Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 24-Σεπ-2008 09:39

    Νέα εποχή για τα Ελληνικά Πετρέλαια

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
    Από την 1η Οκτωβρίου του 2008 τα Ελληνικά Πετρέλαια αλλάζουν σελίδα. Βάσει της συμφωνίας που είχε ανακοινωθεί το 2005 μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του ομίλου Λάτση, από την παραπάνω ημερομηνία θα μπορεί το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια να διορίζεται από τη γενική συνέλευση των μετόχων και όχι από το δημόσιο. 

    Δεν είναι ίσως τυχαίο ότι χθες, επτά ημέρες πριν την 1η Οκτωβρίου ο όμιλος Λάτση ανακοίνωσε και επίσημα ότι η συμμετοχή του στα Ελληνικά Πετρέλαια ξεπέρασε αυτή του δημοσίου (το ελληνικό δημόσιο μαζί με τη ΔΕΠΑ ελέγχουν το 35,48% των ΕΛ.ΠΕ, ενώ η συμμετοχή της Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A. του ομίλου Λάτση ανέρχεται σε 36,014%). Ηταν κοινό μυστικό ότι ο όμιλος Λάτση είχε από καιρό ξεπεράσει το ποσοστό του δημοσίου, ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως να ελέγχει και μεγαλύτερο ποσοστό στην εισηγμένη εταιρεία.

    Μέχρι σήμερα το δημόσιο διόριζε έξι από τα 11 μέλη του Δ.Σ., εκ των οποίων τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο. Τυπικά πλέον ο όμιλος Λάτση θα μπορεί να διορίσει ανθρώπους του περιβάλλοντός του στις διευθυντικές θέσεις, αλλά βέβαια κανείς από τους παράγοντες της αγοράς δεν αναμένει δραστικές αλλαγές, καθώς ήδη τα ΕΛ.ΠΕ λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια (π.χ. οι προσλήψεις δεν γίνονται μέσω ΑΣΕΠ) ενώ το δημόσιο από τις αρχές του 2008 διόρισε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας τον κ. Ι. Κωστόπουλο, άνθρωπο του ομίλου Λάτση. 

    Σύμφωνα με πληροφορίες, βάσει της αρχικής συμφωνίας, το δημόσιο με το 35% που ελέγχει στα ΕΛ.ΠΕ, ανεξάρτητα του ποσοστού που μπορεί να φθάσει ο όμιλος Λάτση, διατηρεί δικαίωμα βέτο σε στρατηγικές αποφάσεις για το μέλλον της εταιρείας, δικαίωμα όμως που μπορεί να απωλέσει αν περιορίσει το ποσοστό του κάτω από το 35%.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ