Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 26-Σεπ-2025 09:58

    Δανία: Η πρωθυπουργός προειδοποιεί για ρωσικό σαμποτάζ με φόντο τα περιστατικά με drones

    Δανία: Η πρωθυπουργός προειδοποιεί για ρωσικό σαμποτάζ με φόντο τα περιστατικά με drones
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Προειδοποίηση απηύθυνε η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέττε Φρέντερικσεν, στους Δανούς, να προετοιμαστούν για περισσότερες υβριδικές επιθέσεις, καταδεικνύοντας τη Ρωσία ως την "κύρια απειλή" για την ασφάλεια της Ευρώπης, λίγο μετά το νέο περιστατικό με drone που διέκοψε την εναέρια κυκλοφορία.

    Οι αρχές δεν έχουν καταλήξει στο ποιος κρύβεται πίσω από τα πρόσφατα περιστατικά με drone στα αεροδρόμια της Δανίας, αλλά η Ρωσία παραμένει ο κύριος αντίπαλος της Ευρώπης, επιδιώκοντας να αποσταθεροποιήσει την ήπειρο, δήλωσε η Φρέντερικσεν σε βιντεοσκοπημένη ομιλία της αργά το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με το Bloomberg.

    "Πρόκειται για επιθέσεις που πρέπει να αναμένουμε να αυξηθούν. Πρόκειται για επιθέσεις που έχουν αποκαλύψει τρωτά σημεία", είπε, προσθέτοντας ότι "οι Δανοί πρέπει επίσης να προετοιμαστούν για περισσότερες δολιοφθορές, κυβερνοεπιθέσεις και καταστροφή υποβρύχιων καλωδίων".

    Ο κίνδυνος ρωσικής κατασκοπείας και σαμποτάζ στη Δανία είναι "υψηλός", δήλωσε ο Φιν Μπορχ, διευθυντής της Δανικής Υπηρεσίας Ασφάλειας και Πληροφοριών, σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη το βράδυ, προσθέτοντας ότι "τα γεγονότα μοιάζουν με υβριδικό πόλεμο που παρατηρείται αλλού στην Ευρώπη. Η έρευνα της Δανίας για τα περιστατικά περιλαμβάνει τη μελέτη της κίνησης των πλοίων".

    Η Ρωσία έχει αρνηθεί την εμπλοκή της στα περιστατικά με τα drones.

    Οι δανικές αρχές έχουν αυξήσει το επίπεδο συναγερμού και προετοιμάζονται για διάφορα σενάρια, δήλωσε η Φρεντέρικσεν. Αυτό σημαίνει ότι ο στρατός και η αστυνομία θα είναι πιο ορατοί με αντι-drone ικανότητες γύρω από κρίσιμες υποδομές.

    Η Δανία θα συμμετάσχει σε συνάντηση την Παρασκευή με περίπου έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συζητήσουν τη δημιουργία ενός "drone wall" για την προστασία της ανατολικής πλευράς του μπλοκ. Αυτό θα βρίσκεται επίσης στην ημερήσια διάταξη μιας συνάντησης υψηλού επιπέδου των Ευρωπαίων ηγετών στην Κοπεγχάγη την επόμενη εβδομάδα.

    Η πρωθυπουργός δήλωσε ότι τις τελευταίες ημέρες ήταν σε στενή επαφή με αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες, μεταξύ των οποίων οι ομόλογοί της στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις σκανδιναβικές χώρες και τον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να υποστηρίξουν τη Δανία.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ