Μια ενδιαφέρουσα πρόταση για την προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων στη χώρα κατέθεσε ο Πρόεδρος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ. Γιώργος Περιστέρης μιλώντας στην ημερίδα του Κέντρου Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής με θέμα «Ευκαιρίες και προκλήσεις στην Ελλάδα σήμερα».
Ο κ. Περιστέρης πρότεινε τη δημιουργία μιας τριμελούς επιτροπής που αποτελείται από πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού και η οποία θα λύνει τα προβλήματα των ιδιωτικών επενδύσεων.
Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστούν τα τεράστια προβλήματα που έρχονται είναι να υλοποιηθούν άμεσα επενδύσεις. Σε καταστάσεις σαν κι αυτή απαιτείται η λήψη έκτακτων μέτρων, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Περιστέρης.
Εκτιμώ ότι πρέπει άμεσα ο πρωθυπουργός –παράλληλα με τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλει στο δημοσιονομικό πεδίο– να προχωρήσει στη σύσταση μίας τριμελούς το πολύ επιτροπής με ανθρώπους της απολύτου εμπιστοσύνης του, με μεγάλη πείρα στη δημόσια διοίκηση και με πραγματική εξουσία, οι οποίοι θα πρέπει εντός λίγων 24ωρων να επιλύουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιωτικές επενδύσεις, πρόσθεσε.
Υπάρχουν ακόμα ελληνικές και λίγες ξένες επιχειρήσεις πρόθυμες να υλοποιήσουν επενδύσεις πολλών δις. ευρώ, οι οποίες θα δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας, θα προσφέρουν φόρους στο Δημόσιο και εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία. Το ερώτημα είναι αν θέλουμε αυτές τις επενδύσεις, οι οποίες είναι αμιγώς ιδιωτικές και με μηδενικό δημοσιονομικό κόστος. Αν τις θέλουμε, πρέπει να δράσουμε τώρα, γιατί σε λίγους μήνες θα είναι πολύ αργά, γιατί σε λίγους μήνες δεν θα υπάρχουν καν τα κεφάλαια, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μόνο στο χώρο της ενέργειας αυτές οι επενδύσεις φτάνουν σε αξία τα 12 δισ. ευρώ. Ειδικά στον τομέα των ΑΠΕ, πρέπει να αντιληφθούμε ότι το τεράστιο δυναμικό της χώρας σε φυσικούς πόρους (αέρας, ήλιος, νερό) δεν αποθηκεύεται και κάθε μέρα που περνάει παραμένει ανεκμετάλλευτο και «χάνεται».
«Αν αξιοποιήσουμε αυτό το δυναμικό μπορούμε να γίνουμε ως χώρα καθαρός εξαγωγέας ενέργειας, δηλαδή η ενέργεια που θα εξάγουμε θα είναι περισσότερη από αυτή που θα εισάγουμε. Το ελληνικό κράτος απέδειξε ότι όταν θέλει μπορεί. Ο Όμιλός μας διαπίστωσε στην πράξη στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας ότι μπορούμε σε λίγο χρόνο να κάνουμε πολλά. Όμως, πλέον πρέπει να αντιληφθούμε ότι όσα κάναμε στην Ολυμπιάδα σε ενάμισι χρόνο, πρέπει τώρα να τα κάνουμε σε επίπεδο λήψης των απαραίτητων αποφάσεων σε μιάμιση εβδομάδα. Αυτό που λέω δεν είναι σχήμα λόγου. Είναι απόλυτη αναγκαιότητα»κατέληξε ο κ. Περιστέρης.