Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Μαρ-2010 10:04

  Διευρύνεται η αγορά τυχερών παιχνιδιών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου 

  Τη χορήγηση νέων αδειών για τυχερά παιχνίδια. με τα προσδοκώμενα έσοδα να υπολογίζονται για το 2010 σε 400 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων για την οικονομική πολιτική.

  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής ανέφερε πως η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι κάθε έσοδο που θα προκύψει από την επέκταση της άδειας λειτουργίας του ΟΠΑΠ (βάσει της προηγούμενης συμφωνίας εκπνέει το 2020) αλλά και τη χορήγηση αδειών για τυχερά παίγνια, θα διατίθεται αποκλειστικά για δράσεις ενίσχυσης της απασχόλησης.

  Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, οι νέες άδειες αφορούν τόσο το «Ξυστό» και τα «τεχνικά ψυχαγωγικά παιχνίδια», όσο και την ιντερνετική αγορά. H Alpha Finance σημειώνει πως η επανεισαγωγή του «Ξυστό» στην αγορά με τη χορήγηση δύο αδειών, μπορεί να εισφέρει στα δημόσια ταμεία ένα ποσό της τάξης των 150 εκατ. ευρώ, αντίθετα με τις αρχικές εκτιμήσεις για έσοδα 200-250 εκατ. ευρώ.

  Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά παιχνίδια, το σχετικό νομοσχέδιο έχει ήδη εγκριθεί επί της αρχής σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Για τη διενέργεια των παιχνιδιών θα προκαταβάλλεται ετήσιο τέλος για κάθε θέση διεξαγωγής και η οποία θα διαφοροποιείται ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε Δήμου (100 ευρώ για πόλεις μέχρι 2.000 κατοίκους και 800 ευρώ για πόλεις πάνω από 50.000 κατοίκους), ενώ προβλέπεται επίσης παράβολο υπέρ του Δημοσίου 1.500 ευρώ. Από τα παιχνίδια αυτά, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως μπορούν να συγκεντρωθούν πόροι ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ.

  Τέλος, οι αναλυτές εκτιμούν πως θα υπάρξει τελικά χορήγηση αδειών για δραστηριοποίηση εταιρειών στην εγχώρια διαδικτυακή αγορά τυχερών παιχνιδιών, καθώς από το ελεγχόμενο άνοιγμα της αγοράς θα υπάρξει σημαντική εισροή κεφαλαίων στα δημόσια ταμεία, δεδομένου του μεγέθους του «παράνομου» τζόγου στην Ελλάδα που ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ

  Θεωρείται πάντως πως θα απαιτηθεί σημαντικός ακόμη χρόνος για τη θέσπιση του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου για την υλοποίηση των σχεδίων αυτών, κάτι που πλέον είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε μετάθεση ή και προσωρινή αναβολή την προωθούμενη παραχώρηση νέου πακέτου μετοχών στον ΟΠΑΠ.

  Σε κάθε περίπτωση, το άνοιγμα της εγχώριας αγοράς έχει ήδη κινητοποιήσει όλους τους «παίκτες», τον ΟΠΑΠ που οφείλει να αντιμετωπίσει τις επικείμενες αλλαγές και κυρίως τις ελληνικές και ξένες εταιρείες που έχουν επεκτείνει τις δραστηριότητές τους στον αθλητικό στοιχηματισμό και οι οποίες καλούνται τώρα να λειτουργήσουν σε ένα ελεγχόμενο -επιχειρηματικά και φορολογικά- περιβάλλον.

  nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων