Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 21-Αυγ-2009 08:48

    Boskalis: "Αντίο" στην Υποθαλάσσια Θεσσαλονίκης

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
    Του Δημήτρη Δελεβέγκου
     
    Εγκαταλείπει κάθε ελπίδα να ολοκληρωθεί το έργο της Υποθαλάσσιας Οδικής Αρτηρίας Θεσσαλονίκης ο ολλανδικών συμφερόντων όμιλος Boskalis που μαζί με την Ελλάκτωρ και την Αρχιρόδον έχει αναλάβει την υλοποίηση του φιλόδοξου αυτού project. 

    Ο Peter Berdowski, διευθύνων σύμβουλος της Boskalis που συμμετέχει με ποσοστό 17,5% στην παραχωρησιούχο κοινοπραξία «Θερμαϊκή Οδός» (στην οποία επίσης συμμετέχουν η Ελλάκτωρ με 50% και η Αρχιρόδον με 32,5%) ανέφερε ούτε λίγο, ούτε πολύ, κατά το conference call του ομίλου για τα αποτελέσματα του αʼ εξαμήνου, ότι η Υποθαλάσσια σήραγγα της Θεσσαλονίκης έχει βυθιστεί σε...τρικυμιώδη πολιτικά νερά. 

    «Το project της Υποθαλάσσιας σήραγγας της Θεσσαλονίκης βρίσκεται στη δίνη μίας πολύ περίπλοκης πολιτικής κατάστασης και κρίνουμε συνετό να το διαγράψουμε από το βιβλίο των παραγγελιών μας» επεσήμανε ο Berdowski, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. 

    Σύμφωνα πάντα με τα ίδια δημοσιεύματα, η  πλέον γνωστή ευρωπαϊκή κατασκευαστική εταιρεία οδηγήθηκε στην αφαίρεση 70 εκατ. ευρώ από το βιβλίο παραγγελιών της, «κρίνοντας αβέβαιο το μέλλον της φιλόδοξης επένδυσης ύψους 477 εκατ. ευρώ». 

    Από τον Οκτώβριο του 2006, όταν και υπογράφηκε η σύμβαση παραχώρησης με την κοινοπραξία «Θερμαϊκή Οδός» η πρόοδος του έργου είναι πολύ μικρή, ενώ πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι αναζητείται «φόρμουλα» αποδέσμευσης των εμπλεκόμενων πλευρών από το συγκεκριμένο project.  

    Ερωτηθείς σχετικώς μόλις προ ημερών από το Capital.gr, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γ. Σουφλιάς, ανέφερε λακωνικά πως «θα υπάρξει ξεχωριστή ανακοίνωση για το θέμα αυτό».  

    Στις αρχές Ιουλίου έγινε γνωστό πως η ανάδοχος κοινοπραξία αποδέσμευσε τους περισσότερους εργαζόμενους που  απασχολούσε εδώ και δύο χρόνια στο εργοτάξιο στη δυτική πλευρά του λιμανιού της πόλης.

    Ανυπέρβλητα  εμπόδια για την εκπλήρωση του έργου αποτελούν, μεταξύ άλλων, οι προσφυγές στο ΣτΕ κατά των περιβαλλοντικών όρων του έργου και οι αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για αλλαγή βάθους εκσκαφών, κάτι που αυξάνει σημαντικά το κόστος υλοποίησης.  
                
    Σημειώνεται, τέλος, ότι η υλοποίηση της υποθαλάσσιας αρτηρίας, μήκους 6,5 χλμ., σε συνδυασμό με τον περιφερειακό δακτύλιο της πόλης θα συντελούσε σε μεγάλο βαθμό στην αποσυμφόρηση του κέντρου της συμπρωτεύουσας από τον υψηλό κυκλοφοριακό φόρτο και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες, η κυκλοφορία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα μειωνόταν σε ώρες αιχμής τουλάχιστον κατά 40%. 
     
     
     

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ