18:51 10/09
Τουρκία και Ιταλία ενώνουν δυνάμεις: Η Saipem ξεκινά την γ' φάση του πρότζεκτ φυσικού αερίου στον Εύξεινο Πόντο
Η Τουρκία επενδύει 1,5 δισ. δολάρια στο υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου Sakarya.
Του Χάρη Φλουδόπουλου
Την εκτίμηση ότι η οικονομική κρίση και τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας θα έχουν επίπτωση στην εγχώρια κατανάλωση καυσίμων διατύπωσε χθες ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Motor Oil, κ. Πέτρος Τζανετάκης, στη διάρκεια του confenence call για τα αποτελέσματα του 2009 του ομίλου.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τζανετάκης, «όταν υπάρχει ύφεση οι άνθρωποι τείνουν να καταναλώνουν λιγότερα καύσιμα». Εκτίμησε ωστόσο ότι το νούμερο της μείωσης δε θα είναι μεγάλο και ότι σε ποσοστό η υποχώρηση θα περιοριστεί σε μονοψήφιο νούμερο. Αντίθετα η διοίκηση της Motor Oil προέβλεψε ότι δε θα υπάρξει μείωση στους όγκους των διεθνών πωλήσεων, αν και όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστεί η μεταβλητότητα σε τιμές και περιθώρια.
Σε σχέση με τα μέτρα που έχει εξαγγείλει και έχει ξεκινήσει να εφαρμόζει η κυβέρνηση για την αγορά καυσίμων, υπάρχει η πεποίθηση ότι θα βοηθήσουν ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην αγορά και να υπάρξει εξορθολογισμός της. Ιδιαίτερα η απόφαση για εγκατάσταση των ταμειακών μηχανών, προκειμένου να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγής, εκτιμάται ότι θα βοηθήσει τις υγιείς εταιρείες που έχουν γερή δομή και σωστή λειτουργία.
Σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Shell, η διοίκηση της ΜΟΗ, ανέφερε ότι υπάρχει καθυστέρηση σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, καθώς ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού παράταση 10 εργάσιμων ημερών (η αρχική προθεσμία ήταν για τις 3 Μαρτίου και τελικά παρατάθηκε μέχρι τις 17 Μαρτίου). Είναι πολύ πιθανόν, σύμφωνα με τη ΜΟΗ να σταλεί ο φάκελος στην ελληνική επιτροπή ανταγωνισμού, γεγονός που ωστόσο δεν προκαλεί ανησυχία για ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση καθώς ήδη η ελληνική ανεξάρτητη αρχή έχει εξετάσει και εγκρίνει τη συγχώνευση ΕΚΟ και BP δηλαδή έχει ήδη κάνει την απαραίτητη προεργασία. Με τα νέα δεδομένα η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο β’ τρίμηνο του έτους.
Εξάλλου, μέχρι τα τέλη Απριλίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή της νέας μονάδας CDU (Crude Distillation Unit). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η μονάδα θα έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της πριν το δεύτερο τρίμηνο. Η λειτουργία της νέας μονάδας θα αυξήσει κατά 25% τη δυναμικότητα του διυλιστηρίου από τους 7,2 στους 9 εκατ. μετρικούς τόνους και θα υποκαταστήσει μέρος των ποσοτήτων που εισάγονται από παραγωγή του διυλιστηρίου. Επίσης θα βελτιστοποιήσει την προμήθεια αργού του ομίλου.
Επιπλέον η ολοκλήρωση της επένδυσης, αναμένεται να μειώσει σημαντικά τα επενδυτικά κόστη για τον όμιλο από τα 191 εκατ. ευρώ που ήταν το 2009 στα 80 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις του 2010 αφορούν τις υπόλοιπες δαπάνες τη μονάδα CDU, την ολοκλήρωση της μονάδας λιπαντικών και άλλα έργα, καθώς και την αναβάθμιση της μονάδας συμπαραγωγής που καλύπτει τις ανάγκες του διυλιστηρίου από τα 68 στα 85MW.