Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Ιουλ-2008 12:29

  Ανάσα 250MW στο σύστημα από τη συμπαραγωγή της Endesa Hellas

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Θετική απάντηση έδωσαν Endesa Hellas και όμιλος Μυτιληναίος, στο γραπτό αίτημα που υπέβαλε ο διαχειριστής του συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ) για την υποστήριξη του συστήματος, με τη λειτουργία της μονάδας Συμπαραγωγής τις ώρες αιχμής. 

  Ο διαχειριστής αλλά και το υπουργείο Ανάπτυξης έχουν ζητήσει οι δύο στρόβιλοι της μονάδας, που βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία (commissioning), να είναι διαθέσιμοι για τις ώρες αιχμής από σήμερα έως και την Πέμπτη. 

  Σημειώνεται ότι η ισχύς που μπορεί να παραχθεί από τους δύο στροβίλους της Συμπαραγωγής φτάνει τα 250MW. Στο αίτημα των αρμόδιων αρχών, η Endesa Hellas απάντησε σύμφωνα με πληροφορίες ότι θα τροποποιήσει το πρόγραμμα έναρξης της μονάδας, ώστε οι ώρες του προγράμματος να συμπίπτουν με τις ώρες που ο διαχειριστής έχει υποδείξει ως ώρες αιχμής. 

  Η τροποποίηση του προγράμματος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα γίνει με τρόπο τέτοιο ώστε να ελαχιστοποιηθεί η καθυστέρηση της έναρξης της εμπορικής λειτουργίας της μονάδας. 

  Από τη λειτουργία της μονάδας Συμπαραγωγής της Endesa Hellas τις επόμενες ημέρες, το σύστημα αναμένεται να πάρει μια βαθειά ανάσα. Τα 250MW μειώνουν δραστικά τις πιθανότητες να προκληθεί γενικευμένο μπλακ άουτ, με σοβαρές επιπτώσεις για τους καταναλωτές και την οικονομία. Επιπλέον από τη λειτουργία της μονάδας, περιορίζονται σημαντικά οι ανάγκες για εισαγωγές ενέργειας από ακριβές αγορές όπως η Ιταλία, με μεγάλους κερδισμένους τους μεσάζοντες εμπόρους. 

  H επίσημη ανακοίνωση

  Ο Όμιλος Μυτιληναίος, ανταποκρινόμενος στο αίτημα του Υπουργείου Ανάπτυξης, της ΡΑΕ και του ΔΕΣΜΗΕ για στήριξη του εθνικού Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας τις ημέρες του καύσωνα, διαθέτει τη συνολική του ισχύ ανοιχτού κύκλου 250MW από τη μονάδα Συμπαραγωγής (ΣΗΘ) του Αγίου Νικολάου, Βοιωτίας στον διαχειριστή του συστήματος. 

  Συγκεκριμένα, ο Όμιλος Μυτιληναίος, σε συμφωνία με τον ΔΕΣΜΗΕ, τροποποιεί το πρόγραμμα δοκιμαστικής λειτουργίας της μονάδας, προκειμένου να στηρίξει το Σύστημα για την αποφυγή περικοπών φορτίου και πιθανής γενικής διακοπής λειτουργίας την εβδομάδα 07-11 Ιουλίου. 

  Το πρόγραμμα της δοκιμαστικής λειτουργίας της Μονάδας Συμπαραγωγής, κατόπιν συνεννόησης των επιτελείων του Ομίλου Μυτιληναίος και του ΔΕΣΜΗΕ, θα τροποποιηθεί κατάλληλα προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η όποια καθυστέρηση της έναρξης της εμπορικής λειτουργίας του συνόλου της μονάδας η οποία τοποθετείται εντός του Αυγούστου. Η ένταξη του Σταθμού στο Σύστημα είναι μείζονος σημασίας, καθώς θα συμβάλλει στην αξιόπιστη κάλυψη της ετήσιας μέγιστης ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια που συνεχώς αυξάνεται, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. 

  Η συμβολή του Ομίλου Μυτιληναίος με τη διάθεση της μονάδας στις εντολές κατανομής του ΔΕΣΜΗΕ χωρίς κανένα αντάλλαγμα για την εφεδρεία ισχύος που διατίθεται, συνάδει με τις δεσμεύσεις του Ομίλου ως υπεύθυνου εταιρικού πολίτη, σε αντίθεση με τις άσκοπες και επιζήμιες καθυστερήσεις που προκάλεσε η εναντίωση διαφόρων συμφερόντων στη λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας, οδηγώντας το Εθνικό Σύστημα στη σημερινή οριακή κατάσταση, από την οποία ευνοούνται μόνο οι εισαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας. 

  Σε απόλυτη συνεργασία με το Διαχειριστή του Συστήματος, ο Όμιλος Μυτιληναίος θα αξιολογήσει τις ανάγκες και τη δυνατότητα συμβολής της μονάδας στο Εθνικό Σύστημα καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν κρίνεται αναγκαίο. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ