Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 17-Ιουλ-2009 00:03

  ΔΕΗ: Λιθάνθρακας ή πυρηνική ενέργεια! (upd2)

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14:38

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Τον Ιανουάριο του 2008, μία έκθεση της ΔΕΗ με τίτλο «O Ρόλος του Άνθρακα στη Στρατηγική Παραγωγής της ΔΕΗ» ανέφερε επί λέξει: «Υποψήφιες θερμοηλεκτρικές μονάδες για την περαιτέρω ανάπτυξη του συστήματος παραγωγής είναι νέες Λιγνιτικές μονάδες (Ελασσόνα, Δράμα), μονάδες Φυσικού Αερίου, Ανθρακικές, Πετρελαϊκές ή και Πυρηνικές μονάδες».  Τότε ο σάλος που προκλήθηκε, οδήγησε σε αναδίπλωση την εταιρεία, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα  με την οποία δήλωνε ότι δεν εξετάζει την πυρηνική ενέργεια.

  Ενάμιση χρόνο μετά και αφού στο μεταξύ με πολιτική απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης έχει απαγορευτεί η χρήση του λιθάνθρακα, η διοίκηση της ΔΕΗ επαναφέρει στο προσκήνιο την ατζέντα των πυρηνικών. Σύμφωνα με ενημέρωση που είχαν χθες οι Συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ από τον ίδιο τον κ. Αθανασόπουλο, ο επικεφαλής της ΔΕΗ, έχει στείλει επιστολή στο ΣΕΕΣ (Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής) με τις θέσεις της ΔΕΗ για το μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό. Σε αυτήν την επιστολή λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες των συνδικαλιστών που δεν διαψεύδονται από κύκλους της ΔΕΗ, ο κ. Αθανασόπουλος επαναφέρει το δίλημμα «πυρηνικά ή λιθάνθρακας».

  Συγκεκριμένα ο κ. Αθανασόπουλος φέρεται να είπε στους εκπροσώπους των εργαζομένων:  «Στείλαμε προ εβδομάδας επιστολή στο ΣΕΕΣ όπου επιμένουμε ότι βέλτιστη λυση για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας είναι οι ανθρακικές μονάδες. Αλλά εάν δε θέλει η κυβέρνηση η μόνη εναλλακτική λύση είναι τα πυρηνικά».

  Σημειώνεται πάντως ότι οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ρώτησαν τον κ. Αθανασόπουλο εάν εκφράζει προσωπικές απόψεις ή απόψεις και της κυβέρνησης, για να απαντήσει ότι η παραπάνω θέση είναι προσωπική γνώμη.

  Είναι φανερό ότι η διοίκηση της ΔΕΗ συνεχίζει να θεωρεί ως ορθή την επιλογή του λιθάνθρακα και σε αυτή την άποψη έχει στο πλευρό της και τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ. Ωστόσο σε περίπτωση που ο ενεργειακός σχεδιασμός για τα επόμενα χρόνια διατηρήσει το «μπλόκο» στο λιθάνθρακα, τότε η ΔΕΗ ζητά να επανεξεταστεί το θέμα της πυρηνικής ενέργειας.  Η συγκεκριμένη επιστολή προφανώς αποτελεί ένα ακόμη «χαρτί πίεσης» για το λιθάνθρακα. Και αυτό γιατί η ανάπτυξη μιας πυρηνικής μονάδας θα απαιτούσε στην καλύτερη περίπτωση τουλάχιστον 15 με 20 χρόνια. Εν τω μεταξύ τα προβλήματα του ηλεκτρικού συστήματος που σήμερα έχουν «κρυφτεί κάτω από το χαλί» της κρίσης, θα επανέλθουν και μάλιστα εντονότερα στην επιφάνεια. Οπότε η ΔΕΗ κρίνει ότι για την κάλυψη των αναγκών του συστήματος σε μονάδες βάσης (δηλαδή τις μονάδες που πρέπει να βρίσκονται σε λειτουργία 24 ώρες το 24ωρο) χρειάζονται λύσεις που θα μπορούν να υλοποιηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, δηλαδή οι ανθρακικές.

  Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επισημανθεί ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει κινητικότητα γύρω από το θέμα των πυρηνικών. Υπενθυμίζεται το πρόσφατο ερωτηματολόγιο του ΣΕΕΣ, που βολιδοσκοπούσε δημάρχους και εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών σε σχέση με το θέμα των πυρηνικών. Πρόσφατα επίσης η Ακαδημία Αθηνών, επιχείρησε να ανοίξει διάλογο για την πυρηνική ενέργεια

  Την ίδια στιγμή πάντως, η διοίκηση της ΔΕΗ δε φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε αναθεώρηση του επενδυτικού της σχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει το λιθάνθρακα. Προβλήματα όμως αντιμετωπίζει η ΔΕΗ στο σύνολο του επενδυτικού της προγράμματος για νέες μονάδες.

  Πρόκειται για τη νέα μονάδα φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη (800 MW), τη νέα μονάδα λιγνίτη στο Μελίτη Φλώρινας (450 MW) και την επίσης νέα μονάδα λιγνίτη Πτολεμαίδα 5 (600 MW), που παρουσιάζουν καθυστερήσεις και σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ εξετάζεται είτε να ακυρωθούν, είτε να αναβληθούν επ’ αόριστο. Σε αυτές τις μονάδες θα πρέπει να προστεθεί τέλος και η μονάδα του Αλιβερίου για την οποία ακόμη δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα χωροθέτησης. 

  "Αδειασμα" Χατζηδάκη σε Αθανασόπουλο

  Να "σβήσει" τις φωτιές που άναψε ο Π. Αθανασόπουλος σχετικά με το λιθάνθρακα και τα πυρηνικά, επιχειρεί η κυβέρνηση. Μάλιστα με δηλώσεις του, ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, "άδειασε" τον επικεφαλής της ΔΕΗ, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα και ότι «κυβερνητική πολιτική είναι το όχι στο λιθάνθρακα και όχι στα πυρηνικά». 

  Ο Κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι οι απόψεις Αθανασόπουλου είναι προσωπικές ενώ και το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής, δεν είναι παρά συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης, το οποίο δεν λαμβάνει αποφάσεις.

  Η επίσημη ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

  Η ανακοίνωση η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

  "Από τη σημερινή τετράωρη συνάντηση του προεδρείου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ με την Διοίκηση της ΔΕΗ έγινε φανερό ότι ο κ. Αθανασόπουλος έχει συμφωνήσει την παράδοση της ενέργειας αποκλειστικά στους ιδιώτες.

  Σε σχέση με την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΗ έγινε φανερό ότι η Διοίκηση υπηρετώντας επιλογές  των ιδιωτών δεν προτίθεται να προχωρήσει καμία μονάδα. Έχει καμία απάντηση η Κυβέρνηση γι΄ αυτό ;

  Το μεγαλόπνοο και πολυδιαφημισμένο επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ έγινε κουρελόχαρτο για να εξυπηρετηθούν τα ιδιωτικά συμφέροντα.

  Συγκεκριμένα :

  1) ΜΕΛΙΤΗ ΙΙ

  Για την μονάδα Μελίτη ΙΙ ο Διευθύνων Σύμβουλος είπε (σε  αντίθεση με ότι έλεγε μέχρι πρότινος) ότι ή νέα προκήρυξη δεν πρόκειται να βγει εάν δεν καταλήξει ο διαγωνισμός για την εκμετάλλευση του ορυχείου της Βεύης.
   
  Επιπροσθέτως είπε ότι σαν δεύτερη λύση εάν δεν μπορεί να γίνει η μονάδα από την ΔΕΗ ( αλήθεια από τι εξαρτάτε αυτό ;) να γίνει από κοινοπρακτικό σχήμα με την ΔΕΗ να έχει το 51% !  Φανταζόμαστε ότι δεν θα τολμήσει να αγγίξει τις αντικαταστάσεις των μονάδων τις ΔΕΗ και να παραχωρήσει μέρος τους στους ιδιώτες.

  Με λίγα λόγια ο κ. Αθανασόπουλος που με ευθύνη του ίδιου απέβη άκαρπος ο πρώτος διαγωνισμός γιατί δεν έκανε τίποτα απολύτως για να τον υποστηρίξει, παρά του ότι  έλεγε στις 18 Φεβρουαρίου ότι η μονάδα θα επαναπροκηρυχθεί, το αργότερο στα μέσα Μάιου και θα γίνει από την ΔΕΗ, σήμερα με την ανακολουθία του  έχει παραδοθεί στην Κυβέρνηση και στα συμφέροντα των ιδιωτών λέγοντας και κάνοντας τα ακριβώς αντίθετα.
   
  2) ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ.
   
  Στο ερώτημα της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ γιατί δεν ανοίγει ο διαγωνισμός της Μεγαλόπολης απάντησε ότι υπάρχει πρόβλήμα με τον αγωγό Φ.Α. ότι δεν φαίνεται να είναι έγκαιρα στο χώρο της μονάδας και συμπλήρωσε ότι  αφήνει κατά 80% ανοικτό το ενδεχόμενο να ακυρωθεί ο διαγωνισμός.

  Αλήθεια κ. Αθανασόπουλε όταν προκηρύξατε την μονάδα πριν λίγους μήνες δεν ξέρατε την τύχη του αγωγού ;

  Δεν μιλάτε με την ΔΕΣΦΑ; Η μήπως δεν γνωρίζετε τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού; Τελικά ποια πολιτική ακολουθείτε.
   
    3) ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ  V
    Στο ερώτημα πότε θα βγει η οριστική προκήρυξη της Πτολεμαΐδας V προσπαθώντας να κατασκευάσει άλλοθι για τις δικές τους «προγραμματισμένες» καθυστερήσεις η απάντηση ήταν ότι, εάν δεν προχωρήσουν οι απαλλοτριώσεις δεν πρόκειται να βγει ο διαγωνισμός !!!
   
    Με αυτή την λογική ο κ. Αθανασόπουλος, δηλαδή  να περιμένει :
   
  Για την ΜΕΛΙΤΗ II  να δει ποιος θα πάρει το Ορυχείο
  Για την ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ να πάει πρώτα το Φ.Α.
  Για την ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ V να προχωρήσουν πρώτα οι απαλλοτριώσεις.
   
   ΤΕΛΙΚΑ δεν πρόκειται να γίνει καμία απόλυτως μονάδα.
   
     Εν τω μεταξύ η αγορά ενέργειας θα έχει κατακλυσθεί από τις μονάδες των ιδιωτών που ήδη αρκετές κατασκευάζονται και άλλες είναι έτοιμες να ξεκινήσουν.
   
    Με το σκεπτικό του κ. Αθανασόπουλου αποδεικνύετε ότι το πολυδιαφημισμένο επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ, υπονομευόμενο από τον ίδιο, καταρρέει ως χάρτινος πύργος.
    Στην κούρσα της ταχύτητας η ΔΕΗ είναι καθηλωμένη.
   
    Αυτό εκθέτει τον ίδιο και αυτούς που τον διόρισαν απέναντι στο σύνολο του Ελληνικού Κοινοβουλίου που ξεδιάντροπα το ενημέρωνε ψευδώς, απέναντι στους Μετόχους και το επενδυτικό κοινό που παραπλάνησε, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες καλλιέργησε φρούδες ελπίδες.
   
  ΑΝΘΡΑΚΑΣ Ή ΠΥΡΗΝΙΚΑ
     Στο ερώτημα τι προτίθεται να κάνει σε σχέση με τις ανθρακικές μονάδες η απάντηση του κ. Αθανασόπουλου ήταν ότι «εμείς με επιστολή μας πριν από μια εβδομάδα στο ΣΕΕΣ επιμένουμε  ότι ο άνθρακας είναι η βέλτιστη επιλογή, αλλά εάν υπάρχει εμμονή για την μη χρησιμοποίηση του, τότε η λύση είναι η πυρηνική ενέργεια»
      Αυτό και μόνο αποδεικνύει ότι ο κ. Αθανασόπουλος δεν αντιλαμβάνεται την Ελληνική πραγματικότητα.
   
  ΜΠΡΟΣΤΑ Σ΄ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ.
  ΕΜΕΙΣ ΠΑΝΤΩΣ ΩΣ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ".

  ΔΕΗ: Διευκρινίσεις για καθυστερήσεις στο πρόγραμμα επενδύσεων της Παραγωγής

  Διευκρινίσεις σχετικά με καθυστερήσεις στο πρόγραμμα επενδύσεων της Παραγωγής και τον ενεργειακό σχεδιασμό της ΔΕΗ παραχωρεί σε ανακοίνωσή της η επιχείρηση.

  Ειδικότερα, η ΔΕΗ αναφέρει τα εξής:

  "1.Σε ότι αφορά τις παρατηρούμενες καθυστερήσεις στο πρόγραμμα παραγωγικών επενδύσεων της Επιχείρησης, αυτές έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί στην Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων και σε όλα τα ΜΜΕ, στις 25 Ιουνίου 2009, και η σχετική ομιλία του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ κ. Π. Αθανασόπουλου είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα (www.dei.com.gr) της Επιχείρησης.

  Οι καθυστερήσεις οφείλονται σε δυσκολίες που προέρχονται από:

  Διάφορους εξωγενείς παράγοντες που προκάλεσαν δυσκολίες και καθυστερήσεις, για την αντιμετώπιση των οποίων η Επιχείρηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να ξεπερασθούν μέσα στο συντομότερο χρονικό διάστημα. Ήδη, τα πολλά και ποικίλα προβλήματα που είχαν ανακύψει στο Αλιβέρι φαίνεται να επιλύονται οριστικά και θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής της νέας Μονάδας με καύσιμο φυσικό αέριο.

  Τον τρόπο εσωτερικής λειτουργίας της Επιχείρησης με μεθόδους και προγραμματισμό που δεν ανταποκρίνονται πλέον στα δεδομένα και τις ανάγκες που δημιουργεί η απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Στον τομέα αυτό η Διοίκηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αλλάξουν οι εσωτερικές διαδικασίες και η εταιρική κουλτούρα, προκειμένου να είναι περισσότερο αποτελεσματικός ο προγραμματισμός για την υλοποίηση τόσο μεγάλων και δύσκολων έργων, στα οποία εμπλέκονται πολλές δημόσιες υπηρεσίες, τοπικές κοινωνίες και πολλές εκατοντάδες επιχειρήσεων και ιδιωτών.

  Παρά τις ομολογουμένως σημαντικές καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί, το πρόγραμμα επενδύσεων δεν ανατρέπεται, καθώς οι καθυστερήσεις αυτές είναι πολύ μικρές μπροστά στις μεγάλης διάρκειας επενδύσεις, που θα καλύπτουν ανάγκες της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας για τα επόμενα 30 – 40 χρόνια, με τις νέες Μονάδες να εξασφαλίζουν πολύ καλλίτερες ενεργειακές και περιβαλλοντικές επιδόσεις.

  Η Επιχείρηση διαβεβαιώνει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ότι: η ολοκλήρωση των προγραμματισμένων επενδύσεων με συντεταγμένο τρόπο μέσα στο συντομότερο χρονικό διάστημα και με το βέλτιστο οικονομικό αποτέλεσμα αποτελεί ύψιστο μέλημά της.
   
  2.Σε ότι αφορά τις αναφορές ΜΜΕ για την ανάπτυξη πυρηνικών Μονάδων από την Επιχείρηση διευκρινίζονται τα εξής: 

  Η ΔΕΗ ουδέποτε σχεδίασε ή σχεδιάζει την ανάπτυξη πυρηνικών Μονάδων, ενώ κατ΄ επανάληψη στο παρελθόν έχει διαψεύσει σχετικά δημοσιεύματα. Αυτό ισχύει πλήρως και για τα σημερινά δημοσιεύματα. 

  Η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι η χώρα χρειάζεται να εξασφαλίσει την διαχρονικά ισόρροπη ικανοποίηση τριών παραμέτρων του ενεργειακού σχεδιασμού: α) ασφάλεια εφοδιασμού, β) οικονομικότητα και γ) προστασία του περιβάλλοντος. Για την ικανοποίηση αυτών των παραμέτρων, χρειαζόμαστε υπερσύγχρονης τεχνολογίας Μονάδες Βάσης, οι οποίες θα εξασφαλίζουν επάρκεια ρεύματος σε χαμηλές τιμές σε όφελος όλων των καταναλωτών και της ανταγωνιστικότητας της Εθνικής Οικονομίας, με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στο περιβάλλον. 

  Η ΔΕΗ, ως η μεγαλύτερη επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας, οφείλει να εκφράζει γνώμη για το ενεργειακό μέλλον της χώρας, στους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας που είναι εντεταλμένοι για τον ενεργειακό σχεδιασμό. Στο πλαίσιο αυτό, η Διοίκηση της ΔΕΗ σε πρόσφατη επιστολή της προς το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (σελ. 15), σχολιάζοντας την «Έκθεση 2009 για το Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό», επεσήμανε τα ακόλουθα:

  «Άποψη της ΔΕΗ είναι ότι το ΦΑ (σ.σ.: φυσικό αέριο) δεν μπορεί να αποτελεί τη μοναδική στρατηγική επιλογή για την εγκατάσταση νέων θερμικών μονάδων. Η μεγάλη υποχρέωσή μας είναι ότι πρέπει να ενδιαφερθούμε για την ασφάλεια και αξιοπιστία του ενεργειακού εφοδιασμού των επόμενων γενεών. Κατά την άποψή μας αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ΑΠΕ και με μονάδες ΦΑ. Απαιτούνται και θερμικές μονάδες βάσεως. Η ΔΕΗ δεν είναι υπέρ ή κατά οποιουδήποτε καυσίμου. Εάν είμαστε υποχρεωμένοι να χαράξουμε για τη χώρα μας και τους κατοίκους της μια ωφέλιμη και ολοκληρωμένη εθνική ενεργειακή στρατηγική για τον τομέα του ηλεκτρισμού, τότε δεν θα πρέπει να αποφύγουμε για οποιονδήποτε λόγο να συμπεριλάβουμε και θερμικές μονάδες βάσεως. Αυτές μπορεί να είναι μονάδες άνθρακα. Εάν όμως τις αποκλείσουμε λόγω της προστασίας του περιβάλλοντος, επειδή ενδεχομένως δεν πιστεύουμε ότι θα υπάρξει πρόοδος στις CCS (σ.σ.: Carbon Capture & Storage) τεχνολογίες, στις οποίες πιστεύουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τότε εφόσον δεν μπορούμε να αφήσουμε τις επόμενες γενιές χωρίς ασφαλή, αξιόπιστο και φθηνό ενεργειακό εφοδιασμό, η εναλλακτική λύση θα ήταν να εξεταστεί η πυρηνική ενέργεια».

  Από τα ανωτέρω είναι προφανές ότι, η Διοίκηση της ΔΕΗ εκφράζει απόψεις για το ενεργειακό μέλλον της χώρας και για εκείνο το ενεργειακό μείγμα που θα εξασφαλίζει επάρκεια και φθηνή ηλεκτρική ενέργεια για τις επόμενες γενεές με καθαρό περιβάλλον. 

  Αυτό σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει αλλαγή του εγκεκριμένου Επιχειρησιακού Σχεδίου και των προγραμματισμένων επενδύσεων της Παραγωγής της."

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ