11:19 12/11
Temu και Shein πρώτες στην Ευρώπη
Οι κινεζικές διαδικτυακές πλατφόρμες πουλάνε φθηνά και κερδίζουν πελάτες. Ωστόσο έρευνες καταδεικνύουν ότι προϊόντα τους μπορεί να είναι ακόμα και επικίνδυνα.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 19:40
Στα 950 εκατ. ευρώ θα ανέλθει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, με την έκδοση προνομιούχων μετοχών, στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης των τραπεζών, συνολικού ύψους 28 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο κ. Νίκος Νανόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, στο πλαίσιο της έκτακτης γενικής συνέλευσης.
Αναλυτικά, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, που συνεδρίασε την 12η Ιανουαρίου 2009, έλαβε, με απαρτία 52,81% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου, τις ακόλουθες αποφάσεις:
1. Το μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας αυξάνεται κατά ευρώ 950.125.000, με έκδοση, σύμφωνα με τις διατάξεις του N. 3723/2008, 345.500.000 προνομιούχων μετοχών, ονομαστικής αξίας 2,75 ευρώ καλυπτόμενη από το Ελληνικό Δημόσιο, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφισταμένων μετόχων. Αντίστοιχη τροποποίηση των άρθρων 5 και 6 του καταστατικού της Τράπεζας.
2. Παροχή εξουσιοδότησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας για την οριστικοποίηση των όρων και των λεπτομερειών και τον καθορισμό των επιμέρους χαρακτηριστικών των προνομιούχων μετοχών.
Ο κ. Νανόπουλος δεσμεύτηκε ότι η ρευστότητα που θα λάβει η Τράπεζα θα κατευθυνθεί προς όφελος των πελατών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, και επεσήμανε ότι για το 2009 η αύξηση των δανείων της τράπεζας θα κινηθεί κοντά στα επίπεδα του 10%.
Επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας εξήγησε ακόμη ότι το πακέτο των 28 δισ. ευρώ είναι προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών.
Ο κ. Νανόπουλος επιπλέον ξεκαθάρισε ότι για το 2008 η τράπεζα θα προτείνει να μοιραστεί μέρισμα το 35% των κερδών του ομίλου. Ωστόσο, επανέλαβε πως με ο νόμος για τη χρηματοδότηση των τραπεζών προβλέπει ότι το ύψος του διανεμόμενου μερίσματος θα πρέπει να εγκριθεί από τον εκάστοτε υπουργό οικονομικών.
Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ενεργώντας προληπτικά και εκτιμώντας το ενδεχόμενο μιας περαιτέρω επιδείνωσης της διεθνούς οικονομικής συγκυρίας στο άμεσο μέλλον, έκανε μια σύσταση σχετικά με την ανάγκη αύξησης κεφαλαίου σε κάθε τράπεζα. Το εύρος της κεφαλαιακής ενίσχυσης που συνέστησε σε κάθε τράπεζα διαμορφώθηκε με βάση το μερίδιο αγοράς της, καθώς και με βάση τις εκτιμήσεις που ανέπτυξε για πιθανούς μελλοντικούς συστημικούς κινδύνους τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό τους ερχόμενους δώδεκα – δεκαέξι μήνες. Η κίνηση της Τράπεζας της Ελλάδος είναι πλήρως εναρμονισμένη με την τρέχουσα διεθνή πρακτική για θωράκιση του Ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.
Όπως αναφέρθηκε στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης η Eurobank επέλεξε να συμμετάσχει με το κατώτατο όριο του εύρους που της συνέστησε η Τράπεζα της Ελλάδος. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέσω του κυβερνητικού προγράμματος στήριξης της οικονομίας, στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στις διεθνείς αγορές, που ουσιαστικά υπολειτουργούν, είναι μια συντηρητική προληπτική κίνηση που θωρακίζει περαιτέρω την Eurobank, στο ενδεχόμενο της επιδείνωσης της οικονομικής κρίσης. Η διοίκηση της Τράπεζας εκτιμά ότι με την κίνηση αυτή διασφαλίζει τον Οργανισμό στο μέγιστο και για όλα τα ενδεχόμενα. Άρα είναι χρήσιμο για τους μετόχους να αντληθούν τα κεφάλαια αυτά τώρα, μια και μετά δεν θα υπάρχει η επιλογή/δυνατότητα για κάτι τέτοιο.