια φορά θα υποχρεωθούν να μοιραστούν την εξουσία στο Κογκρέσο. Οι Δημοκρατικοί θα έχουν πλέον τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας.

  Σύμφωνα με τον Torsten Slok, επικεφαλής διεθνή οικονομολόγο της Deutsche Bank, τώρα αναμένεται να δούμε τι σημαίνει ένα διαιρεμένο Κογκρέσο για πολιτική των ΗΠΑ. Όσον αφορά τον αντίκτυπο στην αγορά, ιστορικά μία τέτοια εξέλιξη υπήρξε bullish για τις μετοχές και αναμένεται να δούμε ξανά να συμβαίνει το ίδιο. Είναι πολύ νωρίς για να προβλέψουμε πώς θα κινηθεί η πολιτική των ΗΠΑ, όπως προσθέτει, αλλά οι αγορές θα παρακολουθούν στενά για τυχόν αλλαγές που μπορεί να προκύψουν. Αυτό που έχει σημασία για τους επενδυτές είναι τι θα συμβεί στην εμπορική πολιτική, την πολιτική υγείας, τη μεταναστευτική πολιτική και τη δημοσιονομική πολιτική.

  Η εμπορική πολιτική θα είναι σημαντική για τον πληθωρισμό, το ΑΕΠ και για πολλούς κλάδους των χρηματιστηρίων, ενώ και η πολιτική για την υγειονομική περίθαλψη αναμένεται να είναι καθοριστική για τις μετοχές πολλών μεμονωμένων εταιρειών, όπως επισημαίνει ο Slok. Η πολιτική μετανάστευσης θα είναι σημαντική για την προσφορά εργασίας καθώς και τη συνεχιζόμενη ανοδική πίεση προς τους μισθούς. Και η δημοσιονομική πολιτική θα είναι καθοριστική για την έκδοση κρατικών ομολόγων και θα έχει επίσης σημασία για το επίπεδο των μακροπρόθεσμων επιτοκίων.

  Από την πλευρά της η UBS σημειώνει πως από την άποψη της πολιτικής, τα αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν ότι η θέσπιση ουσιαστικής νομοθεσίας θα πρέπει να περιμένει τις εκλογές του 2020. Όπως εκτιμά, η μεταρρύθμιση της κοινωνικής πολιτικής παραμένει εξαιρετικά απίθανη, ενώ η φορολογική πολιτική θα παραμείνει σε αναμονή για άλλα δύο χρόνια. Ενώ είναι δυνατόν και τα δύο μέρη να συμφωνήσουν σε ό,τι αφορά την ανάγκη για επενδύσεις σε υποδομές, τα επιχειρήματα σχετικά με τη χρηματοδότηση αναμένεται να κάνουν δύσκολη την επίτευξη κάποιας συμφωνίας.

  Πάντως, έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα το Κογκρέσο θα πρέπει να βρει κοινό έδαφος ή να συνεχίσει να εκχωρεί εξουσία στο εκτελεστικό τμήμα έως τις εκλογές του 2020. Αυτό δείχνει ότι ο Τραμπ θα συνεχίσει να έχει τον τελευταίο λόγο για πολλές σημαντικές αποφάσεις πολιτικής για τα επόμενα δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της εμπορικής πολιτικής, της μεταναστευτικής πολιτικής και της πολιτικής ρύθμισης του διαδικτύου.

  Σε ότι αφορά τον αντίκτυπο στις αγορές, η UBS εκτιμά ότι το αποτέλεσμα αυτό είχε αποτιμηθεί από τους επενδυτές κι έτσι η επίδραση θα είναι περιορισμένη. Στο εμπορικό μέτωπο, ο Τραμπ θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τους δασμούς ως μέσο πίεσης στους εμπορικούς εταίρους, ιδιαίτερα στην Κίνα, ωστόσο είναι πιθανό η θέσπιση νομοθεσίας σε αυτό το μέτωπο να είναι δύσκολη. Χωρίς κοινό  έδαφος στις περιοχές που χρειάζεται να υπάρξει περικοπή δαπανών, το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι πιθανό να παραμείνει υψηλότερο από το συνηθισμένο, διατηρώντας την πίεση στις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων. Ωστόσο, όπως τονίζει η UBS, ο Τραμπ θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί εκτελεστικές δράσεις για να να χαλαρώσει το ρυθμιστικό περιβάλλον, γεγονός το οποίο θα συνεχίσει να υποστηρίζει την αύξηση των κερδών.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων