13:13 10/09
Forum SA: Στρατηγική εξαγορά της Omind Creatives
Αναφερόμενος στο οικονομικό σκέλος της συμφωνίας, ο κ. Παναγούλιας υπογράμμισε ότι "το τίμημα αντανακλά εύλογα την αξία των brands".
Με αύξηση του κύκλου εργασιών και παράλληλη ωστόσο μείωση των καθαρών κερδών ολοκλήρωσε το 2008 η Sprider Stores.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών στη χρήση 2008 αυξήθηκε κατά 20,3% και ανήλθε σε 154,072 εκατ. ευρώ έναντι 128,103 εκατ. ευρώ το 2007. Η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στην λειτουργία των 35 νέων σημείων πώλησης κατά τη διάρκεια της χρήσης.
Παράλληλα, τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας υποχώρησαν στα 13,442 εκατ. ευρώ έναντι 24,457 εκατ. ευρώ το 2007.
Τα μικτά κέρδη, διαμορφώθηκαν σε 98,884 εκατ. ευρώ, έναντι 74,490 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 32,7% σε
σχέση με το 2007. Το περιθώριο μικτού κέρδους διαμορφώθηκε σε 64,2% επί του ενοποιημένου κύκλου
εργασιών έναντι 58,1% το 2007, σημειώνοντας αύξηση κατά 6,1 ποσοστιαίες μονάδες, γεγονός που αποδίδεται
κυρίως στην βελτιωμένη λειτουργική αποτελεσματικότητα του συστήματος προμηθειών του Ομίλου καθώς και στην περαιτέρω διολίσθηση του Δολαρίου Η.Π.Α. έναντι του ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο της χρήσης 2008. Σημειώνεται ότι αντίστοιχα αναμένεται να επηρεασθεί το μικτό περιθώριο του Ομίλου από τυχόν ενίσχυση του Δολαρίου Η.Π.Α. έναντι του Ευρώ.
Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 29,398 εκατ. ευρώ έναντι 21,752 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 35,2%. Τα κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) ανήλθαν σε 19,815 εκατ. ευρώ έναντι 16,041 εκατ. ευρώ το 2007, αυξημένα κατά 23,5%, ενώ τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 17,763 εκατ. ευρώ, έναντι 34,147 εκατ. ευρώ της παρελθούσας χρήσης.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το 2008 επετεύχθη σημαντική ανάπτυξη της δραστηριότητας παρά τις ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες που επικράτησαν εντός της εξεταζόμενης χρήσης και με εμφανή τα σημάδια της διεθνούς οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα στο 2ο εξάμηνο του 2008, το οποίο χαρακτηρίστηκε από μείωση της ρευστότητας, συρρίκνωση της ζήτησης, μείωση των επενδύσεων, και έντονα ευμετάβλητες συνθήκες στις αγορές. Επιπλέον, στο τέλος της χρήσης τα απροσδόκητα γεγονότα και οι ταραχές του Δεκεμβρίου 2008 που σημειώθηκαν τόσο στην Αθήνα όσο και σε διάφορες περιοχές της χώρας, κατέληξαν, πέραν του εμπρησμού του SPRIDER STORE Λυκόβρυσης νωρίτερα στη χρήση, στην ολοσχερή καταστροφή του καταστήματος – ναυαρχίδας του Ομίλου επί της οδού Ερμού ενώ μικρότερες ζημιές υπέστησαν και άλλα καταστήματα της Εταιρίας ανά την Ελλάδα. Τα γεγονότα αυτά σε συνδυασμό με την συνεπακόλουθη καθίζηση της ζήτησης στον πλέον σημαντικό μήνα του έτους, αναπόφευκτα επηρέασαν την πορεία της δραστηριότητας και των αποτελεσμάτων.
Στρατηγική επιλογή της Διοίκησης του Ομίλου προκειμένου αντιμετωπιστούν οι πρωτόγνωρες και ιδιαίτερα αρνητικές συγκυρίες που διαμορφώθηκαν μέσα στην προηγούμενη χρονιά ήταν η απρόσκοπτη συνέχιση της ταχείας ανάπτυξης και επέκτασης του δικτύου του Ομίλου, με βασικούς άξονες αφενός το επιτυχημένο μοντέλο του καταστήματος SPRIDER και αφετέρου την προσέγγιση της οικογένειας πάντα με γνώμονα την προσφορά προϊόντων με άριστη σχέση τιμής – μόδας – ποιότητας.
Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, ο Όμιλος προχώρησε στη χρήση 2008 στην δημιουργία 35 νέων σημείων πώλησης. Πιο συγκεκριμένα, εντός του 2008 τέθηκαν σε λειτουργία 21 καταστήματα στην Ελλάδα, εκ των οποίων δέκα σημεία πώλησης εγκαινιάστηκαν σε Αττική και Θεσσαλονίκη και 11 καταστήματα στην επαρχία. Επιπλέον, δημιουργήθηκαν και 14 καταστήματα στο εξωτερικό, εκ των οποίων εννέα (9) καταστήματα δημιουργήθηκαν στην Ρουμανία, 3 καταστήματα στην Βουλγαρία και από 1 κατάστημα σε Κύπρο και Πολωνία.
Εξάλλου, σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα το Ομίλου της χρήσης 2008 έχουν επιβαρυνθεί με έκτακτη μηεπαναλαμβανόμενη ζημία προ φόρων ύψους 1,607 εκατ. ευρώ, η οποία αφορά εκκρεμείς αποζημιώσεις που
διεκδικεί η μητρική εταιρεία από το Ελληνικό Δημόσιο και αφορούν τις πυρκαγιές στα καταστήματά της σε Λυκόβρυση και Ερμού. Ο Όμιλος έχει προβεί στις κατάλληλες ενέργειες και εκτιμά πως θα ανακτήσει πλήρως την ανωτέρω ζημία.
Για λόγους συντηρητικότητας και συμμορφούμενος με τις σχετικές διατάξεις των Δ.Π.Χ.Α., ο Όμιλος αναγνώρισε στην τρέχουσα χρήση το σύνολο της ανωτέρω ζημίας. Αντίστοιχα πρόκειται να αναγνωρίσει το σχετικό έσοδο στην χρήση που αυτό θα εισπραχθεί. Η Διοίκηση εκτιμά ότι εντός της χρήσης 2009 η εν λόγω εκκρεμότητα πρόκειται να διακανονισθεί.
Επιπλέον, στα αποτελέσματα του Ομίλου της χρήσης 2007, περιλαμβάνονται έκτακτα αποτελέσματα αφενός από την πώληση του EXPO ATHENS και του καταστήματος SPRIDER STORE στην Ανθούσα καθώς και από την πώληση ακινήτου που ανέγειρε ο Όμιλος στη Βουλγαρία, αφετέρου δε από τη διακοπή λειτουργίας και εκκαθάριση της θυγατρικής εταιρίας MEGATHLON HELLAS A.E. Οι παραπάνω ενέργειες συνεισέφεραν στα ενοποιημένα αποτελέσματα της χρήσης 2007 συνολικό μη επαναλαμβανόμενο κέρδος προ φόρων ύψους 15,841 εκατ. ευρώ.
Συνεπώς, μη λαμβάνοντας υπόψη τα ως άνω έκτακτα αποτελέσματα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών σημείωσε αύξηση της τάξεως του 20,3% και ανήλθε σε 154,072 εκατ. ευρώ έναντι 128,063 εκατ. ευρώ το 2007. Τα ενοποιημένα μικτά κέρδη, διαμορφώθηκαν σε 98,884 εκατ. ευρώ, έναντι 74,486 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 32,8% σε σχέση με το 2007. Ταυτόχρονα το περιθώριο μικτού κέρδους διαμορφώθηκε σε 64,2% επί του ενοποιημένου κύκλου εργασιών έναντι 58,2% το 2007, σημειώνοντας αύξηση κατά 6,0 ποσοστιαίες μονάδες.
Τα ενοποιημένα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBITDA)
εμφανίζονται αυξημένα κατά 19,8% στα 29,398 εκατ. ευρώ, έναντι 24,539 εκατ. ευρώ της χρήσης 2007. Σημειώνεται ότι τα συνολικά λειτουργικά έξοδα σε ενοποιημένη βάση αυξήθηκαν κατά 50,2% διαμορφώθηκαν σε 77,587 εκατ. ευρώ, έναντι 51,641 εκατ. ευρώ το 2007, γεγονός το οποίο αποδίδεται στο κόστος λειτουργίας των τριάντα πέντε (35) νέων καταστημάτων του Ομίλου, που αντιπροσωπεύει αύξηση του δικτύου πωλήσεων του Ομίλου της τάξης του 53%.
Αντίστοιχα, τα ενοποιημένα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και επενδυτικών αποτελεσμάτων (ΕΒΙΤ)εμφανίζονται αυξημένα κατά 5,2% στα 19,815 εκατ. ευρώ έναντι 18,828 εκατ. ευρώ το 2007, επηρεασμένα από την κατά 67,8% αύξηση των ενοποιημένων αποσβέσεων (2008: € 9.583 χιλ. – 2007: € 5.711 χιλ.) συνεπεία του αναπτυξιακού προγράμματος που υλοποιήθηκε κατά την χρήση 2008.
Αυξημένα κατά 5,8% εμφανίζονται τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων (ΕΒΤ) που διαμορφώθηκαν σε 19,370 εκατ. ευρώ έναντι 18,304 εκατ. ευρώ το 2007. Αύξηση κατά 3,9% σημείωσαν τα ενοποιημένα λειτουργικά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (ΕΑΤΑΜ) και ανήλθαν σε 14,670 εκατ. ευρώ έναντι 14,125 εκατ. ευρώ κατά την προηγούμενη χρήση.
Η ανακοίνωση καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι στο πλαίσιο του αναπτυξιακού προγράμματος της SPRIDER STORES, μέσα στην χρήση 2008 πραγματοποιήθηκαν συνολικές επενδύσεις ύψους € 36.076 χιλ., οι οποίες αφορούσαν κατά κύριο λόγο στην επέκταση και την ανανέωση του δικτύου καταστημάτων του Ομίλου. Πιο συγκεκριμένα οι ανωτέρω επενδύσεις αφορούσαν στο άνοιγμα των τριάντα πέντε (35) νέων καταστημάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό, στην ανακαίνιση τεσσάρων (4) υφιστάμενων σημείων πώλησης, στην ανακατασκευή του καταστραφέντος καταστήματος της Λυκόβρυσης, καθώς και στον εκσυγχρονισμό της αποθήκης του Ομίλου και των μηχανογραφικών του συστημάτων.
Η Διοίκηση εκτιμά ότι η παρούσα οικονομική κρίση η οποία επηρεάζει άμεσα όλους τους παραγωγικούς τομείς της
οικονομίας, επηρεάζει αντίστοιχα και την αγορά λιανικής, εντός της οποίας λειτουργεί και ο Όμιλος. Με γνώμονα το
μέχρι σήμερα ιδιαίτερα επιτυχημένο μοντέλο SPRIDER STORES τόσο στη Ελλάδα όσο και στο δίκτυο που διαθέτει σε χώρες της ΝΑ Ευρώπης, έχοντας δώσει σημάδια θετικής πορείας ειδικά σε παρόμοιες περιόδους, στρατηγική επιλογή της Διοίκησης παραμένει η συνέχιση του αναπτυξιακού προγράμματος του Ομίλου και στο 2009.
Συγκεκριμένα ο Όμιλος έχει ως στόχο την ανάπτυξη του δικτύου με τη προσθήκη δέκα (10) νέων σημείων πώλησης. Κατά συνέπεια, για την υλοποίηση των ως άνω στόχων και για την αντιμετώπιση των ιδιαίτερα ευμετάβλητων συνθηκών στην αγορά και της επιφυλακτικότητας που εκδηλώνουν οι τράπεζες στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και με σκοπό την ταμειακή ενίσχυση του Ομίλου και την χρηματοδότηση της προγραμματισμένης ανάπτυξης για το 2009 μέσω ιδίων κεφαλαίων, η Διοίκηση σκοπεύει να προτείνει στην Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων, που σχεδιάζεται να συνέλθει την Δευτέρα 15 Ιουνίου 2008 την μη διανομή μερίσματος.
Τέλος, η Διοίκηση του Ομίλου, υπό το πρίσμα της αβεβαιότητας που επικρατεί από την πρόσφατη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και τη δυσκολία προσδιορισμού τόσο του βάθους όσο και της διάρκειας την παρούσας
οικονομικής ύφεσης, γνωστοποιεί ότι δεν πρόκειται να προβεί σε δημοσίευση εκτιμήσεων για την πορεία των οικονομικών μεγεθών της τρέχουσας χρήσης 2009.
Δείτε αναλυτικά το Δελτίο Τύπου με τα οικονομικά αποτελέσματα στη δεξιά στήλη "σχετικά αρχεία".