Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 21-Ιουλ-2008 09:17

  Ενεργειακό προβάδισμα για την Endesa Hellas

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Tη συνέχιση της κατασκευής του Σταθμού παραγωγής Συνδυασμένου Κύκλου 430MW της Endesa Hellas στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας επιτρέπει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που εκδόθηκε στις 18 Ιουλίου, όπου απέρριψε την αίτηση περιβαλλοντικής οργάνωσης για τη διακοπή των εργασιών. 

  Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο ανάδοχος του έργου, ΜΕΤΚΑ, έχει ήδη παραλάβει τον βασικό εξοπλισμό συμπεριλαμβανομένων των αεριοστροβίλων και καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η κατασκευή του Σταθμού να ολοκληρωθεί το νωρίτερο δυνατόν εντός του 2009. Ο Σταθμός αυτός είναι ο 2ος μεγάλος Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας της Endesa Hellas. Προηγήθηκε ο Σταθμός Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας (ΣΗΘ) 334MW, ένας από τους μεγαλύτερους στο είδος του στην Ευρώπη, ο οποίος βρίσκεται ήδη σε δοκιμαστική λειτουργία και ο οποίος παράγει Θερμότητα (ατμό) για την παραγωγική διαδικασία του Αλουμινίου, και Ηλεκτρισμό για το Σύστημα. 

  Καταδεικνύεται λοιπόν πως παρά τους γραφειοκρατικούς σκοπέλους της ελληνικής ενεργειακής αγοράς ο όμιλος Μυτιληναίου συνεχίζει με επιτυχία το μεγάλο επενδυτικό του πρόγραμμα. 

  Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως ήδη ο Σταθμός αυτός υποστηρίζει αποτελεσματικά τις προσπάθειες του ΔΕΣΜΗΕ για την αποφυγή διακοπών σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά καθ΄ όλη τη διάρκεια του Ιουλίου. 

  Υπενθυμίζεται ότι η Endesa Hellas είναι κοινή εταιρεία του ισπανικού ενεργειακού κολοσσού Endessa και του Ομίλου Μυτιληναίος. Δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και στις γειτονικές χώρες στην παραγωγή Ηλεκτρικής ενέργειας από θερμικές και ανανεώσιμες πηγές. Πρόσφατα εξαγόρασε από τον δανέζικο οίκο DONG 4 αιολικά πάρκα δυναμικότητας 18.6MW στην Εύβοια, ανεβάζοντας το σύνολο του λειτουργούντος δυναμικού από αιολικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς σε 45MW ενώ άλλα 800 MW βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης. 

  Σημειώνεται πως στόχος της κοινής εταιρείας είναι μέχρι το 2012 η παραγωγική δυναμικότητα να ξεπεράσει τα 2.000MW μέσα από ένα μίγμα σταθμών φυσικού αερίου αλλά και ανανεώσιμων πηγών. Η πετυχημένη και απρόσκοπτη εκτέλεση του αρχικού αυτού επενδυτικού προγράμματος της Endesa Hellas με σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιείται και μάλιστα "με τον φιλικότερο δυνατό τρόπο για το περιβάλλον (φυσικό αέριο και ανανεώσιμα) θα συμβάλλει αποφασιστικά στη σταθεροποίηση του Ελληνικού Ηλεκτρικού Ισοζυγίου και στη μείωση των εκπομπών ρύπων CO2".

  Χρήζει προσοχής το γεγονός ότι ακόμη και με τη συνέχιση κατασκευής του Σταθμού Παραγωγής 430 MW της Endesa Hellas στον Αγ. Νικόλαο δεν λύνεται το πρόβλημα καθώς μόνο φέτος έχουμε αρνητικό έλλειμμα ύψους 1.000 MW. Κατά συνέπεια παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως θα χρειαστούν περισσότερες επενδύσεις. 

  Υπενθυμίζεται τέλος ότι ο όμιλος Μυτιληναίου ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα του Υπουργείου Ανάπτυξης, της ΡΑΕ και του ΔΕΣΜΗΕ (όπως έγινε γνωστό στις 7 Ιουλίου) για στήριξη του εθνικού Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας τις ημέρες του καύσωνα, διαθέτοντας τη συνολική του ισχύ ανοιχτού κύκλου 250MW από τη μονάδα Συμπαραγωγής (ΣΗΘ) του Αγίου Νικολάου στο διαχειριστή του συστήματος. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ