Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 26-Μαϊ-2010 09:38

  Fourlis: "Η κερδοφορία δεν είναι πλέον το μόνο ζητούμενο"

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Προ τριμήνου περίπου, η διοίκηση της Fourlis Συμμετοχών εξέφραζε στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της προηγούμενης χρήσης, τον προβληματισμό της για την πορεία του 2010, δηλώνοντας επιφυλακτικά αισιόδοξη. Έχοντας ήδη αφήσει πίσω ένα δύσκολο πρώτο τρίμηνο, τα περιθώρια αισιοδοξίας για το σύνολο της χρονιάς φαίνεται τώρα να έχουν μειωθεί αισθητά.

  «Σίγουρα το bottom line παραμένει προτεραιότητα, ωστόσο πρωταρχικός πλέον στόχος είναι να υπάρχει ένας πολύ δυνατός ισολογισμός χωρίς ρίσκα και επισφάλειες, με υγιή χρηματοοικονομική δομή ώστε να διασφαλιστούν οι σχέσεις με τις τράπεζες που και αυτές συμπάσχουν λόγω της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας», σημειώνει στο Capital.gr υψηλόβαθμο στέλεχος της Fourlis.

  Ο όμιλος μπορεί να ανακοίνωσε αύξηση των πωλήσεων (+6,5%) και της καθαρής κερδοφορίας του (+15%), ωστόσο στα μεγέθη αυτά συνέδραμαν το νέο κατάστημα ΙΚΕΑ στη Λάρισα και τα νέα σημεία πώλησης των Intersport και κυρίως το ότι ο όμιλος δεν χρειάστηκε να «γράψει» ζημιές σε σχέση με πέρυσι στη Ρουμανία.

  Επιπλέον, ΙΚΕΑ και Intersport εμφάνισαν χαμηλότερη κερδοφορία σε σχέση με πέρυσι (-25% και –40% αντίστοιχα), επιδόσεις που εν πολλοίς ήταν χαμηλότερες των προσδοκιών της διοίκησης, πλην «διαχειρίσιμες», όπως εξηγούν στελέχη της. «Οι επιπτώσεις στο bottom line είναι κάτι που όλοι στην αγορά αντιμετωπίζουν. Δεν είναι πλέον το πρόβλημα η κερδοφορία, αλλά η σωστή και υγιής δομή ώστε να αντεπεξέλθει μια εταιρεία απέναντι σε όσα ακολουθούν», λένε χαρακτηριστικά από τη Fourlis.

  Όσο για το τρέχον τρίμηνο, «σίγουρα δεν είναι καλύτερο από το πρώτο». Ωστόσο το επενδυτικό πλάνο του ομίλου δεν θα διαφοροποιηθεί. Σε ό,τι αφορά τα ΙΚΕΑ, με βάση τον προγραμματισμό του ομίλου τον προσεχή Οκτώβριο-Νοέμβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία του νέου καταστήματος της αλυσίδας στα Γιάννενα, ενώ έχει ξεκινήσει ήδη η κατασκευή του πρώτου ΙΚΕΑ στη Βουλγαρία, με ορίζοντα λειτουργίας το τρίτο τρίμηνο του 2011. Για την αλυσίδα Intersport προβλέπεται η δημιουργία 5-6 καταστημάτων μέσα στο 2010. Ο όμιλος διαθέτει σήμερα 48 καταστήματα Intersport σε Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο έναντι 41 στο τέλος του 2008.

  Τι λένε οι αναλυτές

  Η Proton Research υποδέχθηκε το πρώτο τρίμηνο της Fourlis με ανάμικτες εντυπώσεις. Κάνει λόγο για θετικές επιδόσεις και θετικό ρυθμό ανάπτυξης στις like-for-like πωλήσεις παρά τις αντίξοες συνθήκες. Ωστόσο, σημειώνουν οι αναλυτές της, το πρώτο τρίμηνο του 2010 συμπεριέλαβε την προ-πασχαλινή περίοδο, σε αντίθεση με το περυσινό τρίμηνο. Για το υπόλοιπο της χρονιάς, αναμένουν την ομαλοποίηση του περιθωρίου EBITDA καθώς «ωριμάζει» το κατάστημα της Λάρισας ενώ διατηρούν τη τιμή-στόχο των 9,30 ευρώ για τη μετοχή της εταιρείας (κλείσιμο 5,80 ευρώ στις 25/5) και τη σύσταση «υπεραπόδοση» λόγω της αποτίμησης και του χαμηλού δανεισμού.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων