Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Δεκ-2008 08:29

  "Προσάραξε" ο διαγωνισμός για τον ΟΛΘ

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Του Στέλιου Κράλογλου

  Από Αύγουστο, Δεκέμβρη και από Δεκέμβρη... Ιανουάριο! Ο λόγος για τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της υπογραφής σύμβασης για την 35ετή παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ της ΟΛΘ Α.Ε., στην κοινοπραξία των εταιρειών Hutchison - Alapis. 

  Η όλη διαδικασία παρουσιάζει σημαντικές καθυστερήσεις, ενώ σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η κοινοπραξία που κέρδισε το διαγωνισμό εμφανίζεται προβληματισμένη για το οικονομικό αντίτιμο και φέρεται να θέτει και επιπλέον όρους για σειρά τεχνικών ζητημάτων. 

  H κοινοπραξία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει αποστείλει προς τη διοίκηση του ΟΛΘ ένα κείμενο σύμβασης με σειρά όρων και απαιτήσεων που λέγεται ότι δημιουργούν προβληματισμό στην αναθέτουσα αρχή.

  Τις επόμενες μέρες συγκαλείται στον ΟΛΘ σύσκεψη σε υψηλό επίπεδο για να εξεταστούν οι νέοι όροι που θέτει η κοινοπραξία και να αποφασιστεί αν γίνονται αποδεκτοί ή όχι και υπό ποιο πρίσμα θα πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. 

  Παρά το ρευστό τοπίο που έχει δημιουργήσει η έρπουσα φημολογία των ημερών, πηγές κοντά στη διοίκηση της ΟΛΘ διαβεβαιώνουν πως όλα βαίνουν καλώς και ότι «είμαστε μέσα στο χρονοδιάγραμμα». 

  Πηγές του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας αποκλείουν γι΄ αυτό το λόγο να υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία μέσα στον Δεκέμβριο, ενώ διαβεβαιώνουν παράλληλα ότι οι άνθρωποι της Hutchison εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για το λιμάνι. 

  Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες η κοινοπραξία έχει θέσει θέματα που αφορούν τον επαναπροσδιορισμό στο ύψος των καταβαλλόμενων προκαταβολών και τραπεζικών εγγυήσεων με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο που έχουν καταθέσει και ζητήματα που σχετίζονται με την εφαρμογή του σχεδίου ασφάλειας του λιμανιού ISP. 

  Συγκεκριμένα εξετάζονται οι όροι για την περίπτωση που θα κληθεί να  αναλάβει η ίδια η Hutchison το έργο της ασφάλειας, σε περίπτωση που δεν εκτελεστεί το έργο μέσω ΣΔΙΤ. Επίσης ζητήματα φαίνονται να προκύπτουν με τις ρήτρες για την εφαρμογή του επιχειρηματικού σχεδίου και την υλοποίηση των συμπληρωματικών επενδύσεων. 

  Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, με την υπογραφή της σύμβασης πρόκειται να καταβληθεί από την κοινοπραξία αρχικό ποσό 25 εκατ. ευρώ, καθώς και η πρώτη εγγυητική καλής εκτέλεσης (περίπου 25 εκατ. ευρώ) για τα έργα επέκτασης του 6ου προβλήτα που είχε αρχίσει η ΟΛΘ.

  Για τις υποδομές στην άλλη πλευρά του προβλήτα, προβλέπεται να κατατεθεί, σε δεύτερη φάση, νέα εγγυητική ύψους περίπου 47 εκατ. ευρώ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ