Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Απρ-2010 09:38

  Στη διαχείριση απορριμμάτων εισέρχεται η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε συζητήσεις με τουλάχιστον δύο επιχειρηματικά σχήματα για την επίτευξη συμφωνίας συνεργασίας στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων βρίσκεται την περίοδο αυτή η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η θυγατρική της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
   
  Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του ομίλου έχει εντείνει το τελευταίο  διάστημα τις διεργασίες επιλογής συνεργάτη για την είσοδό του στην συγκεκριμένη αγορά, ενόψει και της ανακοίνωσης από την κυβέρνηση σημαντικών επενδύσεων στο τομέα αυτό.

  Αν και οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, οι επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν έχουν ακόμη καταλήξει στην οριστική επιλογή τους. Ωστόσο η απόφαση τους να διεκδικήσουν σημαντικό κομμάτι από την εκκολαπτόμενη αγορά θεωρείται τελεσίδικη και για το λόγο αυτό εξετάζουν προσεκτικά τις προτάσεις συνεργασίας που έχουν στα χέρια τους ώστε πραγματοποιηθεί η καταλληλότερη επιλογή κυρίως σε επίπεδο τεχνολογίας.
   
  Σήμερα εκτιμάται ότι απαιτούνται επενδύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ προκειμένου να τεθεί  σε οργανωμένη βάση η αξιοποίηση των απορριμμάτων στην επικράτεια. Μόνο στην Aττική, η ποσότητα απορριμμάτων που οδηγείται προς τελική διάθεση στο ΧΥΤΑ Φυλής είναι της τάξης περίπου των 2.300.000 τόνων ετησίως.
   
  Το  υπουργείο Περιβάλλοντος έχει εκφράσει την πρόθεσή του να προχωρήσει στην κατασκευή και λειτουργία μονάδων επεξεργασίας και αξιοποίησης αποβλήτων, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου πλαισίου διαχείρισης, μέσω παραχωρήσεων και συμπράξεων δημόσιου - ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

  Η απόφαση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ  εντάσσεται στη συνολική πολιτική διαφοροποίησης των πηγών εσόδων του ομίλου, από τις κατασκευές και τις ΑΠΕ, μέχρι τις παραχωρήσεις. Στη συμβατική ενέργεια, πέραν της πρώτης ιδιωτικής ενεργειακής μονάδας που λειτούργησε, εκτιμάται ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο θα ενταχθεί στο σύστημα και η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής «Ήρων 2». Παράλληλα η ΗΡΩΝ Θερμοηλεκτρική συνεχίζει τη λειτουργία της μονάδας ισχύος 147 MW στην περιοχή της Θήβας.

  Και στις δύο μονάδες, συμμετοχή διαθέτει η Gaz de France-Suez ενώ διεκδικείται η μίσθωση και εκμετάλλευση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης, το οποίο μπορεί να τροφοδοτήσει μία νέα λιγνιτική μονάδα στην περιοχή της Φλώρινας.


  Ν. Χρυσικόπουλος

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ