Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 07-Ιαν-2010 09:17

    Πώς θα διαφοροποιηθεί ο ρόλος της ATEbank

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
    Της Νένας Μαλλιάρα

    Τον ανταγωνισμό στις χρηματοδοτήσεις που αφορούν την «πράσινη» ανάπτυξη και τη διεκδίκηση της πελατείας που προέρχεται από το χώρο της γεωργίας, θα ανοίξει το προσεχές διάστημα για το σύνολο των τραπεζών η ATEbank.

    Ο ρόλος της ΑΤΕbank θα διαφοροποιηθεί µετά το 2013, όταν τελειώσει το ΕΣΠΑ και αλλάξει ο τρόπος αντιµετώπισης της κοινής αγροτικής πολιτικής µε δραστικό περιορισµό των επιδοτήσεων.

    Οι αλλαγές αυτές θα απαιτήσουν από την ATEbank να έχει μεν ενεργότερο ρόλο ως «μοχλός» της εγχώριας αγροτικής ανάπτυξης, αλλά ταυτόχρονα να διαφοροποιηθεί ανταγωνιστικά ως τράπεζα, καθώς οι αγροτικές χρηματοδοτήσεις θα «ανοίξουν» για το σύνολο των τραπεζών.

    Στο πλαίσιο αυτό, υπό τη νέα της διοίκηση, η τράπεζα θα προχωρήσει στη δημιουργία προϊόντων χρηματοδότησης της «πράσινης» ανάπτυξης και θα γίνει περισσότερο ανταγωνιστική στις χρηματοδοτήσεις προς τον αγροτικό τομέα, επιδιώκοντας να «αναγεννήσει» τον κλάδο της γεωργίας στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι η συμβολή της γεωργίας στο ΑΕΠ της χώρας έχει υποχωρήσει από το 15,5% το 1980 στο 3,5% το 2008.

    Η δραματική συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής και οι προοπτικές που έχει η Ελλάδα είχαν απασχολήσει τον νέο διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας κ. Θ. Πανταλάκη ήδη από την προηγούμενη θητεία του ως αντιπρόεδρος στην Τράπεζα Πειραιώς. Με δική του πρωτοβουλία τότε, η Τράπεζα Πειραιώς ήταν η πρώτη, και μοναδική μέχρι σήμερα, τράπεζα που απέσπασε πελατεία αγροτών από την ATEbank, προσφέροντας ανταγωνιστικές χρηματοδοτήσεις και εγγυητικές σε καινοτόμες γεωργικές δραστηριότητες.

    Ως επικεφαλής τώρα της ATEbank, ο κ. Πανταλάκης σχεδιάζει τον ουσιαστικότερο ρόλο της τράπεζας στην «πράσινη» ανάπτυξη, αρχής γενομένης από τις χρηματοδοτήσεις φωτοβολταϊκών, αλλά και κάθε μορφής δράσεων στον τομέα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Σημειώνεται ότι η στροφή προς τις ΑΠΕ είναι μονόδρομος για την ελληνική Οικονομία, καθώς αν η χώρα μας διατηρήσει την ίδια δομή ηλεκτροπαραγωγής, από το 2013 θα πρέπει να καταβάλει ετησίως 1,5 - 3 δισ. για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων.

    Οι χρηματοδοτήσεις της ATEbank θα αφορούν επίσης σε δραστηριότητες διαχείρισης υδάτων όπου ενδεχομένως ρόλο θα παίξει και η συμμετοχή της ΑΤΕbank στην ΕΥΔΑΠ, καθώς επίσης και σε δραστηριότητες διαχείρισης αποβλήτων.

    Ο δεύτερος σημαντικός άξονας στον οποίο η ATEbank θα δραστηριοποιηθεί με τραπεζικά προϊόντα θα είναι αυτός των βιολογικών καλλιεργειών και της πιστοποίησής τους. 

    Σημειώνεται ότι η εμφάνιση νέων ανταγωνιστών στις αγορές γεωργίας, κτηνοτροφίας και αλιείας και η μείωση των κοινοτικών επιδοτήσεων με την αναθεώρηση της ΚΑΠ κάνει αναγκαίο το σχεδιασμό ενός μακροχρόνιου προγράμματος πράσινης ανάπτυξης στον πρωτογενή  τομέα για τη δημιουργία  προϊόντων ασφαλών, πιστοποιημένων και επώνυμων.

    Τέλος, τρίτος άξονας νέων τραπεζικών προϊόντων για την ATEbank θα είναι η ενίσχυση του αγροτουρισμού προκειμένου να τονωθεί περαιτέρω η «ελληνική βαριά βιομηχανία» του τουρισμού και να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος καθ΄ όλο το έτος. 

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ