Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Ιουν-2017 14:08

  Δ.Γ. Μαύρος: Εθνικός δείκτης για την Εταιρική Ευθύνη

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η προσήλωση των επιχειρήσεων στη στρατηγική της βιώσιμης ανάπτυξης και η ένταξη σε αυτήν των πρακτικών και πολιτικών της Εταιρικής Ευθύνης αποδεικνύονται απολύτως αναγκαίες, ιδιαίτερα στη σημερινή οικονομική συγκυρία.

  Όπως αποδεικνύουν μετρήσεις και μελέτες του οργανισμού Business in the Community της Αγγλίας, αλλά και άλλων διεθνών οργανισμών, η ΕΚΕ συμβάλλει στη βελτίωση της οικονομικής απόδοσης των επιχειρήσεων και τις βοηθά να αντιμετωπίσουν περιόδους ύφεσης όπως αυτή που ζούμε τα τελευταία χρόνια. Αυτός ήταν και ο λόγος που ιδρύσαμε, το 2008, το Corporate Responsibility Institute (Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης).

  Το Ινστιτούτο είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία και έχει αναλάβει την αποκλειστική εκπροσώπηση του CR Index στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Business in the Community (BITC).

  Στόχος του CR Index είναι να προσφέρει σε ελληνικές επιχειρήσεις και οργανισμούς το πιο αναγνωρισμένο εργαλείο αξιολόγησης σε θέματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και αποτελεί σημείο αναφοράς για την αναγνώριση των επιδόσεών τους με βάση τα διεθνή κριτήρια ΕΚΕ. Το CRI είναι ο πρώτος και μοναδικός Εθνικός Δείκτης για την Ελλάδα που αξιολογεί τις επιχειρήσεις και τη στρατηγική εταιρικής διακυβέρνησης με γνώμονα την Εταιρική Ευθύνη.

  Ο CR Index δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις και οργανισμούς να αξιολογήσουν τις ενέργειές τους και να συγκρίνουν τις πρακτικές τους με τις πρακτικές αξιόλογων εταιρειών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ο Δείκτης αποτελείται από πέντε ενότητες, καθεμία από τις οποίες έχει διαφορετικό συντελεστή βαρύτητας στη συνολική βαθμολογία.

  Αυτές είναι: (1) Εταιρική Στρατηγική, (2) Ενσωμάτωση της ΕΚΕ στη λειτουργία της επιχείρησης, (3) Διαχείριση της ΕΚΕ, (4) Τομείς επίδρασης και (5) Δημοσιοποίηση των δράσεων.

  Οι τομείς αξιολόγησης του CR Index αναφέρονται:

  > Στην κοινωνία, και αφορούν την υποστήριξη που παρέχει μια επιχείρηση σε πρωτοβουλίες των τοπικών και εθνικών κοινωνιών, με στόχο τη δημιουργία Αμοιβαίας Εμπιστοσύνης.

  > Στο περιβάλλον, αξιολογώντας τις πολιτικές και τις ενέργειές τους για τον περιορισμό των δυσμενών επιδράσεων που εξασκούν στις κλιματικές αλλαγές.

  > Στους εργαζομένους, αξιολογώντας τη συμπεριφορά και τις πολιτικές τους στα εργασιακά θέματα, όπως: Ασφάλεια, Υγιεινή, Ειλικρινής Επικοινωνία και Δίκαιη Μεταχείριση.

  > Στην αγορά και στους καταναλωτές, αξιολογώντας την επίδοση των εταιρειών στις σχέσεις τους με τους πελάτες τους και την αγορά και στο κατά πόσο παρακολουθούν, κατανοούν και ανταποκρίνονται στις συνεχώς μεταλλασσόμενες ανάγκες των καταναλωτών.

  Η εμπειρία των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο CRI, απ’ ό,τι μας λένε οι ίδιες, είναι ότι το χαρακτηρίζουν ως ένα διοικητικό εργαλείο που τις βοηθά να αξιολογήσουν τη συμβολή των Προγραμμάτων της ΕΚΕ στη βελτίωση της αξίας της επιχείρησης. Και αυτό, γιατί τους επιτρέπει:

  > Να ενσωματώσουν τη φιλοσοφία της ΕΚΕ στην επιχειρηματική τους στρατηγική.

  > Να προωθήσουν τη συνεργασία των διαφορετικών λειτουργιών της επιχείρησης στην αντιμετώπιση καυτών στρατηγικών θεμάτων.

  > Να συγκρίνουν την απόδοσή τους με άλλες επιχειρήσεις.

  > Να χρησιμοποιήσουν τον Δείκτη ως ένα μέσο επικοινωνίας με τα κρίσιμα κοινά, εντός και εκτός της επιχείρησης.

  Το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης πιστεύει ότι η υιοθέτηση της ΕΚΕ από τις επιχειρήσεις σήμερα θα τις βοηθήσει να ξεπεράσουν πιο εύκολα τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα μας. Επιπλέον, η συμμετοχή τους στην αξιολόγηση του CR Index και η εφαρμογή του Δείκτη από τις διοικήσεις τους θα διευκολύνουν τη δραστηριοποίησή τους στον χώρο της ΕΚΕ και την επιτυχία των προσπαθειών τους.

  Ο κ. Δημήτρης Γ. Μαύρος είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων