Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 07-Μαρ-2009 00:12

  Συμφώνησαν MIG - κυβέρνηση για Ολυμπιακή Αεροπορία

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ανακοινώθηκε επίσημα αργά το βράδυ της Παρασκευής, μέσω γραπτής δήλωσης του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, αρμόδιου για την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής, ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της MIG και της κυβέρνησης για το πτητικό έργο και την τεχνική βάση της Ολυμπιακής "είχαν επιτυχή κατάληξη". 

  Ωστόσο και όσον αφορά την επίγεια εξυπηρέτηση, δόθηκε παράταση μιας εβδομάδας στις αποκλειστικές διαπραγματεύσεις, καθώς συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ της MIG και της Swissport για την ολοκλήρωση της μεταξύ τους συμφωνίας. Σε περίιπτωση που οι εν λόγω συζητήσεις δεν ευοδωθούν, η MIG έχει δεσμευτεί ότι θα εξαγοράσει και τα στοιχεία ενεργητικού της επίγειας εξυπηρέτησης έναντι 44,8 εκατ. ευρώ. Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση αναμένει το "πράσινο φως" από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

  Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, έχει ως εξής: 

  «Οι επενδυτικοί και νομικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης μας ενημέρωσαν ότι οι διαπραγματεύσεις τους με τους συμβούλους της MIG  για την πώληση στοιχείων ενεργητικού του πτητικού έργου και της τεχνικής βάσης της Ολυμπιακής είχαν επιτυχή κατάληξη. Για την επίγεια εξυπηρέτηση, καθώς οι συζητήσεις της MIG και της Swissport για την ολοκλήρωση μεταξύ τους εμπορικής συμφωνίας συνεχίζονται, ζητήθηκε και δόθηκε παράταση μιας εβδομάδας στις αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με το δημόσιο. Εντωμεταξύ, υπάρχει δέσμευση από την πλευρά της MIG, ότι αν δεν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις της με την Swissport, η MIG θα εξαγοράσει και τα στοιχεία ενεργητικού της επίγειας εξυπηρέτησης στην τιμή που έχει προσδιοριστεί από τους ανεξάρτητους εκτιμητές (44,8 εκ. ευρώ). Με αυτό τον τρόπο τα συνολικά έσοδα για το δημόσιο ανέρχονται σε 177,2 εκ. ευρώ.

  Το αποτέλεσμα της συμφωνίας των συμβούλων θα τεθεί υπό την κρίση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων, που θα αναμένει πρώτα τη σχετική έγκριση για τη διαδικασία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  Η συνολική εισήγηση των επενδυτικών και νομικών συμβούλων της Κυβέρνησης (Lazard, Εθνική, Εμπορική, Δικηγορικό Γραφείο Μπερνίτσα και Howrey), η οποία εγκρίθηκε από τον Επίτροπο Παρακολούθησης, που τοποθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συμφωνία με την Ελληνική Κυβέρνηση, δίνεται στη δημοσιότητα ( και το συντομότερο δυνατό μεταφρασμένη). Η εισήγηση αυτή, που αναφέρεται σε όλες τις πτυχές του θέματος, θα κατατεθεί για έγκριση στη διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων. Σε σχέση με την αξιολόγηση, ισχύουν οι διατυπωθείσες μέχρι σήμερα θέσεις της κυβέρνησης για την προστασία του καταναλωτή».

  Νωρίτερα το Capital.gr σε δημοσίευμα με τίτλο "Κατ΄ αρχήν συμφωνία MIG - Δημοσίου για Ολυμπιακή Αεροπορία" ανέφερε τα εξής:  

  Στα χέρια της MIG καταλήγει η Ολυμπιακή Αεροπορία σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται και από τους δύο εμπλεκόμενους στην υπόθεση, δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο και την MIG.

  Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αναμένεται, εκτός απροόπτου, ανακοίνωση εντός των επόμενων ωρών με μοναδική αίρεση τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εκτιμάται ότι θα γνωμοδοτήσει εντός της επόμενης εβδομάδας για το θέμα.

  Ουσιαστικά η κυβέρνηση παρέτεινε όσο περισσότερο μπορούσε τη συγκεκριμένη ανακοίνωση σταθμίζοντας τις οποίες αντιδράσεις, αλλά τελικά απάντησε εντός του ορίου που είχε θέσει η MIG για την ισχύ της προσφοράς της.
   
  Θετική ήταν άλλωστε και η εισήγηση των συμβούλων ιδιωτικοποίησης του ελληνικού δημοσίου.

  Δείτε τη συνολική εισήγηση των επενδυτικών και νομικών συμβούλων της Κυβέρνησης (Lazard, Εθνική, Εμπορική, Δικηγορικό Γραφείο Μπερνίτσα και Howrey), σε σχέση με την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής, η οποία εγκρίθηκε από τον Επίτροπο Παρακολούθησης, που τοποθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συμφωνία με την Ελληνική Κυβέρνηση στη δεξιά στήλη με τα σχετικά αρχεία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ