Σήμερα είναι η καταληκτική ημερομηνία για την πώληση ή όχι του 51% της Αγροτικής Ασφαλιστικής από την Αγροτική Τράπεζα. Στις 6 Οκτωβρίου η ΑΤΕ γνωστοποίησε την απόφασή της να ολοκληρώσει τη διαδικασία πώλησης του 51% των μετοχών με την εταιρεία Groupama (έχει ήδη αποκτήσει τον Φοίνικα στη χώρα μας) και ως χρονοδιάγραμμα για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης όρισε την 31η Οκτωβρίου.
Βεβαίως, από τη διοίκηση της τράπεζας υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, καθώς οι διαπραγματεύσεις είναι σκληρές και αλλάζουν κάθε μέρα τα δεδομένα, ιδίως τώρα με την παγκόσμια οικονομική κρίση που έχει πιέσει δραστικά τις αποτιμήσεις των εταιρειών.
Σήμερα, η κεφαλαιοποίηση της Αγροτικής Ασφαλιστικής ανέρχεται στα 90 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 51% αποτιμάται λίγο πάνω από τα 45 εκατ. ευρώ. Η πρόταση της Groupama είναι αρκετά μεγαλύτερη (ίσως ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ), αλλά οι εργαζόμενοι φωνάζουν και υποστηρίζουν ότι η σημερινή αξία της ασφαλιστικής ξεπερνά τα 350 εκατ. ευρώ και πως μόνο η ακίνητη περιουσία της υπερβαίνει τα 180 εκατ. ευρώ.
Ολα δείχνουν ότι θα είναι δύσκολη απόφαση για τη διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας αν οι Γάλλοι δεν δώσουν κάτι παραπάνω, αν και παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι η πώληση συμφέρει και τις δύο πλευρές: η τράπεζα δεν θα ενοποιεί την ασφαλιστική και θα βελτιώσει τους δείκτες της και η Groupama θα καταστεί ο δεύτερος μεγαλύτερος ασφαλιστικός όμιλος στη χώρα μας αν αθροιστούν τα μεγέθη της Αγροτικής και του Φοίνικα.
Εν τω μεταξύ, χθες,
η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι μετά την σοβαρή κρίση που έχει δημιουργηθεί στις διεθνείς χρηματαγορές ματαιώνει την διαδικασία αναζήτησης αγοραστή για την Εθνική Ασφαλιστική.Το Capital.gr είχε προιδεάσει την αγορά για την απόφαση της τράπεζας σε πρόσφατο ρεπορτάζ στο οποίο αναφέρετο πως η Εθνική Τράπεζα δεν βρήκε αγοραστή που να προσφέρει λίγο πάνω από 1 δισ. ευρώ (τόσο αποτιμούσε την Εθνική Ασφαλιστική) και ίσως υπάρξει αναβολή στη διαδικασία.
Το ενδιαφέρον στην ανακοίνωση όμως για τους έμπειρους παρατηρητές είναι η λέξη «ματαίωση» της πώλησης.
«Η Εθνική Τράπεζα πιστεύει στις προοπτικές ανάπτυξης των ασφαλιστικών εργασιών τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ν.Α. Ευρώπη και Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό θα υποστηρίξει την υλοποίηση του Επιχειρηματικού Σχεδίου της Εθνικής Ασφαλιστικής, τόσο λειτουργικά όσο και παραγωγικά με την ανάπτυξη του Bancassurance», ανέφερε η Εθνική Τράπεζα στην ανακοίνωσή της.
Παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς υποστηρίζουν ότι επειδή ο κλάδος στην Ελλάδα περνά μεγάλη κρίση, λόγω των αποτυχημένων επενδύσεων των εταιρειών σε χρηματοοικονομικά προιόντα, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας εκτιμά ότι θα μπορέσει με την κατάλληλη επιθετική πολιτική να κερδίσει μερίδια αγοράς. Πλεονεκτήματα σε αυτή την προσπάθεια είναι η ρευστότητα της τράπεζας που θα υποστηρίξει τις εργασίες της Ασφαλιστικής αλλά και το γεγονός ότι πλέον η Εθνική Ασφαλιστική δεν είναι εισηγμένη που σημαίνει ότι θα μπορεί να λειτουργήσει και για ορισμένο διάστημα με ζημιές, λόγω του κόστους προσέλκυσης νέων πελατών.