Οριακή μείωση εμφάνισαν τα οικονομικά μεγέθη της ΛΑΜΨΑ, τόσο σε επίπεδο ομίλου όσο και σε επίπεδο μητρικής για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2008, λόγω –όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση– της συνεχιζόμενης αστάθειας στην παγκόσμια ταξιδιωτική/τουριστική αγορά, συνέπεια των διεθνών οικονομικών αναταράξεων και την δυσμενή συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ - δολαρίου.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση στο πρώτο εξάμηνο του 2008 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007, για το "Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία", παρατηρήθηκε ελαφρά μείωση του κύκλου εργασιών και μεγάλη αύξηση στα κόστη, (α) ενέργειας [εξαιτίας συνεχόμενων αυξήσεων των τιμολογίων της ΔΕΗ], (β) της υπέρμετρης αύξησης του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ). Ειδικότερα, αναφέρεται πως με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση επήλθε τετραπλασιασμός του ΤΑΠ, με συνέπεια το εν λόγω κόστος να υπερβαίνει το 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών του ξενοδοχείου και (γ) αυξημένων δαπανών μισθοδοσίας.
Σε επίπεδο ομίλου, δεδομένου ότι γίνεται ενοποίηση με τα αποτελέσματα της "Beogradsko Mesovito Preduzecee A.D.", ιδιοκτήτριας εταιρείας του ξενοδοχείου "Hyatt Regency Belgrade", το οποίο ανήκει κατά 94% στη ΛΑΜΨΑ, καθώς και με τα αποτελέσματα της εταιρείας "Τουριστικά Θέρετρα Α.Ε.", ιδιοκτήτριας εταιρείας του ξενοδοχείου "Hilton Rhodes Resort", η οποία ανήκει από την 28/03/2008 κατά 50% στη ΛΑΜΨΑ, τα οικονομικά μεγέθη διαμορφώνονται ως εξής:
Κύκλος εργασιών 29,42 εκατομμύρια ευρώ, EBIDTA 8,39 εκατομμύρια ευρώ και κέρδη προ φόρων 10,28 εκατομμύρια ευρώ.
Με βάση την ίδια ανακοίνωση τα μεγέθη αυτά συγκρινόμενα με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2007 παρουσίασαν τις ακόλουθες μεταβολές: αύξηση 4,3% για τον κύκλο εργασιών, μείωση 13,0% για το EBIDTA και αύξηση 98,8 % για τα προ φόρων κέρδη, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας προέρχεται από κέρδη υπεραξίας από την εξαγορά επιπλέον 39,8% της σερβικής εταιρείας "Beogradsko Mesovito Preduzecee A.D.". Σημειώνεται ότι το Ξενοδοχείο Hyatt Regency Belgrade παρουσιάζει ικανοποιητική αύξηση όλων των οικονομικών μεγεθών του.
Σε επίπεδο μητρικής εταιρείας -και σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης- ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 18,46 εκατ. ευρώ έναντι 18,71 εκατ. ευρώ για το αντίστοιχο διάστημα του 2007, ήτοι παρουσίασε μείωση 1,3%. Τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη (EBIDTA) μειώθηκαν κατά 22,3 % - κυρίως λόγω της ασύμμετρης αύξησης των δαπανών ενέργειας και του ΤΑΠ, αλλά και του επιβαρυμένου κόστους μισθοδοσίας - και ανήλθαν σε 4,54 εκατ. ευρώ έναντι 5,84 εκατ. ευρώ για το 2007. Τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν σε 2,89 εκατ. ευρώ έναντι 3,24 εκατ. ευρώ το 2007.
Στην ανακοίνωση τονίζεται πως παρά τις δυσμενείς συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, η διοίκηση της εταιρείας παραμένει αισιόδοξη για την θετική -κατά το υπόλοιπο του έτους 2008- εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών, τόσο σε επίπεδο μητρικής εταιρείας όσο και Ομίλου, λόγω των προβλεπόμενων ικανοποιητικών δεικτών αποδοτικότητας (REVPAR) για τα ξενοδοχεία "Μεγάλη Βρεταννία", "Hyatt Regency Belgrade" και "Hilton Rhodes Resort".