Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Οκτ-2017 00:04

  Η ΕΚΤ απέδειξε ότι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της αγοράς

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Ferdinando Giugliano

  Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει το ρυθμό της ποσοτικής χαλάρωσης από το επόμενο έτος θυμίζει την υπόθεση του Σέρλοκ Χολμς με τον σκύλο που δεν γάβγισε. Για πολλούς μήνες αναμενόταν ότι η ιστορική αυτή ανακοίνωση θα προκαλούσε αναστάτωση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ανεβάζοντας τις αποδόσεις των ομολόγων και ρίχνοντας τις τιμές των μετοχών. Αντ 'αυτού είδαμε μια πολύ συγκροτημένη ή ακόμη και χαρούμενη αντίδραση –γεγονός που δείχνει ότι οι Κεντρικές Τράπεζες μπορεί τελικά να έχουν εξασκήσει την τέχνη να επικοινωνούν με τους επενδυτές.

  Η ανακοίνωση της ΕΚΤ κάθε άλλο παρά ασήμαντη ήταν. Όταν ο πρόεδρος Mario Draghi ανακοίνωσε πριν από σχεδόν τρία χρόνια ότι η κεντρική τράπεζα θα αγοράζει μηνιαίως τίτλους αξίας 60 δισ. ευρώ  για να αποφύγει την απειλή του αποπληθωρισμού, αυτό θεωρήθηκε σημαντική αλλαγή στη διεξαγωγή της νομισματικής πολιτικής. Σε αντίθεση με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η ΕΚΤ ήταν απρόθυμη να συμμετάσχει σε ποσοτική χαλάρωση. Ο φόβος, που προερχόταν από τη Γερμανία και άλλες χώρες, ήταν ότι αυτό θα ισοδυναμούσε με χρηματοδότηση δημόσιων ελλειμμάτων, η οποία απαγορεύεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Η κίνηση ήταν αναμφισβήτητα επιτυχής: Η ανάπτυξη επέστρεψε στην Ευρωζώνη και ο κίνδυνος αποπληθωρισμού εξαφανίστηκε.

  Το ερώτημα, ωστόσο, ήταν πάντα πώς θα αντιδρούσαν οι αγορές στο πρώτο σημάδι απομάκρυνσης αυτής της νομισματικής ασπίδας. Στις ΗΠΑ, η Fed δυσκολεύτηκε να επικοινωνήσει την έξοδο της από το QE - όπως φάνηκε από το λεγόμενο "taper tantrum" τον Ιούνιο του 2013, το οποίο προκάλεσε σοκ στην αμερικανική αγορά ομολόγων και σε όλο τον αναδυόμενο κόσμο. Η ΕΚΤ είχε τη δική της μίνι αναστάτωση τον Ιούνιο, μετά από μια ομιλία του Draghi σε συνέδριο στην Σίντρα της Πορτογαλίας, η οποία προκάλεσε άνοδο των ομολόγων της ευρωζώνης - προτού υποχωρήσουν και πάλι το καλοκαίρι.

  Η αντίδραση της αγοράς την Πέμπτη, ωστόσο, έμοιαζε περισσότερο με ένα συλλογικό ανασήκωμα των ώμων. Το ευρώ υποχώρησε κατά περισσότερο από μια ποσοστιαία μονάδα εκείνη την ημέρα. Πτωτικά κινήθηκαν και οι αποδόσεις των ομολόγων σε ολόκληρη τη νομισματική ένωση. Εν τω μεταξύ, οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές συνέχισαν να σημειώνουν άνοδο αφού παράλληλα χαιρέτιζαν τα σημάδια για πιθανή αποκλιμάκωση της κρίσης στην Καταλονία.

  Η απόφαση της ΕΚΤ είναι μόνο ένα πρώτο βήμα σε μια μακρά διαδικασία εξομάλυνσης. Η τράπεζα θα συνεχίσει να αγοράζει 30 δισ. ευρώ σε κρατικά και εταιρικά ομόλογα κάθε μήνα από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο. Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής επέλεξαν να αφήσουν το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων ανοικτό και ακόμη και να διατηρήσουν το δικαίωμά τους να αυξήσουν το μέγεθός του εάν επιδεινωθούν οι οικονομικές συνθήκες. Ο Draghi επιβεβαίωσε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά για αρκετό καιρό μετά τον ορίζοντα του QE.

  Ωστόσο, η σχετική ηρεμία στις χρηματοπιστωτικές αγορές έχει τρεις περαιτέρω εξηγήσεις.

  Πρώτον, η ΕΚΤ φαίνεται να επιλέγει το σωστό χρονοδιάγραμμα για να αρχίσει να αποσύρει την στήριξή της. Η ανάκαμψη της ευρωζώνης διευρύνθηκε σε σχεδόν όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων των ασθενέστερων οικονομιών όπως η Πορτογαλία και η Ιταλία. Οι επενδυτές δείχνουν ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον να επενδύσουν σε αυτές τις χώρες, βοηθώντας την Κεντρική Τράπεζα να κάνει ένα μικρό βήμα πίσω.

  Δεύτερον, η Κεντρική Τράπεζα ήταν καλή στο θέμα της επικοινωνίας. Ο Draghi έσπευσε να το επισημάνει συνέντευξη Τύπου του: "Αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι ότι η αντίδραση της αγοράς ήταν αρκετά χαλαρή", σημείωσε, "παρά το γεγονός ότι είναι μια ανακοίνωση πολιτικής με ιδιαίτερη σημασία". Οι συμμετέχοντες στην αγορά ανέμεναν ευρέως τόσο το μέγεθος της μείωσης όσο και το μήκος της επέκτασης. Ήταν σύμφωνα με την προσδοκία των περισσότερων οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Bloomberg πριν από την απόφαση.

  Τέλος, η αντίδραση δείχνει ότι η υπαρξιακή απειλή για τη ζώνη του ευρώ φαίνεται να έχει εξαφανιστεί προς το παρόν. Οι επενδυτές γνωρίζουν ότι ακόμα και αν η ΕΚΤ επρόκειτο να απομακρυνθεί από τις αγορές μία ημέρα, θα μπορούσε πάντα να επανέλθει εάν χρειαστεί. Ο Draghi ήταν αρκετά προσεκτικός ώστε να αφήσει ανοικτή την επιλογή της αντιστροφής της πορείας. Αυτή είναι μια σημαντική διαφορά σε σύγκριση με την κρίση του κρατικού δημόσιου χρέους -όταν η έλλειψη στήριξης της κεντρικής τράπεζας συνέβαλε στη διόγκωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων στις ασθενέστερες χώρες - και μάλιστα μία η οποία θα συμβάλει στη διατήρηση της σταθερότητας της ευρωζώνης.

  Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι μπροστά για την ΕΚΤ. Η διαίρεση εντός του διοικητικού συμβουλίου, η οποία άρχισε να γίνεται αισθητή την προηγούμενη εβδομάδα, ενδέχεται να ενταθεί. Ο πληθωρισμός μπορεί να επιταχυνθεί πιο γρήγορα από ό, τι αναμενόταν, αναγκάζοντας την Κεντρική Τράπεζα να αποκηρύξει τις προηγούμενες δεσμεύσεις της. Οι επενδυτές ενδέχεται να αλλάξουν γνώμη –αν, για παράδειγμα, η επόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Fed ανεβάσει τις αποδόσεις των ομολόγων παγκοσμίως. Αλλά για την ώρα, η ΕΚΤ φαίνεται να χειρίζεται σωστά τόσο τη νομισματική όσο και την επικοινωνιακή της πολιτική.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  22:36 14/07

  Με μικρά κέρδη έκλεισε το πετρέλαιο, εν αναμονή... OPEC+

  Και φόντο το νέο "μαλακό" lockdown στην Καλιφόρνια.

  21:41 14/07

  Με απώλειες, αλλά άνω των 1.800 δολ. έκλεισε ο χρυσός

  Βρήκε στήριξη στη νέα ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

  19:28 14/07

  Υποχωρούν οι τιμές των ομολόγων εν μέσω φόβων για νέο κύμα της πανδημίας

  Η απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 0,46% από 0,40%, του 10ετούς κυμαίνονταν στο 1,27% από 1,2% και του 15ετους ομολόγου στο 1,34% από 1,27%.

  08:47 13/07

  A-quant: Στον αστερισμό της πανδημίας του κορονοϊού οι αγορές

  Στο επίκεντρο των επενδυτών για αυτή την εβδομάδα οι ανακοινώσεις μακροοικονομικών στοιχείων.

  12:16 10/07

  ΙΕΑ: Η ζήτηση για πετρέλαιο θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία

  Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) προβλέπει ελαφρώς βελτιωμένη ζήτηση πετρελαίου παγκοσμίως για το 2020, αλλά δηλώνει ότι πολλά εξαρτώνται από το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία.

  12:48 08/07

  ΟΔΔΗΧ: Σχεδόν μηδένισε η απόδοση στη δημοπρασία τρίμηνων εντόκων

  Διαμορφώθηκε στο 0,01% από 0,28% στην προηγούμενη δημοπρασία στις 6 Μαϊού.

  12:34 08/07

  Λαγκάρντ: Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ είναι αποτελεσματική

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική την επόμενη εβδομάδα, όταν θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιό της.

  15:08 07/07

  Στο 1,129% η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων - Στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 26 Φεβρουαρίου

  Η απόδοση των ιταλικών 10ετών ομολόγων έμεινε σταθερή στο 1,31%.

  11:29 07/07

  Κίνα: Αυξήθηκαν 10,64 δισ. δολάρια τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας

  Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας αυξήθηκαν τον Ιούνιο για τρίτο συνεχόμενο μήνα εν μέσω υποχώρησης του δολαρίου και μείωσης των πιέσεων εκροών, αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία.

  09:59 07/07

  Αυστραλία: Αμετάβλητη η πολιτική της κεντρικής τράπεζας για τα επιτόκια

  Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας διατήρησε αμετάβλητη την πολιτική της για τα επιτόκια στη σημερινή συνεδρίασή της, και προειδοποίησε ότι η οικονομική αβεβαιότητα παραμένει υψηλή αναφορικά με...

  09:07 07/07

  "Διψασμένη" η Κίνα για πετρέλαιο: Σε επίπεδο-ρεκόρ οι εισαγωγές τον Ιούνιο

  Άλλαξε η "γεωγραφία" των εισαγωγών της Κίνας.

  10:09 06/07

  Η πολιτική της ΕΚΤ καταλύτης οικονομικών μεταρρυθμίσεων

  Αρκετοί αναλυτές αποδίδουν συχνά την εξασθένηση του μεταρρυθμιστικού ζήλου χωρών του ευρωπαϊκού νότου στην χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Νέα έρευνα καταλήγει σε ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

  12:48 02/07

  Στο 1,15% υποχώρησε η απόδοση των 10ετών ομολόγων

  Η απόδοση των 5ετών τίτλων υποχώρησε τρεις μονάδες βάσης στο 0,43%.

  10:01 02/07

  Goldman Sachs: Μέχρι το 2022 θα φτάσει στα προ κορονοϊού επίπεδα η πετρελαϊκή ζήτηση

  Η Goldman Sachs ανακοίνωσε ότι μια αύξηση των μετακινήσεων, μια στροφή στις ιδιωτικές μετακινήσεις και κυβερνητικές προσπάθειες για τη βελτίωση των οικονομιών με υψηλότερες δαπάνες υποδομών, θα...

  22:28 01/07

  Κέρδη 1,4% για το αργό με "φόντο" την κατρακύλα των αποθεμάτων

  Ισχυρά κέρδη σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη στον απόηχο των στοιχείων που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ και έδειξαν μεγάλη πτώση των αποθεμάτων αργού.