14:13 08/09
Mega deal 17 δισ. δολ. μεταξύ SpaceX και EchoStar
Το deal αφορά στην αγορά φάσματος και είναι μεταξύ μεγαλύτερων συμφωνιών φέτος.
Του Κώστα Νάνου
Μείωση τζίρων, “κόκκινοι” ισολογισμοί, αλλά και πόλεμος μέχρις εσχάτων ανάμεσα στους ισχυρούς της ακτοπλοΐας στις γραμμές - “φιλέτα”, διαμορφώνουν το τοπίο στο Αιγαίο.
Η ΑΝΕΚ για δεύτερη συνεχή χρονιά εμφάνισε ζημιές, η Attica πήρε το… βάπτισμα του πυρός στις ζημιογόνες χρήσεις, ενώ ο λόγος για τον οποίο οι Μινωικές Γραμμές εμφάνισαν κέρδη είχε να κάνει με την πώληση της Hellenic Seaways στον όμιλο του Γιάννη Βαρδινογιάννη.
Παρά τις ζημιές ρεκόρ όμως στην ακτοπλοΐα, έχει ξεσπάσει για τα καλά ένας πόλεμος στο Αιγαίο με στόχο τα παραδοσιακά «κάστρα» των ανταγωνιστών.
Η δυσάρεστη εμπειρία του περυσινού καλοκαιριού για τις εταιρείες με τον «συνωστισμό» πλοίων στη γραμμή Πειραιάς-Ηράκλειο, παρότι προκάλεσε πλήγμα στα οικονομικά τους αποτελέσματα, φαίνεται πως άναψε για τα καλά τα αίματα στο Αιγαίο. Ο πόλεμος έχει ήδη ξεσπάσει ανάμεσα στην ΑΝΕΚ και την Hellenic Seaways του Γιάννη Βαρδινογιάννη και τον όμιλο Attica της MIG του Ανδρέα Βγενόπουλου.
Στo Ηράκλειο της Κρήτης η έλευση του Superfast 12 όχι μόνο δεν έφερε αύξηση του τζίρου, αλλά η αξία της αγοράς συρρικνώθηκε, κόβοντας μάλιστα στα τρία την μειωμένη σε σχέση με το παρελθόν «πίτα» των εσόδων. Τα 100 εκατ. ευρώ που το 2008 μοιράζονταν Μινωικές Γραμμές και ΑΝΕΚ, δεν ξεπέρασαν το 2009 τα 70 εκατ. ευρώ, έχοντας όμως μπει “σφήνα” στο παιχνίδι της μοιρασιάς και τρίτος παίκτης.
Η βασική άλλωστε αιτία της πτώσης του τζίρου αυτού, ήταν οι μεγάλες προσφορές και μειώσεις τιμών στο όνομα του σκληρού ανταγωνισμού.
Σε μία περίπου εβδομάδα ξεκινάει η “επίθεση” της Hellenic Seaways εκεί ακριβώς που χτυπά η «καρδιά» της Blue Star Ferries, στα Δωδεκάνησα. Η εταιρεία που ελέγχεται από τον Γιάννη Βαρδινογιάννη αποφάσισε να δρομολογήσει το πλοίο Hellenic Voyager στη γραμμή Πειραιάς – Κως – Ρόδος, όπου η Attica έχει τον πρώτο και μοναδικό λόγο με τρία πλοία, μετά και την αποχώρηση της GA Ferries.
Μετά την απόφαση αυτή, η διοίκηση της Attica σήκωσε το… γάντι επιλέγοντας να χτυπήσει στο παραδοσιακό κάστρο της ΑΝΕΚ, τη γραμμή Πειραιάς – Χανιά.
Λίγες ημέρες μετά την έλευση του Hellenic Voyager στα Δωδεκάνησα, δρομολογείται στα Χανιά το πλοίο Blue Horizon της Attica. Μια γραμμή στην οποία η ΑΝΕΚ δραστηριοποιείται χωρίς αντίπαλο.
Προ ορισμένων ετών η Blue Star Ferries είχε κατέβει και πάλι στην Κρήτη δρομολογώντας ένα πλοίο στη γραμμή Πειραιάς-Χανιά. Παρόλο που είχε αποκτήσει ένα σημαντικό μερίδιο στην επιβατική κίνηση, δεν είχε καταφέρει να κερδίσει τη μάχη στην μεταφορά φορτηγών και η διοίκηση της εταιρείας δρομολόγησε στη συνέχεια εκείνο το πλοίο στις γραμμές της Αδριατικής.
Είναι προφανές ότι με τις κινήσεις αυτές, θα φουντώσει ακόμα περισσότερο η μάχη στην ακτοπλοΐα για την επικράτηση του πιο ισχυρού.
Σε κάθε περίπτωση ο έντονος αυτός ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών θα λειτουργήσει χωρίς αμφιβολία προς όφελος των ταξιδιωτών, όπως συνέβη και στην περίπτωση της γραμμής Πειραιάς – Ηράκλειο, όπου αυξήθηκαν κατακόρυφα οι προσφορές στους ναύλους. Το ζητούμενο όμως είναι μέχρι που φθάνουν οι αντοχές των εταιρειών.
Μετά από μια χρονιά ζημιών, οι εταιρείες, έχοντας επιλέξει την κατά μέτωπο επίθεση, εκ των πραγμάτων θα παρασυρθούν στη δίνη ενός πολέμου τιμών και προσφορών. Ένας πόλεμος που λογικά θα ψαλιδίσει όχι μόνο τους τζίρους στις αγορές της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, αλλά και τις πιθανότητες επιστροφής των εταιρειών στην κερδοφορία.