Του Φάνη Γαβρινιώτη
Όταν επανέλθει η ηρεμία στο οικονομικό περιβάλλον και αναθερμανθεί η αγορά θα βάλει ξανά σε εφαρμογή τα επενδυτικά της σχέδια η εταιρία ανάπτυξης ακινήτων Κέκροψ.
Η σχεδόν ανύπαρκτη ζήτηση στην αγορά ακινήτων κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, από τη στιγμή δηλαδή που έγινε αισθητή η οικονομική κρίση, έχει οδηγήσει τη διοίκηση της εισηγμένης στην απόφαση να «παγώσει» προσωρινά –τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2009– την υλοποίηση των νέων έργων που προωθούσε ώστε να εξασφαλίσει ρευστότητα και συνάμα να μην δημιουργήσει προϊόν με περιορισμένες δυνατότητες άμεσης πώλησης.
Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί πως η Κέκροψ σχεδίαζε να ξεκινήσει εντός του Φθινοπώρου την ανέγερση ενός ακόμη συγκροτήματος τεσσάρων πολυτελών κατοικιών (μεζονέτες) στο Παλαιό Ψυχικό, δίπλα σε ανάλογη ανάπτυξη που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και την οποία υλοποιεί σε συνεργασία με την μητρική ΓΕΚ (σ.σ. ο κατασκευαστικός όμιλος κατέχει το 23,9% του μετοχικού κεφαλαίου της Κέκροψ, με το 42,9% να ελέγχεται από τον όμιλο Κόκκαλη).

Το εν λόγω συγκρότημα, η κατασκευή του οποίου εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί σε περίπου ένα χρόνο, αποτελείται από τρεις μεζονέτες, εκ των οποίων η κοινοπραξία Κέκροψ – ΓΕΚ προέβη προ ημερών στη πώληση της μιας εξ αυτών έναντι 750 χιλ. ευρώ. Τα έσοδα θα εγγραφούν στο τελευταίο τρίμηνο του 2008, ενώ δεν αποκλείεται έως στα τέλη του έτους να μεταβιβαστούν και οι δύο εναπομείνασες κατοικίες, ενισχύοντας έτσι περαιτέρω τις πωλήσεις των δύο εισηγμένων επιχειρήσεων κατά την τρέχουσα χρήση. Επισημαίνεται ότι από την πώληση του συγκεκριμένου συγκροτήματος η Κέκροψ υπολογίζει πως θα προκύψουν συνολικά έσοδα 4,2 εκατ. ευρώ για την ίδια και τη ΓΕΚ.
Στα επίπεδα εξαμήνου τα μεγέθη του εννεαμήνου
Η απουσία αξιόλογων συναλλαγών κατά τη διάρκεια του διαστήματος Ιουλίου – Σεπτεμβρίου δεν μεταβάλει ριζικά την εικόνα των οικονομικών μεγεθών της Κέκροψ στο εννεάμηνο της τρέχουσας χρήσης έναντι του πρώτου εξαμήνου. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες τα έσοδα της εισηγμένης θα κινηθούν στο επίπεδο του 1,5 εκατ. ευρώ όπως ήταν εξάλλου και στο τέλος Ιουνίου 2008. Υπενθυμίζεται, επίσης, πως κατά το πρώτο εξάμηνο η Κέκροψ είχε εμφανίσει ζημιές μετά από φόρους 603 χιλ. ευρώ, με το σύνολο των υποχρεώσεών της να διαμορφώνεται στα 5,38 εκατ. ευρώ (τα 2,5 εκατ. ευρώ βραχυπρόθεσμες) και την καθαρή της θέση στα 12,1 εκατ. ευρώ.