07:31 10/09
Βόρεια Προάστια: Μεγαλώνει το έλλειμμα κατοικιών προς πώληση κι ενοικίαση
Τα ελάχιστα διαθέσιμα ακίνητα δημιουργούν συνθήκες υψηλών τιμών.
Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Με το 2008 να αφήνει πίσω του ζημιές για τη Reds και τις προβλέψεις των ειδικών να κάνουν λόγο για ακόμη δυσκολότερους καιρούς στον κλάδο της ακίνητης περιουσίας, η θυγατρική εταιρεία διαχείρισης ακινήτων του ομίλου Ελλάκτωρ επιλέγει να μην αναστείλει τα projects της, αλλά να προχωρήσει στην υλοποίηση τους με πιο συντηρητικό όμως ρυθμό.
Η εισηγμένη που παρουσίασε, κατά τη χρήση του 2008, σε επίπεδο ομίλου, ζημιές προ φόρων 1,9 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της υποτίμησης του ρουμανικού Λέου (RON) σε δανειοδοτήσεις που έγιναν σε ευρώ, διατηρεί τις δυνάμεις της και αναζητά αποκλειστικά ευκαιρίες με εξασφαλισμένη ζήτηση. Την ίδια στιγμή, προσβλέπει στην ασφάλεια που δημιουργούν οι παραχωρήσεις δημόσιων ακινήτων, συμμετέχοντας σε διαγωνισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Συγκεκριμένα, η Reds επιδιώκοντας να εκμεταλλευτεί την αναξιοποίητη «κληρονομιά» των Ολυμπιακών αγώνων έχει βάλει στο «στόχαστρό» της, την απόκτηση του δικαιώματος διαχείρισης και εκμετάλλευσης για 50 έτη του Εμπορικού Κέντρου του Ολυμπιακού Χωριού, όπως και την εκμίσθωση του δικαιώματος εμπορικής λειτουργίας και εκμετάλλευσης του, προς διαμόρφωση, διεθνούς συνεδριακού κέντρου Αθηνών στον ολυμπιακό πόλο Φαλήρου των Ολυμπιακών Ακινήτων, δομήσιμης επιφάνειας 55.000 τ.μ.
Όπως επισημαίνεται στη σχετική προκήρυξη της Ολυμπιακά Ακίνητα, η έκταση του υπό ανέγερση διεθνούς συνεδριακού κέντρου καταλαμβάνει το ανατολικό τμήμα του Ολυμπιαού Πόλου Φαλήρου, ενός νεοδιαμορφωμένου θαλασσίου μετώπου και από τα πλέον ελκυστικά σημεία της Αθήνας. Η εγκατάσταση γειτνιάζει άμεσα με το χώρο του παλαιού Ιπποδρόμου, όπου προβλέπεται η δημιουργία της Λυρικής Σκηνής, της νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης και του πολιτιστικού πάρκου Αθηνών, καθώς και με την εθνική Ναυταθλητική Μαρίνα και την εγκατάσταση του Beach Volley, όπου προβλέπεται η ανάπτυξη πολιτιστικών, ψυχαγωγικών ή/και εμπορικών δραστηριοτήτων.
Παράλληλα, η Reds συμμετέχει στο διαγωνισμό για την μακροχρόνια παραχώρηση δικαιώματος διαχείρισης και εκμετάλλευσης του Κτιριακού Συγκροτήματος του τερματικού σταθμού της ΓΑΙΑΟΣΕ στο λιμάνι του Πειραιά, όπου θα δημιουργηθεί εμπορικό κέντρο.
«Στοπ» λόγω κρίσης
Μεσούσης της οικονομικής κρίσης, τα projects της εισηγμένης στη Ρουμανία κατεβάζουν ταχύτητες. Ειδικότερα, η Reds παγώνει τις εργασίες του συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ επί της Λίµνης Μπανεάσα στο Βουκουρέστι, ενώ για το ακίνητο μικτής χρήσης στην περιοχή Splaiul Unirii του Βουκουρεστίου (προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ, αν και η εταιρεία συνεχίζει τη διαδικασία πολεοδόμησής του, επανεκτιμά τα δεδομένα της τοπικής κτηματαγοράς με στόχο την αδειοδότηση κτηριακού συγκροτήματος μεικτής χρήσης. Οι δύσκολες συνθήκες φρέναραν και το ρυθμό πωλήσεων του οικιστικού συγκροτήματος Ampelia στην Κάντζα Αττικής, με το 50% των κατοικιών να έχει ήδη πωληθεί.
Όσον αφορά το κτήριο γραφείων της εταιρείας στην Ακαδημία Πλάτωνος και το οικιστικό συγκρότημα στο οικόπεδο της Βίλας Καμπά στην Κάντζα Αττικής, η ολοκλήρωση των αρχαιολογικών ανασκαφών (προβλέπεται τέλος Α’ εξαμήνου 2009) και η έγκριση σημειακής τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου αντίστοιχα θα ανάψουν το πράσινο φως για τη συνέχιση των σχετικών εργασιών.
Στο στάδιο της εξασφάλισης των αναγκαίων αδειών (έγκριση οριοθέτησης Περιοχής οργανωμένης ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων, μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων) βρίσκεται η εταιρεία τόσο για την υλοποίηση του εμπορικού κέντρου στο ακίνητο της Κάντζας επί της Αττικής Οδού, όσο και για το κτήριο εμπορικών χρήσεων στην Ελευσίνα.
Αντίθετα, για το εμπορικό πάρκο στο ακίνητο της Γυαλού, στα Σπάτα Αττικής, αναμένεται εντός του 2009 να εκδοθεί η οικοδομική άδεια και να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής, ενώ η έναρξη λειτουργίας του τοποθετείται στο πρώτο εξάμηνο του 2011. Η εταιρεία έχει ήδη υπογράψει µε την εταιρεία McArthurglen Hellas προσύµφωνο πώλησης ενός τµήµατος της Γυαλού µε τίµηµα 13,4 εκατ. ευρώ.