Της Ρόης Χάικου
Με προσεκτικά βήματα και συγκρατημένες βλέψεις λόγω της κρίσης, η Αλουμύλ διατηρεί τη σκόπευσή της στο εξωτερικό. Πρωτίστως η εταιρεία θα επιδιώξει μέσα στο τρέχον έτος να ξεπεράσει τις δυσκολίες που δημιουργεί η αβεβαιότητα και η ύφεση στην παγκόσμια οικονομία χωρίς μεγάλες απώλειες και να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο των έργων της.
«Η στρατηγική της εταιρείας παραμένει προσηλωμένη στην δραστηριότητα εκτός συνόρων, γι’ αυτό και κοιτάζουμε για νέες συνεργασίες» ανέφεραν αρμόδια στελέχη της Αλουμύλ, βλέποντας πως τουλάχιστον στις διεθνείς αγορές η κατάσταση θα αρχίσει να εξομαλύνεται από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Ο στρατηγικός στόχος του ομίλου, που είναι το άνω του 70% των συνολικών πωλήσεων να αφορά εξαγωγές, παραμένει, ωστόσο όπως σημείωναν χαρακτηριστικά πηγές προσκείμενες στην εταιρεία «η Αλουμύλ παραμένει συγκρατημένη».
Γεωγραφικός περιορισμός δεν υπάρχει για την διοικητική ομάδα της Αλουμύλ, καθώς στους στόχους της για το επόμενο διάστημα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η ενίσχυση της παρουσίας της στον Ιράν, αλλά και στη Ρωσία, όπου εκεί είχαν δημιουργηθεί κάποια κέντρα διανομής για να καλύπτουν την Ανατολική Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, ετοιμάζεται ήδη το καινούργιο κέντρο διανομής στην περιοχή Sochi της νότιας Ρωσίας, προκειμένου να υποστηριχθούν οι αγορές των χωρών της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης όπου η Αλουμύλ έχει ενεργή παρουσία τα τελευταία 2 χρόνια.
Αμερική και Βαλκάνια
Σημάδια επανα-δραστηριοποίησης δείχνει ήδη η αμερικανική αγορά, σύμφωνα με πηγές της Αλουμύλ, όπου κάποια έργα δείχνουν σταδιακά να κινούνται. Η Αμερική είναι μια αγορά που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τον ελληνικό όμιλο λόγω του μεγέθους και των προοπτικών ανάπτυξης που έχει, αλλά ακόμη δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα.
Η επένδυση του ομίλου στην αγορά των ΗΠΑ παρέμεινε στάσιμη τουλάχιστον μια διετία και μόλις πρόσφατα ξεκίνησε την κατασκευή μεγάλων έργων με συστήματα Αλουμύλ στην περιοχή της Νέας Υόρκης τα οποία είχαν ήδη προδιαγραφεί.
Ιδιαίτερα ικανοποιημένη εμφανίζεται η διοίκηση από την πορεία των θυγατρικών στα Βαλκάνια και δη από τη Ρουμανία. Οι θυγατρικές στα Βαλκάνια είναι κερδοφόρες, πλην της Βουλγαρίας, η δε η Alumil Rom Industry είναι και εισηγμένη.
Ο όμιλος έχει ανασυνταχθεί στην κεντρική Ευρώπη και σύντομα αναμένεται η ενεργοποίηση του νέου κέντρου διανομής στην Τσεχία το οποίο σύμφωνα με την εταιρεία, θα υποστηρίξει όλη την κεντρική Ευρώπη με πολλή καλύτερη εξυπηρέτηση και χαμηλότερο κόστος απ’ ότι μέχρι σήμερα.
Για την προώθηση των πωλήσεων της στο εξωτερικό, η Αλουμύλ έχει εμπορική παρουσία σε πάνω από 45 χώρες, διαθέτει 20 θυγατρικές εταιρίες εκτός συνόρων (Ευρώπη, Βαλκάνια, Μ. Ανατολή) και οι παραγωγικές εγκαταστάσεις απλώνονται πλην της Ελλάδας (Κιλκίς, Σέρρες, Κομοτηνή, Ξάνθη), σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Βοσνία και Αλβανία.
Δανεισμός
«Αγκάθι» για την Αλουμύλ αποτελούν οι δανειακές υποχρεώσεις, οι οποίες στο εννεάμηνο του 2009 ήταν 121,9 εκατ. ευρώ σε ενοποιημένο επίπεδο και 110,7 εκατ. για την μητρική εταιρεία. Η αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων μακροπρόθεσμων χορηγήσεων είναι στις προτεραιότητας της διοίκηση, καθώς θέλει να επιτύχει καλύτερους όρους δανεισμού, ώστε να «ελαφρώσουν» οι υποχρεώσεις και παράλληλα να στηριχθούν οι πωλήσεις.
Για τον σκοπό αυτό η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων τον περασμένο Δεκέμβριο ενέκρινε τη σύναψη σύμβασης ομολογιακού δανείου έως 120 εκατ. ευρώ.
Πάντως, η εταιρεία εκτιμά ότι το πρώτο τρίμηνο της νέας χρήσης δεν θα είναι τόσο δύσκολο όσο το αντίστοιχο του 2009, αν και εκτιμά ότι η ουσιαστική ανάκαμψη της οικοδομικής αγοράς θα έρθει από το 2011.
Υπενθυμίζεται ότι στο εννεάμηνο του 2009 ο όμιλος παρουσίασε μείωση πωλήσεων κατά 30,5%, φθάνοντας τα 152,8 εκατ. ευρώ, ενώ παρουσίασε ζημίες προ φόρων 6,4 εκατ. ευρώ έναντι κερδών κέρδη 13,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2008.