Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 19-Μαρ-2009 09:16

    Frigoglass: Πτώση 48% στα κέρδη του 2008

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Πτωτικά κινήθηκαν τα κέρδη της Frigoglass στο 2008. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση τα καθαρά κέρδη μη συνυπολογιζομένης της SFA μειώθηκαν κατά 48% διαμορφούμενα στα 23,7εκατ. ευρώ κατά την διάρκεια του έτους, εξαιτίας των αυξημένων ζημιών από τις συναλλαγματικές διαφορές, τα χρηματοοικονομικά έξοδα και τον φορολογικό συντελεστή. Εξαιρουμένου του κόστους αναδιάρθρωσης ύψους 16εκατ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 12,5% στα 39,8 εκατ. ευρώ.

    Παράλληλα και όσον αφορά τα ενοποιημένα έσοδα η Frigoglass ανακοίνωσε αύξηση 7,6% στα 487,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η συνεισφορά της SFA ανήλθε σε 50,4 εκατ. ευρώ. Μη συμπεριλαμβανομένης της SFA οι πωλήσεις  μειώθηκαν κατά 3,5% ανερχόμενες σε 437,4 εκατ. ευρώ, μετά αύξηση της τάξης του 13,1% που σημειώθηκε την αντίστοιχη περίοδο του  προηγούμενου έτους, γεγονός που -όπως τονίζεται στην ανακοίνωση- αντικατοπτρίζει την επιδείνωση των παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών.

    Ο κ. Πέτρος Διαμαντίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Frigoglass, σχολίασε: “Κατά την διάρκεια του 2008 η Frigoglass συνέχισε την γεωγραφική της εξάπλωση στην Τουρκία και στις Φιλιππίνες. Η  στρατηγική διαφοροποίησης τόσο γεωγραφικά όσο και σε επίπεδο πελατειακής βάσης, αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα του επιχειρηματικού μας μοντέλου καθώς η άνοδος των αναπτυσσόμενων περιοχών της Αφρικής και της Ασίας, εν μέρει εξισορρόπησαν την πτώση της Ρωσίας και της Γερμανίας κατά την διάρκεια του έτους. Παράλληλα ο κλάδος της υαλουργίας στη Νιγηρία συνέχισε την δυναμική του πορεία. 

    Οι αντίξοες οικονομικές συνθήκες του τελευταίου εξαμήνου του 2008, συνεχίζονται το 2009, και για το λόγο αυτό διευρύναμε και επιταχύναμε το πρόγραμμα εξορθολογισμού των παραγωγικών μας μονάδων, το οποίο ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου έτους. Οι πρωτοβουλίες αυτές στοχεύουν  στην βέλτιστη κοστολογική δομή, στην  αυστηρή διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης καθώς και στον εξορθολογισμό των κεφαλαιακών δαπανών ενώ θα αποτελέσουν ισχυρά θεμέλια, θέτοντας την Frigoglass σε ανταγωνιστικότερη θέση στο μέλλον.
     
    Αναμένουμε το οικονομικό περιβάλλον το 2009 να παραμείνει δυσχερές ενώ περιμένουμε διαφοροποίηση στην εποχικότητα των πωλήσεων, με τις πωλήσεις του παραδοσιακά δυνατού πρώτου τριμήνου να μεταφέρονται στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. Οι ανεπτυγμένες αγορές μας αναμένεται να παρουσιάσουν αδυναμία στο έτος που διανύουμε ενώ οι αναπτυσσόμενες να συνεχίσουν την θετική τους πορεία, με συνεισφορά για πρώτη φορά, από την Κίνα και τις Φιλιππίνες. Στοχεύουμε σε θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές για το σύνολο του 2009, ενώ παράλληλα στην διατήρηση του δείκτη Καθαρό χρέος προς Κέρδη προ Φόρων Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) κοντά στο βέλτιστο επίπεδο. Πιστεύουμε μακροπρόθεσμα ότι η δυναμική του παγκόσμιου κλάδου ποτών και αναψυκτικών θα παραμείνει ισχυρή καθώς και οι επενδύσεις των πελατών μας σε λύσεις ψύξης στο ιδιαίτερα κερδοφόρο κανάλι διανομής προϊόντων άμεσης κατανάλωσης θα συνεχίσουν να αποτελούν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης.”

    Οικονομικά Αποτελέσματα 2008

     

     

     

     (σε ΄000 ευρώ)

    Ενοποιημένα 2008 (1)

    Διαφορά%

    Συγκρίσιμα2008 (2)

    Διαφορά%

    Πωλήσεις

                   487,8

    7,6%

               437,4

    -3,5%

    Λειτουργικά Κέρδη (ΕΒΙΤ)

                     47,3

    -33,6%

                 50,9

    -28,6%

    Χωρίς έξοδα αναδιάρθρωσης(3)

                     64,8

    -9,0%

                 66,4

    -6,9%

    Καθαρά Κέρδη

                     19,5

    -57,2%

                 23,7

    -48,0%

    Χωρίς  έξοδα αναδιάρθρωσης (3)

                     37,0

    -18,7%

                 39,8

    -12,5%


    Αναλυτικά τα μεγέθη 

    Οι πωλήσεις του Κλάδου Επαγγελματικής Ψύξης, μη συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων της SFA, μειώθηκαν κατά 7,7%, στα 361,7 εκατ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν  το 83% των  πωλήσεων. 

    Άνοδο των πωλήσεων παρουσίασαν οι αναπτυσσόμενες αγορές της Αφρικής/Μέσης Ανατολής και της Ασίας/Ωκεανίας, που σημείωσαν αύξηση  51,2% και 37,7% αντίστοιχα. Η αυξημένη συμμετοχή των συγκεκριμένων αγορών στο σύνολο των πωλήσεων του Κλάδου Επαγγελματικής Ψύξης είχε ως επίπτωση την μεγαλύτερη συμμετοχή μικρότερων μοντέλων στις πωλήσεις, επηρεάζοντας αρνητικά το μείγμα πωληθέντων.

    Οι αγορές που σημείωσαν μεγαλύτερη άνοδο πωλήσεων ήταν η Ουκρανία, το Μαρόκο η Πολωνία και η Νιγηρία  με αξιοσημείωτη συμμετοχή από την Ελλάδα, την Ρουμανία, την Σερβία, την Ινδονησία και την Ινδία. Η Ανατολική και η Δυτική Ευρώπη σημείωσαν μείωση πωλήσεων της τάξης του 16,6% και 23,3% αντίστοιχα, κυρίως εξαιτίας της μειωμένης δραστηριότητας της Ρωσίας και της Γερμανίας.

    Οι πωλήσεις προς την Coca-Cola Τρία Εψιλον μειώθηκαν κατά 4,8% στην διάρκεια του 2008 αντιπροσωπεύοντας τώρα το 32,7% των πωλήσεων του κλάδου επαγγελματικής ψύξης σε σύγκριση με το 31,7% που είχε σημειωθεί στην αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Οι πωλήσεις προς τους άλλους εμφιαλωτές της Coca-Cola μειώθηκαν κατά 9,6% με αυτή την κατηγορία πελατών τώρα να συνεισφέρει το 27,3% των πωλήσεων του κλάδου ψύξης σε σχέση με το 27,9% της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους. Οι πωλήσεις προς τις ζυθοποιίες μειώθηκαν κατά 11,8% ενώ η  συμμετοχή τους στις  πωλήσεις του Κλάδου Ψύξης έφτασε στο 28,7% έναντι 30,1% κατά το προηγούμενο έτος. Οι πωλήσεις στον τομέα των γαλακτοκομικών συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, σημειώνοντας άνοδο κατά 71,6%, αυξάνοντας την συνεισφορά τους στις πωλήσεις σε 2,1% σε συγκρίση με το 1,1% κατά το προηγούμενο έτος. 

    Ο κλάδος της Νιγηρίας συνεχίζει να παρουσιάζει δυναμική ανάπτυξης παρά  την σημαντική αύξηση της τάξης του 17,7% κατά το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας αύξηση πωλήσεων κατά 21,2% σε ευρώ ανερχόμενες σε €71,0 εκ.. Η αύξηση αυτή αντιστοιχεί σε 22,5% σε τοπικό νόμισμα. Η άνοδος προήλθε από την εξαιρετική πορεία του τομέα της υαλουργίας, όπου οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 27,7% σε ευρώ, ανερχόμενες σε €52,4εκ. Ο συγκεκριμένος κλάδος αντιπροσωπεύει το 16% των ενοποιημένων πωλήσεων. Το καθαρό κέρδος από τον κλάδο της Νιγηρίας αυξήθηκε κατά 159,3% σε ευρώ, ανερχόμενο σε €6,5εκ.

    Ο κλάδος των πλαστικών, συνέχισε να σημειώνει σημαντική άνοδο των πωλήσεων κατά 18,7% ανερχόμενες σε €6,1 εκ., ενώ η αύξηση του καθαρού κέρδους ήταν της τάξης του 73,1% ανερχόμενο σε €0,7εκ.

    Το Λειτουργικό Κέρδος, μη συμπεριλαμβανομένης της SFA, μειώθηκε κατά 28,6% σε €50,9εκ., εξαιτίας του κόστους αναδιάρθρωσης καθώς και των αντίξοων οικονομικών συνθηκών. Το Λειτουργικό Κέρδος εξαιρουμένου του κόστους αναδιάρθρωσης μειώθηκε κατά 6,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος ανερχόμενο σε €66,4εκ.


    Το καθαρό Κέρδος μη συνυπολογιζομένης της SFA μειώθηκε κατά 48,0% ανερχόμενο στα €23,7εκ. κατά την διάρκεια του έτους, εξαιτίας των αυξημένων ζημιών από τις συναλλαγματικές διαφορές, τα χρηματοοικονομικά έξοδα και τον φορολογικό συντελεστή. Εξαιρουμένου του κόστους αναδιάρθρωσης ύψους €16εκ., το Καθαρό Κέρδος μειώθηκε κατά 12,5% ανερχόμενο σε €39,8εκ.
     
    Οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες (συμπεριλαμβανομένης της SFA) σημείωσαν μείωση της τάξης των €10,2εκ σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με μια εκροή ύψους €6,5εκ. Το γεγονός αυτό είναι αποτέλεσμα των αυξημένων τιμών των πρώτων υλών καθώς και των αντίξοων οικονομικών συνθηκών σε συνδυασμό με τα ψηλότερα χρηματοοικονομικά έξοδα κα τις ζημιές από τις συναλλαγματικές διαφορές. Παρόλο που το επενδυτικό μας πρόγραμμα κυμάνθηκε σε ψηλά επίπεδα κατά την διάρκεια του έτους, ήταν σημαντικά μειωμένο σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο καθώς την περσινή χρονιά ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή του κλιβάνου στη Νιγηρία και η επένδυσή του εργοστασίου στην Κίνα.  Επιπλέον κατεβλήθη προμέρισμα και επιστροφή κεφαλαίου ύψους €60 εκ. που μαζί με την εξαγορά της SFA αύξησε τον καθαρό δανεισμό στα €179.9 εκ.

    Επιχειρηματικές προοπτικές 

    Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση η παγκόσμια οικονομική κρίση, που ξεκίνησε το δεύτερο μισό του 2008 συνεχίζεται και  το 2009, έχει σαν αποτέλεσμα τη χαμηλή ορατότητα πωλήσεων. Η αβεβαιότητα αυτή οδήγησε ορισμένους από τους πελάτες του ομίλου, κυρίως στην Ευρώπη, να αναβάλουν τις παραγγελίες τους για το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

    Η διοίκηση της Frigoglass εκτιμά πως γενικότερα οι τάσεις που σημειώθηκαν κατά την διάρκεια του 2008 θα συνεχιστούν και στο 2009, με τη συνεχιζόμενη μείωση της ζήτησης σε επαγγελματικά ψυγεία στις αναπτυγμένες αγορές να εξισορροπείται μερικώς από την ισχυρή ζήτηση στις αναπτυσσόμενες αγορές της Ασίας, με την Κίνα να συνεισφέρει για πρώτη φορά σημαντικά στις πωλήσεις. Η Αφρική, που είχε σημαντική άνοδο κατά την διάρκεια του 2008, αναμένεται  να διατηρήσει την καλή της πορεία. Ο κλάδος της Νιγηρίας αναμένεται να συνεχίσει τις θετικές αποδόσεις.

    Παράλληλα αναμένει, λόγω της αναμενόμενης αύξησης των πωλήσεων από τις αναπτυσσόμενες αγορές, μεγαλύτερη  συμμετοχή μικρότερων ψυγείων προς τον συνολικό όγκο, ενώ η SFA  θα συμβάλει θετικά σε μια πιο ολοκληρωμένη προϊοντική γκάμα συμπεριλαμβάνοντας οικονομικές λύσεις. 

    Οι πιέσεις από το κόστος των πρώτων υλών μετριάστηκαν στο δεύτερο εξάμηνο του 2008, ιδιαίτερα στο σίδηρο, με το μεταφορικό κόστος και τις τιμές του πετρελαίου να υποχωρούν ενώ αναμένει η τάση αυτή να συνεχιστεί και στην διάρκεια του 2009.

    Επιπλέον, η διοίκηση της Frigoglass αναφέρει ότι έχει λάβει μέτρα αναδιάρθρωσης των λειτουργιών της ενόψει των σημαντικά αντίξοων βραχυπρόθεσμων οικονομικών συνθηκών. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι το πρόγραμμα εξορθολογισμού των μονάδων παραγωγής, το οποίο ξεκίνησε στο τέλος του τρίτου τριμήνου, επιταχύνθηκε σε συνδυασμό με ένα ευρύτερο πρόγραμμα περικοπών κόστους και αποδοτικότερης λειτουργίας. Παράλληλα, αναφέρει ότι έχει θέσει σε εφαρμογή αυστηρές πρακτικές διαχείρισης του κεφαλαίου κίνησης καθώς και μείωση των κεφαλαιακών δαπανών.

    "Τα μέτρα αυτά θα εξασφαλίσουν την ρευστότητα και την διατήρηση του δυνατού ισολογισμού μας. Κατόπιν όλων των ανωτέρω δεν θεωρούμε συνετό το να δώσουμε ετήσιους στόχους κερδοφορίας για το 2009. Στοχεύουμε σε  θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές για το σύνολο του έτους και αναμένουμε να διατηρήσουμε τον δείκτη Καθαρού Χρέους προς Κέρδη προ Φόρων Τόκων και Αποσβέσεων (ΕΒΙΤDA) στο βέλτιστο επίπεδο" τονίζει η διοίκηση του ομίλου.

    Επιπρόσθετα σημειώνει ότι θα μειώσει τις κεφαλαιακές δαπάνες στα €20εκατ., με τον φορολογικό συντελεστή να αναμένεται να ανέλθει σε 25%.

    Τέλος τονίζει πως "η παραγωγική μας δυναμικότητα  και η ηγετική μας θέση στον κλάδο της επαγγελματικής ψύξης θέτουν τη βάση προκειμένου να εκμεταλλευτούμε την επικείμενη άνοδο των αγορών.  Η δυναμική του παγκοσμίου κλάδου ποτών και αναψυκτικών παραμένει ισχυρή ενώ πιστεύουμε ότι επενδύσεις που θα απευθύνονται προς το κανάλι διανομής προϊόντων  άμεσης κατανάλωσης των πελατών μας θα συνεχίσουν  να είναι ιδιαίτερα σημαντικές". 

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ