Σημαντικά αύξηση των EBITDA και περιορισμό των ζημιών κατέγραψε στο γ΄ τρίμηνο του έτους ο όμιλος Μαΐλλη, ενώ οι πωλήσεις ανήλθαν σε 88,3 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 0,7%, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.
Αναλυτικά, τα οικονομικά αποτελέσματα διαμορφώθηκαν ως εξής, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας:
- Πωλήσεις: Κατά το 3ο τρίμηνο του 2008 οι πωλήσεις ανήλθαν σε 88.3 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 0.7% σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο του 2007. Οι πωλήσεις του εννεαμήνου έως 30 Σεπτεμβρίου 2008 διαμορφώθηκαν σε 273.6 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 0,8% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2007.
- EBITDA: Κατά το 3ο τρίμηνο του 2008 το EBITDA διαμορφώθηκε σε 5.4 εκατ. ευρώ, αύξηση 227% σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο του 2007. Το EBITDA για το εννεάμηνο έως 30 Σεπτεμβρίου 2008 ανήλθε σε 15.8 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 15.6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007.
- EBIT: Το 3ο τρίμηνο του 2008 τα κέρδη προ φόρων και τόκων ανήλθαν σε 1.9 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιάς -1.9 εκατ. ευρώ που σημειώθηκε στο 3ο τρίμηνο του 2007. Κατά το εννεάμηνο έως 30 Σεπτεμβρίου 2008 το EBIT διαμορφώθηκε σε 4.3 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιάς -1.3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2007.
- Κέρδη μετά φόρων: Οι ζημιές μετά φόρων για το 3ο τρίμηνο του 2008 ανήλθαν σε -3.7 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 22.4% σε σύγκριση με τη ζημιά μετά φόρων των -4.8 εκατ. ευρώ που σημειώθηκε στο 3ο τρίμηνο του 2007. Οι ζημιές μετά φόρων κατά το εννεάμηνο έως 30 Σεπτεμβρίου 2008 ανήλθαν σε -11.6 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 9.6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007.
Ο κύριος Κούρουγλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, δήλωσε: "Το 3ο τρίμηνο του 2008 ο Όμιλος μας παρουσίασε μια μικτή εικόνα. Στο ξεκίνημα της περιόδου υπήρχε η θετική επίδραση της εφαρμογής του προγράμματος λειτουργικής ανάκαμψης του Ομίλου. Στη συνέχεια, η εμπορική μας δραστηριότητα σε συγκεκριμένους τομείς επηρεάστηκε αρνητικά από τη γενική οικονομική κατάσταση στις αγορές μας.
Η συνολική ζήτηση σε βασικές κατηγορίες προϊόντων, κυρίως στη μεταλλική ταινία και το πλαστικό φιλμ, μειώθηκε και η μείωση αυτή συνεχίζεται. Αυτό οφείλεται κυρίως στην πτώση της ζήτησης παγκοσμίως, ταυτόχρονα με την τάση μείωσης αποθεμάτων από την πλευρά των πελατών μας. Αυτή η τάση μείωσης αποθεμάτων προκαλείται εν μέρει από την προσδοκία για ακόμα χαμηλότερες τιμές πρώτων υλών, οι οποίες έχουν μειωθεί σημαντικά από τον Αύγουστο.
Στις αγορές που δραστηριοποιούμαστε δεν έχουμε παρατηρήσει κάποια σημαντική αλλαγή στα σχετικά μερίδια αγοράς. Πιστεύουμε ότι η επίδραση από τη μειωμένη ζήτηση και την τάση μείωσης αποθεμάτων των πελατών έχει γίνει εξίσου αισθητή από εμάς και τους ανταγωνιστές μας.
Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες αγοράς, οι οποίες αναμένουμε ότι θα συνεχιστούν και εντός του πρώτου τριμήνου του 2009. Οι διαδικασίες και οι δομές που έχουμε εφαρμόσει από την αρχή του 2008, καθώς και η ενδυνάμωση της διοικητικής μας ομάδας, μας επιτρέπει να προσαρμοστούμε γρήγορα και αποτελεσματικά στις νέες συνθήκες, ενώ παράλληλα παραμένουμε σε θέση να εκμεταλλευτούμε τόσο τα ισχυρά προϊόντα που διαθέτουμε όσο και τις αγορές όπου δραστηριοποιούμαστε όταν η ζήτηση σταθεροποιηθεί".
Αναλύοντας τις τρέχουσες οικονομικές καταστάσεις όπως δημοσιεύθηκαν, ο κύριος Βίκτωρ Παπακωνσταντίνου, Οικονομικός Διευθυντής του Ομίλου, δήλωσε: "Μετά από έναν πολύ ευνοϊκό Ιούλιο, οι πωλήσεις τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο επηρεάστηκαν αρνητικά από τη συνολική ύφεση της ζήτησης σε όλες τις βιομηχανικές αγορές. Συνολικά οι πωλήσεις το 3ο τρίμηνο του 2008 ήταν κατά 0.7% υψηλότερες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007, χάρη κυρίως στις πωλήσεις μηχανών και εργαλείων, οι οποίες παραμένουν ισχυρές (4.6% αύξηση στις πωλήσεις το 3ο τρίμηνο του 2008 σε σχέση με το 2007) και στα προϊόντα της μεταλλικής ταινίας περίδεσης (4.1% αύξηση στις πωλήσεις κυρίως λόγω της επίδοσης κατά το μήνα Ιούλιο). Η αύξηση των πωλήσεων της μεταλλικής ταινίας περίδεσης το 3ο τρίμηνο του 2008 προήλθε από μικρότερο κατά 22.2% όγκο πωλήσεων, υποδεικνύοντας τα θετικά αποτελέσματα της στρατηγικής συγκέντρωσης σε προϊόντα και αγορές υψηλότερης κερδοφορίας. Οιπωλήσεις του φιλμ και της πλαστικής ταινίας στο 3ο τρίμηνο του 2008 ήταν αντιστοίχως 3.5% και 2.4% χαμηλότερες από την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα και με την τάση του πρώτου εξαμήνου του 2008.
Το μικτό περιθώριο κέρδους κατά το 3ο τρίμηνο του 2008 ανήλθε σε 20.6%, 2.1 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από αυτό της αντίστοιχης περιόδου του 2007. Κατά το εννεάμηνο έως 30 Σεπτεμβρίου 2008, το μικτό περιθώριο κέρδους ήταν 19.9%, έναντι 21.5% κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2007, λόγω κυρίως της χαμηλότερης κερδοφορίας του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους.
Το σύνολο των λειτουργικών δαπανών για τους πρώτους εννιά μήνες του 2008 ήταν 11.9% χαμηλότερο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007, που ισοδυναμεί με μείωση κατά 7.1 εκατ. ευρώ (μείωση κατά 12.6% το 3ο τρίμηνο του 2008 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2007). Η τάση παραμένει σταθερή καθ΄ όλη την διάρκεια του 2008, ενώ βρίσκονται σε εφαρμογή προγράμματα για περαιτέρω περιορισμό του κόστους.
Τα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα κατά τους εννέα μήνες έως την 30η Σεπτεμβρίου 2008 ήταν 14.6 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 2.6 φορές σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007. Η αύξηση αυτή αντανακλά τη γενικότερη αύξηση των επιτοκίων της αγοράς καθώς και το επιπρόσθετο περιθώριο επί των μακροπρόθεσμων δανείων, το οποίο καταβάλλεται καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2008 στους δανειστές οι οποίοι έχουν παραιτηθεί από τα δικαιώματα τους που απορρέουν από τις δανειακές συμβάσεις.
Εξαιρώντας την επίδραση από τη μεταφορά υποχρέωσης από σύμβαση reverse forfeiting ύψους 23.8 εκατ. ευρώ από το λογαριασμό υπολοίπων προμηθευτών στο λογαριασμό δανείων, λόγω αναχρηματοδότησης, το συνολικό κεφάλαιο κίνησης στις 30 Σεπτεμβρίου 2008 ήταν μειωμένο κατά 9.1 εκατ. ευρώ ή 8.2% σε σχέση με την 30η Σεπτεμβρίου 2007. Η μείωση εν μέρει αντικατοπτρίζει τη σταδιακή ρευστοποίηση του κεφαλαίου κίνησης λόγω των χαμηλότερων τιμών πώλησης και τιμών πρώτων υλών. Η ρευστοποίηση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί κατά τους επόμενους μήνες, δεδομένου της χαμηλότερης ζήτησης και της μειωμένης δραστηριότητας. Η Διοίκηση παρακολουθεί σε συνεχή βάση την αποτίμηση των αποθεμάτων, κυρίως αυτών που σχετίζονται με τα προϊόντα χάλυβα. Εάν συνεχιστεί η πτωτική τάση στις τιμές πώλησης, σε συνδυασμό με το αυξανόμενο μοναδιαίο κόστος επεξεργασίας, που οφείλεται στη μείωση των όγκων παραγωγής, υπάρχει η πιθανότητα να κριθεί αναγκαία η δημιουργία πρόβλεψης υποτίμησης των αποθεμάτων εντός του τέταρτου τριμήνου του 2008. Ο καθαρός δανεισμός ανήλθε σε 241.8 εκατ. ευρώ την 30η Σεπτεμβρίου 2008 ή 218 εκατ. ευρώ εξαιρουμένης της αναχρηματοδότησης της υποχρέωσης του reverse forfeiting, έναντι 189.3 εκατ. ευρώ την 30η Σεπτεμβρίου 2007.
Οι συνολικές δαπάνες για επενδύσεις κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2008 ανήλθαν σε 6.7 εκατ. ευρώ έναντι 12.9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2007.
Αντικατοπτρίζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις στις παγκόσμιες αγορές και οικονομίες, το ενοποιημένο EBITDA Οκτωβρίου 2008 ήταν 0.3 εκατ. ευρώ εξαιρουμένων μη πραγματοποιηθέντων χρεωστικών συναλλαγματικών διαφορών και μη ταμειακών μεγεθών ύψους -1.2 εκατ. ευρώ. Δεδομένων των συνθηκών ο Όμιλος προετοιμάζει και υλοποιεί ένα πλάνο άμεσων και μεσοπρόθεσμων ενεργειών, με σκοπό την αντιμετώπιση της επίδρασης από την μείωση της ζήτησης και την έλλειψη ρευστότητας στις παγκόσμιες αγορές. Οι ενέργειες αυτές μπορούν να ταξινομηθούν σε τέσσερις βασικές κατηγορίες : προσαρμογή παραγωγικής δυναμικότητας, διαχείριση λειτουργικών δαπανών, βελτίωση κεφαλαίου κίνησης και μείωση δαπανών για επενδύσεις.
Υπό τις τρέχουσες συνθήκες αγοράς, η διαχείριση και βελτίωση της ρευστότητας αναμένεται να παραμείνει ως προτεραιότητα του Ομίλου για το τέταρτο τρίμηνο του 2008 και το πρώτο τρίμηνο του 2009. Ο Όμιλος συνεχίζει να έχει την υποστήριξη των δανειστών του, οι οποίοι συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν την παραίτηση τους από τα δικαιώματα που απορρέουν από τις δανειακές συμβάσεις τους, υπό όρους παρόμοιους με αυτούς που είχαν συμφωνηθεί νωρίτερα κατά την διάρκεια του έτους. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες και τους ομολογιούχους δανειστές μας για την αναδιάρθρωση του δανεισμού του Ομίλου. Οι διαπραγματεύσεις αυτές εξελίσσονται με ικανοποιητικό ρυθμό.