18:51 10/09
Τουρκία και Ιταλία ενώνουν δυνάμεις: Η Saipem ξεκινά την γ' φάση του πρότζεκτ φυσικού αερίου στον Εύξεινο Πόντο
Η Τουρκία επενδύει 1,5 δισ. δολάρια στο υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου Sakarya.
Φρένο στα σχέδια για περαιτέρω επέκταση στο εξωτερικό πατάει ο όμιλος Dionic, τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2010. Οι αγορές της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας όπου είχε πρόθεση να επεκταθεί μέσω των θυγατρικών Skroutz και Atcom, μένουν προς το παρόν εκτός πλάνου λόγω της οικονομικής κρίσης.
«Μετά το πρώτο μισό του 2010 είναι πιθανό να επανέλθουμε στους αρχικούς μας σχεδιασμούς. Άλλωστε, οι μεγάλες αγορές έχουν αρχίσει να δείχνουν σημάδια ανάκαμψης» σημειώνει στο Capital.gr ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, κ. Ρούμπας.
Προς το παρόν, η προσοχή είναι στραμμένη στον περιορισμό των δαπανών και την συρρίκνωση των δραστηριοτήτων που αποδεικνύονται ασύμφορες, όπως τονίζει ο κ. Ρούμπας. «Θα περιορίσουμε σε μεγάλο βαθμό την δραστηριότητα μας που αφορά το εμπόριο, με σκοπό να μειώσουμε τις επισφάλειες» σημειώνει.
Ενόψει μιας «δύσκολης διετίας», όπως χαρακτηρίζει το 2010 και 2011 ο κ. Ρούμπας, ο όμιλος θα αναπτυχθεί με το τρίπτυχο ενέργεια, software και hardware και ασφάλειες ενώ θα επικεντρώσει τις προσπάθειες του να αυξήσει τα μερίδια αγοράς.
Στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, «εντός του Απριλίου αναμένεται να εγκριθεί η άδεια εγκατάστασης της ΕΝΑΛΕΝ ενώ αναμένεται και η άδεια για την άλλη θυγατρική μας που δραστηριοποιείται στον συγκεκριμένο τομέα» αναφέρει ο κ. Ρούμπας.
Στον τομέα της πληροφορικής, «έχουμε αναπτύξει ήδη ολοκληρωμένη λύση hardware και software για περίπτερα και minimarket. Η ζήτηση τους αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα από τους επόμενους μήνες καθώς πλέον θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την λειτουργία τους» σημειώνει κ. Ρούμπας.
Τέλος και η δραστηριότητα που αφορά τα συστήματα ασφαλείας αποτελεί ένα από τα «δυνατά χαρτιά» του ομίλου σε μια περίοδο που η εγκληματικότητα παρουσιάζει έξαρση.
Στο σύνολο του ο όμιλος Dionic δραστηριοποιείται στους κλάδους home entertainment, Information Technology, Telecom&Intelligent Solutions, παραδοσιακό παιχνίδι, είδη χαρτοπωλείου, καταναλωτικά προϊόντα, είδη βρεφανάπτυξης και είδη ένδυσης.
Για το 2009 ο όμιλος εμφάνισε κάμψη τζίρου 9,6% και διαμορφώθηκε στα 73 εκατ. ευρώ , ενώ τα κέρδη μετά από φόρους ήταν μειωμένα κατά 55,4% και διαμορφώθηκαν στα 1 εκατ. ευρώ από 2,3 εκατ. ευρώ.
Μαριέτα Χριστοπούλου
marieta.christopoulou@capital.gr