Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 05-Δεκ-2008 09:24

    Στην τελική ευθεία οι αποφάσεις για την Αγροτική Ασφαλιστική

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
    Στις 15 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Αγροτικής Τράπεζας και της γαλλικής Groupama για την πώληση ή μη του 50,08% της Αγροτικής Ασφαλιστικής. 

    Αυτό ειπώθηκε από τους υποδιοικητές της ΑΤΕ Bank κ.κ. Β. Δρούγκα και Π. Βαράγκη κατά τη χθεσινή τους συνάντηση με το σωματείο των εργαζομένων το οποίο αντιδρά στην πώληση της ασφαλιστικής εταιρείας.

    Η διοίκηση της ΑΤΕ Bank μετά από διεθνή διαγωνισμό επέλεξε ως προτιμητέο υποψήφιο τη γαλλική Groupama η οποία έχει αποκτήσει στη χώρα μας και τον Φοίνικα.

    Η χρηματοπιστωτική κρίση προφανώς έχει επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών αφού τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς, ενώ και η κεφαλαιοποίηση της Αγροτικής Ασφαλιστικής έχει υποχωρήσει στα 84 εκατ. ευρώ. Ο προβληματισμός της διοίκησης της ΑΤΕ είναι έντονος αφού από τη μία πλευρά θέλει να απεμπλακεί λόγω Βασιλείας από τη θυγατρική της, αλλά από την άλλη πλευρά δεν μπορεί να πωλήσει σε τρέχουσες αξίες τη θυγατρική της, τη στιγμή μάλιστα που μαζί με το 50,08% θα δώσει στους Γάλλους και το δικαίωμα χρήσης του τραπεζικού δικτύου της για 10 συν 10 χρόνια. Το γεγονός και μόνο ότι αυτή η διαδικασία κρατά επτά μήνες καταδεικνύει το "πόκερ" που παίζεται μεταξύ των δύο πλευρών. 

    Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι οι δύο πλευρές έχουν δώσει τα χέρια και αναμένουν την κατάλληλη στιγμή για να ανακοινώσουν τη συμφωνία. 

    Το σωματείο των εργαζομένων σχετικά με το επιχείρημα της διοίκησης ότι όλοι οι τραπεζικοί όμιλοι πωλούν τις ασφαλιστικές τους εταιρείες επισημαίνουν τα εξής: Η Alpha Bank ως ιδιωτική τράπεζα μπορεί να πούλησε την Alpha Ασφαλιστική, αλλά ίδρυσε το 2008 νέα ασφαλιστική εταιρεία ζωής την Alphalife AAEΖ. Ο νέος ιδιοκτήτης της Εμπορικής, η Credit Agricole πούλησε τον Φοίνικα, αλλά δεν πώλησε την Emporiki Life (εταιρεία ζωής) και ίδρυσε νέα εταιρεία γενικών ασφαλίσεων την Εμπορική Ασφάλειες ΑΕΑΕΓΑ. Επίσης, η Eurobank με τη Eurolife έχει δύο εταιρείες μία γενικών και μία ζωής. Η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Πίστη και μέσω της Proton Βank σε λίγο καιρό θα ελέγχει και την Proton Ασφαλιστική. Τέλος, επισημαίνουν ότι και η Εθνική Τράπεζα ματαίωσε την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και προχωρεί σε νέα αύξηση κεφαλαίου για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη της εταιρείας.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ