Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 17-Νοε-2009 09:56

    Ανακατεύει την τράπουλα η Ηλεκτρονική Αθηνών

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
    "Σηκώνουν τα μανίκια" ξανά στην Ηλεκτρονική σε μια προσπάθεια να ανακτηθεί ο βηματισμός της αλυσίδας στη σκληρή κούρσα του ανταγωνισμού μεταξύ των εταιρειών ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών. 

    Η διοίκηση του ομίλου αναζητώντας ένα διαφορετικό μοντέλο παρουσίασης των προϊόντων της παρέχοντας παράλληλα διάφορες μορφές ψυχαγωγίας στους πελάτες της, σχεδιάζει να εισάγει μια νέα μορφή καταστημάτων "που δεν υπάρχει στην Ελλάδα και πιθανώς ούτε στο εξωτερικό" όπως αναφέρει ο επικεφαλής της Ηλεκτρονικής κ. Γιάννης Στρούτσης.

    Στα νέα Future Stores, όπως θα αποκαλούνται, εκτός από τα κλασσικά προϊόντα "που θα διατηρήσουν τις χαμηλές τους τιμές", θα διατίθενται και πιο εξεζητημένα είδη, ενώ στους χώρους τους θα φιλοξενούνται καφετέρια, οικολογική "γωνιά", ελεύθερο ίντερνετ αλλά και γυμναστήριο. Το... πείραμα της Ηλεκτρονικής θα παρουσιαστεί επισήμως στο κοινό κατά τα εγκαίνια του καταστήματος έκτασης 1.500 τ.μ. του Αμαρουσίου, που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ το δεύτερο "future store" στα Νότια Προάστια αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του έτους.

    Παρά τα φιλόδοξα σχέδια για τα καταστήματα του... μέλλοντος, η εταιρεία παραμένει επιφυλακτική για την πορεία της αγοράς το επόμενο έτος. Όπως επισημαίνει ο κ. Στρούτσης "η αγορά είναι πεσμένη, αλλά φαίνεται να σταθεροποιείται στα χαμηλά αυτά επίπεδα και να μη χειροτερεύει". 

    Στο 12μηνο που έληξε στις 30/6/09 η εταιρεία σημείωσε ζημιές για πρώτη φορά στην 20ετή δραστηριότητα της με τη σημερινή της μορφή, ενώ σε επίπεδο ομίλου παρουσίασε μείωση 15% στις πωλήσεις που διαμορφώθηκαν στα 193 εκατ. ευρώ και κάμψη 6% στα κέρδη που υποχώρησαν στα 6,3 εκατ. ευρώ.
     
    Στάση αναμονής στη Σερβία
     
    Και ενώ στην Ελλάδα βρίσκονται αλλαγές σε εξέλιξη, στη Σερβία η δραστηριότητα της Hλεκτρονικής παραμένει "προβληματική", σύμφωνα με τον κ. Στρούτση.

    "Η αγορά κινείται σε καλύτερα επίπεδα από τα χαμηλότερα που είχαν σημειωθεί το περασμένο διάστημα", τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, συμπληρώνοντας ότι οι ενδείξεις για βελτίωση του κλίματος είναι αρκετές για να μη προβεί η εταιρεία προς το παρόν σε ριζοσπαστικές αποφάσεις. Οι αναλυτές, πάντως, εκτιμούν ότι η εισροή χρημάτων που επίκειται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ρωσία, αναμένεται να τονώσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και να αυξήσει τις πωλήσεις στη χώρα.

    Στη Σερβία, όπου η Ηλεκτρονική δραστηριοποιείται από το 2007, λειτουργώντας συνολικά 3 καταστήματα σήμερα, η οικονομική κρίση έπληξε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τα νοικοκυριά σε σύγκριση με την Ελλάδα. Αυτό σε συνδυασμό με τη σημαντική υποτίμηση του τοπικού νομίσματος έναντι του ευρώ και την μείωση των μικτών περιθωρίων κέρδους τους εταιρείας λόγω της επιθετικής πολιτικής που ακολούθησε, οδήγησε σε σημαντική υποχώρηση των καταναλωτικών δαπανών. 

    Μαριέτα Χριστοπούλου

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ