Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 12-Ιουν-2008 09:02

    Νέα σενάρια αυξήσεων για τα τιμολόγια της ΔΕΗ

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
    Του Χάρη Φλουδόπουλου

    Σενάρια για νέες σημαντικές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, περιλαμβάνει η έκθεση της JP Morgan, η οποία βασίζεται στα αιτήματα που διατύπωσε πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης κ. Π. Αθανασόπουλος. 

    Σύμφωνα με τον οίκο,  από το 2009 η επιβάρυνση στα οικιακά και εμπορικά τιμολόγια θα φτάσει το 12,4% κυρίως εξαιτίας της εφαρμογής της ρήτρας καυσίμου. Εκτός από τη ρήτρα, ο οίκος εκτιμά ότι θα προκύψουν αυξήσεις από την ικανοποίηση του αιτήματος της ΔΕΗ για μετακύληση του κόστους αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής CO2 στα τιμολόγια. Ένας ακόμη παράγοντας που θα συντελέσει σε περαιτέρω αυξήσεις των τιμολογίων από το νέο έτος είναι η έναρξη της διαδικασίας επιστροφής των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Για το 2009 οι ΥΚΩ μεταφράζονται σε αύξηση εσόδων τουλάχιστον 2,8%. 

    Σε σχέση με το ετήσιο κόστος αγοράς δικαιωμάτων CO2 η JP Morgan εκτιμά ότι για τη ΔΕΗ θα φτάσει τα 150 εκατ. ευρώ. Εφόσον γίνει δεκτό το αίτημα για δημιουργία μηχανισμού σύνδεσης των τιμολογίων με το κόστος αγοράς CO2 τότε η αύξηση στα τιμολόγια υπολογίζεται στο 2,7%.

    Συμπεριλαμβανομένης και της ρήτρας καυσίμου –με δεδομένο ότι η τιμή του πετρελαίου θα παραμείνει στα τωρινά υψηλά επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους– τότε η αύξηση που θα προκύψει θα φτάσει το 12,4% και θα αφορά τους εμπορικούς και τους οικιακούς καταναλωτές αλλά και τα αγροτικά τιμολόγια. Αντίθετα οι πελάτες υψηλής τάσης, για τους οποίους το τιμολόγιο απελευθερώνεται ήδη από φέτος τον Ιούλιο, η αύξηση για το 2009 εκτιμάται ότι θα φτάσει το 10%.

    Αλλά και για τα επόμενα χρόνια εκτιμάται ότι μέχρι το 2012 θα συνεχιστεί η ετήσια αύξηση των τιμολογίων με ρυθμό τέτοιο ώστε το 2013 θα αντικατοπτρίζουν –με εξαίρεση τα αγροτικά τιμολόγια– το κόστος παραγωγής στα περίπου 85 €/MWh καθώς και το κόστος χρήσης του δικτύου μεταφοράς και διανομής.

    Στις αρχές του μήνα ο κ. Αθανασόπουλος είχε αναφερθεί στο θέμα τονίζοντας ότι τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν το πραγματικό κόστος, να καλύπτουν τις ανάγκες για επενδύσεις και ταυτόχρονα να δίνουν κίνητρα για την επίτευξη των στόχων εξοικονόμησης ενέργειας.

    Ως προς το σκέλος της σύνδεσης των τιμολογίων με το κόστος αγοράς δικαιωμάτων, πληροφορίες φέρουν τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, να τοποθετείται αρνητικά. Σημειώνεται ότι στην Ισπανία πέρυσι η αντίστοιχη Ρυθμιστική Αρχή ξεκίνησε έρευνα και επέβαλε σημαντικά πρόστιμα στις εταιρείες ηλεκτρισμού όταν διαπίστωσε ότι οι τελευταίες είχαν μετακυλήσει το κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων στους καταναλωτές. 

    «Παγώνει» το μνημόνιο με RWE;

    Εξάλλου χθεσινές πληροφορίες από τη Γερμανία, αναφέρουν ότι η διοίκηση της RWE προσανατολίζεται στο «πάγωμα» του μνημονίου με τη ΔΕΗ, ως προς το σκέλος των ΑΠΕ. Και αυτό διότι διαπιστώθηκε ότι το αδειοδοτικό πλαίσιο στη χώρα μας είναι ασαφές και χρονοβόρο, ιδιαίτερα σε σχέση με τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, που αποτελούν και το βασικό αντικείμενο της συνεργασίας των δύο εταιρειών. Έτσι τα πεδία του μνημονίου, πιθανότατα να περιοριστούν στους τομείς του φυσικού αερίου αλλά και στη συνεργασία για το εργοστάσιο λιθάνθρακα στην Αλβανία. Εκεί ωστόσο υπάρχει έντονος ανταγωνισμός, κυρίως εξαιτίας του ενδιαφέροντος της ιταλικής Enel για την ανάπτυξη λιθανθρακικής μονάδας.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ