Συνεχης ενημερωση
Η προσήλωση των επιχειρήσεων στη στρατηγική της βιώσιμης ανάπτυξης και η ένταξη σε αυτήν των πρακτικών και πολιτικών της Εταιρικής Ευθύνης αποδεικνύονται απολύτως αναγκαίες, ιδιαίτερα στη σημερινή οικονομική συγκυρία.
Όπως αποδεικνύουν μετρήσεις και μελέτες του οργανισμού Business in the Community της Αγγλίας, αλλά και άλλων διεθνών οργανισμών, η ΕΚΕ συμβάλλει στη βελτίωση της οικονομικής απόδοσης των επιχειρήσεων και τις βοηθά να αντιμετωπίσουν περιόδους ύφεσης όπως αυτή που ζούμε τα τελευταία χρόνια. Αυτός ήταν και ο λόγος που ιδρύσαμε, το 2008, το Corporate Responsibility Institute (Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης).
Το Ινστιτούτο είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία και έχει αναλάβει την αποκλειστική εκπροσώπηση του CR Index στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Business in the Community (BITC).
Στόχος του CR Index είναι να προσφέρει σε ελληνικές επιχειρήσεις και οργανισμούς το πιο αναγνωρισμένο εργαλείο αξιολόγησης σε θέματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και αποτελεί σημείο αναφοράς για την αναγνώριση των επιδόσεών τους με βάση τα διεθνή κριτήρια ΕΚΕ. Το CRI είναι ο πρώτος και μοναδικός Εθνικός Δείκτης για την Ελλάδα που αξιολογεί τις επιχειρήσεις και τη στρατηγική εταιρικής διακυβέρνησης με γνώμονα την Εταιρική Ευθύνη.
Ο CR Index δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις και οργανισμούς να αξιολογήσουν τις ενέργειές τους και να συγκρίνουν τις πρακτικές τους με τις πρακτικές αξιόλογων εταιρειών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ο Δείκτης αποτελείται από πέντε ενότητες, καθεμία από τις οποίες έχει διαφορετικό συντελεστή βαρύτητας στη συνολική βαθμολογία.
Αυτές είναι: (1) Εταιρική Στρατηγική, (2) Ενσωμάτωση της ΕΚΕ στη λειτουργία της επιχείρησης, (3) Διαχείριση της ΕΚΕ, (4) Τομείς επίδρασης και (5) Δημοσιοποίηση των δράσεων.
Οι τομείς αξιολόγησης του CR Index αναφέρονται:
> Στην κοινωνία, και αφορούν την υποστήριξη που παρέχει μια επιχείρηση σε πρωτοβουλίες των τοπικών και εθνικών κοινωνιών, με στόχο τη δημιουργία Αμοιβαίας Εμπιστοσύνης.
> Στο περιβάλλον, αξιολογώντας τις πολιτικές και τις ενέργειές τους για τον περιορισμό των δυσμενών επιδράσεων που εξασκούν στις κλιματικές αλλαγές.
> Στους εργαζομένους, αξιολογώντας τη συμπεριφορά και τις πολιτικές τους στα εργασιακά θέματα, όπως: Ασφάλεια, Υγιεινή, Ειλικρινής Επικοινωνία και Δίκαιη Μεταχείριση.
> Στην αγορά και στους καταναλωτές, αξιολογώντας την επίδοση των εταιρειών στις σχέσεις τους με τους πελάτες τους και την αγορά και στο κατά πόσο παρακολουθούν, κατανοούν και ανταποκρίνονται στις συνεχώς μεταλλασσόμενες ανάγκες των καταναλωτών.
Η εμπειρία των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο CRI, απ’ ό,τι μας λένε οι ίδιες, είναι ότι το χαρακτηρίζουν ως ένα διοικητικό εργαλείο που τις βοηθά να αξιολογήσουν τη συμβολή των Προγραμμάτων της ΕΚΕ στη βελτίωση της αξίας της επιχείρησης. Και αυτό, γιατί τους επιτρέπει:
> Να ενσωματώσουν τη φιλοσοφία της ΕΚΕ στην επιχειρηματική τους στρατηγική.
> Να προωθήσουν τη συνεργασία των διαφορετικών λειτουργιών της επιχείρησης στην αντιμετώπιση καυτών στρατηγικών θεμάτων.
> Να συγκρίνουν την απόδοσή τους με άλλες επιχειρήσεις.
> Να χρησιμοποιήσουν τον Δείκτη ως ένα μέσο επικοινωνίας με τα κρίσιμα κοινά, εντός και εκτός της επιχείρησης.
Το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης πιστεύει ότι η υιοθέτηση της ΕΚΕ από τις επιχειρήσεις σήμερα θα τις βοηθήσει να ξεπεράσουν πιο εύκολα τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα μας. Επιπλέον, η συμμετοχή τους στην αξιολόγηση του CR Index και η εφαρμογή του Δείκτη από τις διοικήσεις τους θα διευκολύνουν τη δραστηριοποίησή τους στον χώρο της ΕΚΕ και την επιτυχία των προσπαθειών τους.
Ο κ. Δημήτρης Γ. Μαύρος είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης.
-
00:05 Συμβάσεις έργου ή εξαρτημένη εργασία; Ασφαλιστικές υποχρεώσεις, τηλεργασία και πρακτικές συνέπειες για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα
-
00:05 Κρατικός Προϋπολογισμός 2026: Οι επιδόσεις, οι προκλήσεις και η επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας
-
00:05 EBITDA €60+ εκατ., κεφαλαιοποίηση €155 εκατ. — Η εξίσωση δεν βγαίνει
-
00:04 Τα στοιχεία ενός ισχυρού λογότυπου
-
00:04 Το ΕΚΠΑ ως πρότυπο συμπερίληψης και ακαδημαϊκής Αριστείας
-
00:04 Η ευρωπαϊκή ακροδεξιά έπαθε "πρόεδρο Εδεσσαϊκού"!
-
00:03 Σε ποιον ανήκει ο Μάνος Χατζηδάκις
-
00:02 Να μην πετάμε τη σκούφια μας...
-
00:01 Προϋπολογισμός 2026, ευκαιρία ή παγίδα;
-
17/12 Σουδάν: Οκτώ νεκροί εξαιτίας επιδρομής drone σε χωριό του Νότιου Κορντοφάν
-
Η τρελή απόφαση του Τραμπ που τρόμαξε τις ΗΠΑ αλλά μπορεί να πετύχει
-
Όταν η αξία αρχίζει να γράφεται στο ταμπλό
-
Η Γαλλία "αντιτίθεται σθεναρά" σε οποιαδήποτε κίνηση της ΕΕ για την επιβολή συμφωνίας με τη Mercosur
-
Μύθος ότι το ρωσικό αέριο είναι πολύ φθηνότερο του LNG
-
Δημοσκόπηση MRB: Στο 29,2% η ΝΔ - Τι ποσοστά θα συγκέντρωναν Τσίπρας, Καρυστιανού, Σαμαράς
-
Επιλύθηκε το πρόβλημα που αντιμετώπισε ο τεχνικός σύμβουλος του ΟΠΕΚΕΠΕ - Κανονικά οι πληρωμές
-
Γιατί το ράλι του χρυσού ήρθε για να μείνει
-
Οι 5 Έλληνες ευρωβουλευτές που καταψήφισαν το ιστορικό μπλόκο στο ρωσικό αέριο – Σε ποια ελληνικά κόμματα ανήκουν
-
Tass: Ο Όρμπαν απαρνείται την αρχή της ειλικρινούς συνεργασίας της ΕΕ με αιχμή τα ρωσικά assets
-
Το ντέρμπι Ανδρουλάκη με Τσίπρα
-
Σκισμένα καλτσόν, καλτσοδέτες και φραπές σκέτος (170)
-
Μύθος ότι το ρωσικό αέριο είναι πολύ φθηνότερο του LNG (57)
-
Ισχυρισμοί Πούτιν για "υστερία και ψέματα" των Ευρωπαίων στις ανησυχίες τους για "μεγάλο πόλεμο" (35)
-
Politico: Το πρόβλημα της ΕΕ δεν είναι το Βέλγιο, αλλά ο Τραμπ (23)
-
Βρετανία: 26 συμμαθητές του Φάρατζ καταγγέλλουν ότι στην εφηβεία του ήταν ανοικτά "φασίστας, ρατσιστής και αντισημίτης" (14)
-
Το ντέρμπι Ανδρουλάκη με Τσίπρα (14)
-
Η τελική ρύθμιση για τους δανειολήπτες του ελβετικού φράγκου (13)
-
Bloomberg: Ο Ερντογάν ζητά από τον Πούτιν να πάρει πίσω τους S-400 για να ξεμπλοκάρει την αγορά των F-35 (11)
-
Νίκος Παππάς: Καταγγελία για ξυλοδαρμό δημοσιογράφου - Εκτός Ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ (9)
-
Τραμπ: "Ξένη τρομοκρατική οργάνωση" η Βενεζουέλα - Ανακοίνωσε τον πλήρη ναυτικό αποκλεισμό της (9)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
