18:51 10/09
Τουρκία και Ιταλία ενώνουν δυνάμεις: Η Saipem ξεκινά την γ' φάση του πρότζεκτ φυσικού αερίου στον Εύξεινο Πόντο
Η Τουρκία επενδύει 1,5 δισ. δολάρια στο υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου Sakarya.
Πτωτικά κινήθηκαν τα κέρδη της Frigoglass στο 2008. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση τα καθαρά κέρδη μη συνυπολογιζομένης της SFA μειώθηκαν κατά 48% διαμορφούμενα στα 23,7εκατ. ευρώ κατά την διάρκεια του έτους, εξαιτίας των αυξημένων ζημιών από τις συναλλαγματικές διαφορές, τα χρηματοοικονομικά έξοδα και τον φορολογικό συντελεστή. Εξαιρουμένου του κόστους αναδιάρθρωσης ύψους 16εκατ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 12,5% στα 39,8 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα και όσον αφορά τα ενοποιημένα έσοδα η Frigoglass ανακοίνωσε αύξηση 7,6% στα 487,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η συνεισφορά της SFA ανήλθε σε 50,4 εκατ. ευρώ. Μη συμπεριλαμβανομένης της SFA οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 3,5% ανερχόμενες σε 437,4 εκατ. ευρώ, μετά αύξηση της τάξης του 13,1% που σημειώθηκε την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, γεγονός που -όπως τονίζεται στην ανακοίνωση- αντικατοπτρίζει την επιδείνωση των παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών.
Ο κ. Πέτρος Διαμαντίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Frigoglass, σχολίασε: “Κατά την διάρκεια του 2008 η Frigoglass συνέχισε την γεωγραφική της εξάπλωση στην Τουρκία και στις Φιλιππίνες. Η στρατηγική διαφοροποίησης τόσο γεωγραφικά όσο και σε επίπεδο πελατειακής βάσης, αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα του επιχειρηματικού μας μοντέλου καθώς η άνοδος των αναπτυσσόμενων περιοχών της Αφρικής και της Ασίας, εν μέρει εξισορρόπησαν την πτώση της Ρωσίας και της Γερμανίας κατά την διάρκεια του έτους. Παράλληλα ο κλάδος της υαλουργίας στη Νιγηρία συνέχισε την δυναμική του πορεία.
Οι αντίξοες οικονομικές συνθήκες του τελευταίου εξαμήνου του 2008, συνεχίζονται το 2009, και για το λόγο αυτό διευρύναμε και επιταχύναμε το πρόγραμμα εξορθολογισμού των παραγωγικών μας μονάδων, το οποίο ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου έτους. Οι πρωτοβουλίες αυτές στοχεύουν στην βέλτιστη κοστολογική δομή, στην αυστηρή διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης καθώς και στον εξορθολογισμό των κεφαλαιακών δαπανών ενώ θα αποτελέσουν ισχυρά θεμέλια, θέτοντας την Frigoglass σε ανταγωνιστικότερη θέση στο μέλλον.
Αναμένουμε το οικονομικό περιβάλλον το 2009 να παραμείνει δυσχερές ενώ περιμένουμε διαφοροποίηση στην εποχικότητα των πωλήσεων, με τις πωλήσεις του παραδοσιακά δυνατού πρώτου τριμήνου να μεταφέρονται στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. Οι ανεπτυγμένες αγορές μας αναμένεται να παρουσιάσουν αδυναμία στο έτος που διανύουμε ενώ οι αναπτυσσόμενες να συνεχίσουν την θετική τους πορεία, με συνεισφορά για πρώτη φορά, από την Κίνα και τις Φιλιππίνες. Στοχεύουμε σε θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές για το σύνολο του 2009, ενώ παράλληλα στην διατήρηση του δείκτη Καθαρό χρέος προς Κέρδη προ Φόρων Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) κοντά στο βέλτιστο επίπεδο. Πιστεύουμε μακροπρόθεσμα ότι η δυναμική του παγκόσμιου κλάδου ποτών και αναψυκτικών θα παραμείνει ισχυρή καθώς και οι επενδύσεις των πελατών μας σε λύσεις ψύξης στο ιδιαίτερα κερδοφόρο κανάλι διανομής προϊόντων άμεσης κατανάλωσης θα συνεχίσουν να αποτελούν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης.”
Οικονομικά Αποτελέσματα 2008 |
|
|
|
|
(σε ΄000 ευρώ) |
Ενοποιημένα 2008 (1) |
Διαφορά% |
Συγκρίσιμα2008 (2) |
Διαφορά% |
Πωλήσεις |
487,8 |
7,6% |
437,4 |
-3,5% |
Λειτουργικά Κέρδη (ΕΒΙΤ) |
47,3 |
-33,6% |
50,9 |
-28,6% |
Χωρίς έξοδα αναδιάρθρωσης(3) |
64,8 |
-9,0% |
66,4 |
-6,9% |
Καθαρά Κέρδη |
19,5 |
-57,2% |
23,7 |
-48,0% |
Χωρίς έξοδα αναδιάρθρωσης (3) |
37,0 |
-18,7% |
39,8 |
-12,5% |
Αναλυτικά τα μεγέθη
Οι πωλήσεις του Κλάδου Επαγγελματικής Ψύξης, μη συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων της SFA, μειώθηκαν κατά 7,7%, στα 361,7 εκατ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν το 83% των πωλήσεων.
Άνοδο των πωλήσεων παρουσίασαν οι αναπτυσσόμενες αγορές της Αφρικής/Μέσης Ανατολής και της Ασίας/Ωκεανίας, που σημείωσαν αύξηση 51,2% και 37,7% αντίστοιχα. Η αυξημένη συμμετοχή των συγκεκριμένων αγορών στο σύνολο των πωλήσεων του Κλάδου Επαγγελματικής Ψύξης είχε ως επίπτωση την μεγαλύτερη συμμετοχή μικρότερων μοντέλων στις πωλήσεις, επηρεάζοντας αρνητικά το μείγμα πωληθέντων.
Οι αγορές που σημείωσαν μεγαλύτερη άνοδο πωλήσεων ήταν η Ουκρανία, το Μαρόκο η Πολωνία και η Νιγηρία με αξιοσημείωτη συμμετοχή από την Ελλάδα, την Ρουμανία, την Σερβία, την Ινδονησία και την Ινδία. Η Ανατολική και η Δυτική Ευρώπη σημείωσαν μείωση πωλήσεων της τάξης του 16,6% και 23,3% αντίστοιχα, κυρίως εξαιτίας της μειωμένης δραστηριότητας της Ρωσίας και της Γερμανίας.
Οι πωλήσεις προς την Coca-Cola Τρία Εψιλον μειώθηκαν κατά 4,8% στην διάρκεια του 2008 αντιπροσωπεύοντας τώρα το 32,7% των πωλήσεων του κλάδου επαγγελματικής ψύξης σε σύγκριση με το 31,7% που είχε σημειωθεί στην αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Οι πωλήσεις προς τους άλλους εμφιαλωτές της Coca-Cola μειώθηκαν κατά 9,6% με αυτή την κατηγορία πελατών τώρα να συνεισφέρει το 27,3% των πωλήσεων του κλάδου ψύξης σε σχέση με το 27,9% της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους. Οι πωλήσεις προς τις ζυθοποιίες μειώθηκαν κατά 11,8% ενώ η συμμετοχή τους στις πωλήσεις του Κλάδου Ψύξης έφτασε στο 28,7% έναντι 30,1% κατά το προηγούμενο έτος. Οι πωλήσεις στον τομέα των γαλακτοκομικών συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, σημειώνοντας άνοδο κατά 71,6%, αυξάνοντας την συνεισφορά τους στις πωλήσεις σε 2,1% σε συγκρίση με το 1,1% κατά το προηγούμενο έτος.
Ο κλάδος της Νιγηρίας συνεχίζει να παρουσιάζει δυναμική ανάπτυξης παρά την σημαντική αύξηση της τάξης του 17,7% κατά το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας αύξηση πωλήσεων κατά 21,2% σε ευρώ ανερχόμενες σε €71,0 εκ.. Η αύξηση αυτή αντιστοιχεί σε 22,5% σε τοπικό νόμισμα. Η άνοδος προήλθε από την εξαιρετική πορεία του τομέα της υαλουργίας, όπου οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 27,7% σε ευρώ, ανερχόμενες σε €52,4εκ. Ο συγκεκριμένος κλάδος αντιπροσωπεύει το 16% των ενοποιημένων πωλήσεων. Το καθαρό κέρδος από τον κλάδο της Νιγηρίας αυξήθηκε κατά 159,3% σε ευρώ, ανερχόμενο σε €6,5εκ.
Ο κλάδος των πλαστικών, συνέχισε να σημειώνει σημαντική άνοδο των πωλήσεων κατά 18,7% ανερχόμενες σε €6,1 εκ., ενώ η αύξηση του καθαρού κέρδους ήταν της τάξης του 73,1% ανερχόμενο σε €0,7εκ.
Το Λειτουργικό Κέρδος, μη συμπεριλαμβανομένης της SFA, μειώθηκε κατά 28,6% σε €50,9εκ., εξαιτίας του κόστους αναδιάρθρωσης καθώς και των αντίξοων οικονομικών συνθηκών. Το Λειτουργικό Κέρδος εξαιρουμένου του κόστους αναδιάρθρωσης μειώθηκε κατά 6,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος ανερχόμενο σε €66,4εκ.