Του Φάνη Γαβρινιώτη
Την καλύτερη δυνατή εκκίνηση για τα νέα τους εμπορικά κέντρα, η λειτουργία των οποίων θα ξεκινήσει λίγο πριν τη φετινή εορταστική περίοδο, επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τόσο η Lamda Development όσο και η Pasal Development.
Έχοντας υπόψη πως τα αποτελέσματα που θα εμφανίσουν τα νέα malls το πρώτο διάστημα της λειτουργίας τους θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό τη μετέπειτα πορεία τους, οι δύο developers βρίσκονται σε "πυρετό" προετοιμασιών, ώστε να διασφαλίσουν μια επιτυχημένη έναρξη, φυσικά η καθεμιά για το δικό της εμπορικό κέντρο.
Το εγχείρημα, πάντως, θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς η πρεμιέρα του Golden Hall που αναπτύσσει στο Μαρούσι η Lamda Development όπως επίσης και του εμπορικού συγκροτήματος της Pasal Development στον Ταύρο θα γίνει εν μέσω ιδιαίτερα άσχημων οικονομικών συνθηκών, κύριο χαρακτηριστικό των οποίων θα είναι η περιορισμένη κατανάλωση. Το γεγονός αυτό θα φέρει μοιραία σε αντιπαράθεση τη Lamda και την Pasal Development, αφού θα προσπαθήσουν να κερδίσουν, η καθεμιά για λογαριασμό της, τη "μάχη" των εντυπώσεων, το μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών και, κυρίως, το μεγαλύτερο μέρος από τη δαπάνη που αυτοί θα κάνουν στις χριστουγεννιάτικες αγορές τους.
Προς το παρόν, οι εμπορικές αλυσίδες και επιχειρήσεις φαίνεται να δείχνουν εμπιστοσύνη στα δύο νέα malls, έχοντας ήδη μισθώσει τους περισσότερους χώρους. Ειδικότερα, οι μισθώσεις στο Golden Hall έχουν ολοκληρωθεί (έχει μισθωθεί το 99% της εμπορικά εκμεταλλεύσιμης επιφάνειας του συγκροτήματος), ενώ ικανοποιητικά εξελίσσονται και οι συμφωνίες ενοικίασης στο εμπορικό κέντρο της οδού Πειραιώς 180 στη περιοχή του Ταύρου (αυτήν τη στιγμή η Pasal Development έχει εξασφαλίσει συμφωνίες για το 70% των χώρων του δικού της mall).
Crash test
Τα δύο νέα εμπορικά κέντρα, τα οποία είναι τα μεγαλύτερα του είδους τους που θα ξεκινήσουν να λειτουργούν φέτος στο λεκανοπέδιο και γενικότερα στη χώρα, θα αποτελέσουν ουσιαστικά ένα σοβαρό crash test για την εξέλιξη της συγκεκριμένης αγοράς real estate στην Ελλάδα. Η επιτυχημένη πορεία των δύο πρώτων mall (The Athens Mall και Mediterranean Cosmos) άνοιξε το δρόμο για το σχεδιασμό αρκετών ανάλογων projects, η υποδοχή - αποδοχή όμως των δύο νέων έργων θα είναι αυτή που θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό το ρυθμό υλοποίησής τους.
Το "στοίχημα" είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την Pasal Development, δεδομένου ότι πρόκειται για την πρώτη επένδυσή της στο τομέα των εμπορικών κέντρων και σίγουρα θα ήθελε να έχει το καλύτερο αποτέλεσμα. Υπενθυμίζεται πως η εισηγμένη βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις για τη πώληση του project και, ασφαλώς, το τίμημα της συναλλαγής θα εξαρτηθεί και από την πορεία αυτού καθ’ αυτού του mall. Το εν λόγω εμπορικό κέντρο θα είναι το πρώτο σύγχρονο mall που θα λειτουργήσει στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, γεγονός που εκτιμάται πως θα λειτουργήσει θετικά σε ό,τι αφορά την επισκεψιμότητα.
Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως στην περιοχή λειτουργούν αρκετά άλλα, εκπτωτικά κυρίως, εμπορικά συγκροτήματα. Το mall στον Ταύρο θα έχει συνολική επιφάνεια 58.000 τ.μ. (εκ των οποίων τα 20.000 τ.μ. θα αφορούν εμπορικούς χώρους), θα διαθέτει 80 καταστήματα και εστιατόρια, ενώ θα έχει περίπου 700 υπόγειες θέσεις για τη στάθμευση αυτοκινήτων.
Από την άλλη πλευρά, η Lamda Development έχει πλέον εμπειρία από τη λειτουργία μεγάλων εμπορικών συγκροτημάτων, καθώς ανέπτυξε και εδώ και τρία χρόνια διαχειρίζεται τα δύο πρώτα σύγχρονα mall της χώρας. Η εταιρεία του ομίλου Λάτση, σε ό,τι αφορά το Golden Hall, ποντάρει στη γειτνίαση του νέου συγκροτήματος με το The Athens Mall για την εξασφάλιση επισκεψιμότητας, αλλά και στο διαφοροποιημένο προϊόν – σύνθεση καταστημάτων για την αποκόμιση εσόδων. Το Golden Hall θα διαθέτει 40.000 τ.μ. με εμπορικούς χώρους, 4.500 τ.μ. χώρους γραφείου και υπόγειο parking χωρητικότητας 1.400 αυτοκινήτων.