Συνεχης ενημερωση
Του Χάρη Φλουδόπουλου
Μαζί με τις εκθέσεις των αναλυτών, το περιβάλλον της αγοράς ηλεκτρισμού προμηνύει συνέχιση της ισχυρής κερδοφορίας της ΔΕΗ, της οποίας τα αποτελέσματα εξαμήνου ανακοινώνονται την επόμενη εβδομάδα. Στην αγορά ηλεκτρισμού το α’ εξάμηνο του έτους η υδροηλεκτρική παραγωγή παρουσιάζει αύξηση 53,44%, υποκαθιστώντας με μηδενικό κόστος ενέργεια που θα παραγόταν είτε από πετρελαϊκές είτε από μονάδες φυσικού αερίου, με μεγαλύτερο λειτουργικό κόστος. Ταυτόχρονα η οριακή τιμή του συστήματος δηλαδή η τιμή της ελεύθερης αγοράς στη χονδρική από τις αρχές του έτους βρίσκεται κάτω από τα 60 €/MWh ενώ στο δεύτερο τρίμηνο έπεσε κάτω από τα 50 €/MWh έως και τα 42 €/MWh. Αλλά και οι εισαγωγές ηλεκτρισμού σε επίπεδο εξαμήνου παρουσιάζουν κάμψη της τάξης του 11,05%, που συνεπάγεται μείωση του αντίστοιχου κόστους για τη ΔΕΗ.
Στα επίσημα στοιχεία για την κατάσταση στην αγορά, που συνηγορούν υπέρ της ΔΕΗ, έρχονται να προστεθούν και οι εκτιμήσεις χρηματιστηριακών αναλυτών για αύξηση της κερδοφορίας πάνω από τις αρχικές προβλέψεις.
Από τις εκθέσεις που έχουν γίνει γνωστές, η Deutsche Bank, βλέπει τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται σε 373 εκατομμύρια ευρώ, έναντι ζημιών 112 εκ. ευρώ πέρυσι, δίνοντας έμφαση στη μεγάλη πτώση των τιμών των υγρών καυσίμων και του φυσικού αερίου, αλλά και στις χαμηλές τιμές που διαμορφώνονται στην αγορά χονδρικής για την ηλεκτρική ενέργεια (οριακή τιμή του συστήματος). Περίπου στα ίδια επίπεδα και η Ρiraeus Sec τοποθετεί την εκτίμησή της για καθαρά κέρδη στα 360,9 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα διατηρεί την τιμή στόχο για τη μετοχή της ΔΕΗ στα 19 ευρώ.
Σημειώνεται ότι οι τιμές χονδρικής συνεχίζουν να κινούνται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα μεταξύ 20 και 40 €/MWh, την οποία εν συνεχεία η ΔΕΗ πουλάει προς 75 €/MWh στις μεγάλες βιομηχανίες ενώ σε ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών οι χρεώσεις ξεπερνούν τα 110€/MWh. Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο τρίμηνο του έτους η εταιρεία κατέγραψε καθαρά κέρδη 219,5 εκατομμυρίων.
Deutche Bank
Στην έκθεσή της για τη ΔΕΗ, η Deutsche Bank διατηρεί την τιμή στόχο για τη μετοχή της επιχείρησης στα 22 ευρώ και τη σύσταση «buy». Εκτιμά τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDA) στα 860 εκατ. ευρώ για το εξάμηνο, από 222 εκατ. ευρώ πέρυσι και τα έσοδα να διαμορφώνονται στα 2,9 δισ. ευρώ. Για το δεύτερο τρίμηνο του 2009, ο διεθνής οίκος τοποθετεί τα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ στα 154 εκατ. ευρώ από ζημιές 142 εκατ. ευρώ, την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου χρόνου.
Piraeus Sec.
Από την πλευρά της η Piraeus Sec. αναφέρει ότι τα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου της ΔΕΗ αναμένεται να είναι «δυνατά» και διατηρεί αμετάβλητη τη σύσταση «outperform» για τις μετοχές. Στις εκτιμήσεις της για τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου του έτους, ο χρηματιστηριακός οίκος τοποθετεί τα έσοδα στα 1.397,8 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDA) στα 374,8 εκατ. ευρώ, από μόλις 16,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Τα καθαρά κέρδη του β΄ τριμήνου εκτιμώνται στα 141,4 εκατ. ευρώ, από ζημιές 141,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου χρόνου.
-
09:55 Βρετανία: Οριακή ανάπτυξη 0,1% στο τρίμηνο, κάτω από τις εκτιμήσεις
-
09:50 ΟΤΕ: Αύξηση 5% στον τζίρο και 2% στο προσαρμοσμένο EBITDA το γ' τρίμηνο
-
09:38 Hapag-Lloyd: Μείωση 50% των καθαρών κερδών στο εννεάμηνο
-
09:29 Επιχείρηση του "ελληνικού FBI" σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική - Συνελήφθη 19χρονος Τούρκος που κατείχε βαλλίστρα
-
09:16 Με κέρδη υποδέχθηκαν τα ασιατικά χρηματιστήρια τον τερματισμό του shutdown στις ΗΠΑ
-
09:13 Νέες αποκαλύψεις για τα email Έπσταϊν: Υποστήριζε ότι έδωσε πληροφορίες στους Ρώσους για τον Τραμπ
-
08:48 "Ζεσταίνονται" και πάλι Αθήνα-Λευκωσία για την ηλεκτρική διασύνδεση - Τα σήματα Μητσοτάκη-Χριστοδουλίδη
-
08:47 ΕΝΦΙΑ: Επιστροφή φόρου σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων από το 2014 - Ποιοι θα λάβουν αναδρομικά
-
08:46 Ακονίζονται μαχαίρια στο ΠΑΣΟΚ ενόψει του συνεδρίου- Νίκη ΠΑΣΟΚ στις εκλογές βλέπει ο Ανδρουλάκης
-
08:37 Αισιόδοξος ο Ρούμπιο για την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για τη Γάζα
-
Γιατί πολεμούν οι Ουκρανοί; Η απάντηση μπορεί να κρύβεται στο σκάνδαλο διαφθοράς 100 εκατ. δολαρίων
-
Από τα €6 στα €13,5 δισ.: Η πραγματική αποτίμηση μιας εταιρείας που παράγει την πρώτη ύλη του μέλλοντος
-
Κρατήστε τη Μακεδονία ξακουστή
-
ΕΝΦΙΑ: Επιστροφή φόρου σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων από το 2014 - Ποιοι θα λάβουν αναδρομικά
-
Οι μεγάλες business των λιανέμπορων στο real estate – Ποιοι αγοράζουν και γιατί
-
Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη να ξαναρχίσει επαφές με την Ευρώπη "όταν της περάσει η ρωσοφοβική υστερία"
-
Επιστολή: Η διαφθορά ως εθνικό προϊόν
-
Ένας ογκολόγος απαριθμεί τέσσερα απρόσμενα συμπτώματα καρκίνου που πρέπει να γνωρίζουμε
-
Metlen: Μείωσε τη short θέση του το Marshall Wace
-
Πανικός και απληστία
-
Επιστολή: Η διαφθορά ως εθνικό προϊόν (42)
-
Κρατήστε τη Μακεδονία ξακουστή (5)
-
Παύλος Γερουλάνος: Να καταργηθεί το Υπερταμείο και στη θέση του να δημιουργηθεί Ταμείο Εθνικού Πλούτου - "Μπορούμε να το διαπραγματευτούμε" (5)
-
Πράσινη ενέργεια: Μπορεί τελικά να είναι φθηνή, αλλά όχι εδώ (4)
-
Επιχείρηση του "ελληνικού FBI" σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική - Συνελήφθη 19χρονος Τούρκος που κατείχε βαλλίστρα (1)
-
Νέες αποκαλύψεις για τα email Έπσταϊν: Υποστήριζε ότι έδωσε πληροφορίες στους Ρώσους για τον Τραμπ (1)
-
"Ζεσταίνονται" και πάλι Αθήνα-Λευκωσία για την ηλεκτρική διασύνδεση - Τα σήματα Μητσοτάκη-Χριστοδουλίδη (1)
-
Πόσο θα αυξηθούν οι συντάξεις από την Πρωτοχρονιά (1)
-
Από τα €6 στα €13,5 δισ.: Η πραγματική αποτίμηση μιας εταιρείας που παράγει την πρώτη ύλη του μέλλοντος (1)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ